Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 137 návštěvníků)

Mrkvový perkelt - z detoxu Antonie Mačingové

0.0
Mrkvový perkelt - z detoxu Antonie Mačingové

Potřebné ingredience

Já dělám z 1 kg mrkve, perkelt jíme buď jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k masu. Nemám ráda koření, co je v původním receptu od A. Mačingové (rozmarýn a koriandr), tak nahrazuju kari a kurkumou a takhle nám to teda fakt chutná.

Postup přípravy

1 kg mrkve
3 cibule
sojová omáčka - kvalitní, nejlépe Kikkoman
mletý kmín
pepř
sůl
olivový olej
kari, kurkuma

Na pánvi zahřejeme a osolíme olivový olej (cca rovnou čajovou lžičku soli), cibuli nakrájenou na půlměsíčky necháme zesklovatět. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, přidáme na cibuli a chvíli společně mícháme. Přidáme koření - mletý kmín, kari nebo kurkumu (nebo obojí - já dávám půl napůl po 1 vrchovaté lžičce), pepř, 2-3 lžíce sojové omáčky a smícháme. Zalijeme asi 2 dl vody a dusíme pod pokličkou do měkka, ke konci odklopíme a mícháme, dokud se úplně neodpaří voda a nezůstane jen takový táhlý povlak.

I manžel, který nemá dušenou zeleninu rád, si toto jídlo oblíbil.

Dobrou chuť.

hodně cibule zesklovatět na osoleném oleji

přidáme sojovku a koření - mletý kmín, kari, kurkumu, pepř

podlijeme po chvíli vodou

necháme vyvařit vodu, vytvoří se blátíčko

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kunčice 28. 2. 2017, 16:04
Vynikající. Znám ho a dělám ho. Vřele všem doporučuji (Y) :-) (clamp)
Vanusak 14. 3. 2017, 13:57
@Kunčice Sašo, díky. (F)
m.a.z.l.i.c.e.k 12. 1. 2017, 10:41
Vynikající! Děkuju za typ, dnes si budu opět vařit na k obědu (clamp) (Y)
Vanusak 28. 2. 2017, 14:43
@m.a.z.l.i.c.e.k Jano, tak to jsem ráda, že chutná! (F) Díky za vyzkoušení.
bubezi2 (upraveno) 29. 7. 2016, 18:26
Když detox, tak proč sojová omáčka ? - spousta soli, nic zdravého. Perkelt je maďarské jídlo a sojovka se do něj rozhodně nedává. I když tohle je asi jen vizuální přirovnání k perkeltu. Dělám mrkev podobně, ale dávám tam česnek. Kamarádka, která vaří ve školce, si stěžovala, že tam děti nechtějí jíst dušenou zeleninu, a to ani mrkev, ani směs zeleniny. Poradila jsem jí přidat česnek . Dětem se ho nesmí dát moc, to by bylo na ně moc pikantní. Jen tak, aby zelenina měla nějakou chuť. A výsledek ? Talíře byly prý prázdné, nezbylo ani kolečko mrkvičky. Kurkumu určitě schvaluji. Nemá sice žádnou výraznou chuť, dá se říct, že je bez chuti, ale je to antioxidant. Doporučuji přidat i trochu kukuřice. Děti, i mužští, kteří zeleninku zrovna nemusí, budou dlabat jako protržení :o) .
Honzoslav 13. 7. 2018, 16:58
@bubezi2 kurkuma OK , ale pozor, pro spoustu lidí je to silný alergen ! takže bacha !
Vanusak 30. 7. 2016, 22:25
@bubezi2 Zuzko, toto je recept přímo dle detoxu z knihy od Antonie Mačingové, já jsem si jen doladila koření, což je povoleno. A kvalitní sojová omáčka je opravdu jen ze sojových bobů, lze dnes již koupit přírodně fermentovanou sojovku bez přidané chemie. Stojí sice mnohem více, ale stojí to za to. (F) Česnek někdy také zkusím.
Raguella (upraveno) 20. 6. 2017, 14:05
Dobrý den,tak až dnes jsme vyzkoušeli a musíme moc pochválit,moc nám chutnalo,určitě jsme nevařili naposledy.díky za receptík,. (hello) (L) (F) (dance)
Vanusak 30. 7. 2016, 22:26
@Raguella Míšo, vyzkoušejte, pokud mrkev máte rádi, tak určitě bude chutnat. (F)
Nadys 5. 6. 2016, 18:46
(Y)
Vanusak 5. 6. 2016, 20:47
@Nadys (F)
zuzan 4. 6. 2016, 14:09
Teda Ivo! Další skvostný recept od vás (Y) (Y) (Y). Dala jsem všechno od oka, cibuli pod mrkev jsem dala červenou a dala jsem si k tomu malou flákotu masa. Strááášně jsem si pochutnala (flower) (flower) (flower). U této přípravy mrkve rozhodně zůstanu |:o) |:o) |:o). Moc díky!!! Zuzana (F) (F) (F)
Vanusak 5. 6. 2016, 20:46
@zuzan Zuzko, to mě moooc těší, že jste si pochutnali. (Y) A díky, že zkoušíte moje recepty, od toho tu jsou do pléna. :-) Jsem ráda, že chutnají i dalším. (F)
KattyV (upraveno) 8. 3. 2016, 8:45
Tohle musím vyzkoušet, mrkev miluju. (Y) Včera jsme měli k večeři tento perkelt s kuřecím masem a bylo to opravdu výborné. Byla jsem pochválena. ,-) (F) (F) (F)
Vanusak 5. 6. 2016, 20:42
@KattyV Katko, všimla jsem si až teď komentáře, ale snad nevadí, že poděkuju za vyzkoušení až teď. (F) Jsem ráda, že vám chutnalo a třeba děláte i nadále doteď. :-)
novackova 27. 1. 2016, 16:31
(Y) (Y) (Y) (F)
Vanusak 23. 2. 2016, 21:20
@novackova (L)
Annyys 27. 1. 2016, 16:01
Dělala jsem k panence a výborná zalezitost
Vanusak 23. 2. 2016, 21:19
@Annyys Hmmm, zajímavá kombinace! (Y)
mumlina 29. 9. 2014, 14:08
vynikající (Y)
Vanusak 29. 9. 2014, 15:51
@mumlina Iveto, děkuji! (F)
BAZÁREČEK STONAVÁČEK 4. 2. 2014, 17:27
Díky, zrovna držím dietou a jsem ráda, že jsem tento recept objevila. To by mi mohlo ochutnat. Zrovna zítra ho mám na plánu. Děkuji (Y)
Vanusak 6. 2. 2014, 19:49
@BAZÁREČEK STONAVÁČEK Marcelo, určitě bude chutnat, cibule se nebojte, dejte jí tam dost. Krásně nasládne. (F)
lola4481 21. 1. 2014, 18:02
také si to dělám výborné.můžu doporučit. (Y)
Vanusak 21. 1. 2014, 21:51
@lola4481 Álo, bezva. (Y) Děkuju. (F)
katkaValkova 19. 10. 2013, 19:19
na detoxu nejsem, ale děti jsou totální odmítavci masa a tohle vypadá báječně, už se mi to dusí, bude véča ^o) ^o) ^o) (Y) (Y) (Y)
Vanusak 21. 10. 2013, 20:08
@katkaValkova Katko, tak snad jste si zdravě pochutnali. (Y)
veronininka 8. 9. 2012, 8:25
Jsem teprve druhý den na detoxu, ale na mrkev už se těším hrozně. Mně teda chutná i podle původního receptu, ale tohle ráda zkusím! Kari můžu, tak to bude zase jiné. Můžu i tu hráškovou polévku, co má v receptech Tonka. Jen s tou ranní mrkví se peru 8-| Díky za typ na tu mrkev (hello)
Vanusak 8. 9. 2012, 17:12
@veronininka Veroniko, není zač a určitě vyzkoušejte, my ji takhle můžem jako přílohu i jako hlavní jídlo, třeba k večeři. :-)
462010 21. 7. 2012, 20:42
zítra vyzkouším,mrkev milujeme na všechny způsoby.můžu se zeptat na tu dietu detoxu-neznám ji a ráda bych ji zkusila. Děkuji moc Hanka
Vanusak 21. 7. 2012, 21:42
@462010 Mrkněte na: Antonia Mačingová - Zhubněte jednou provždy aneb Najezte se do štíhlosti. Anebo si v Poradně dejte do vyhledávače Mačingová a vyjede Vám spousta diskuzí. (Y)
Janaen (upraveno) 21. 7. 2012, 19:37
Perkelt milujeme! Podle Toničky vařím už 2 měsíce, váha nám jde krásně dolů a do perkeltu dávám bazalku nebo oregano. Muž už shodil přes 16 kilo ( a to jsme absolvovali i dovolenou!) Rozmarýn mi dost "štosoval" nešlo to polknout.
Vanusak 21. 7. 2012, 20:05
@Janaen Jojo, my jsme taky spokojení, sice schůdkovou po detoxu nedržíme, ale sem tam vložíme jídlo dle jejích receptů! Plánujeme detox absolvovat minimálně vždy jednou do roka. (Y) Zatím máme za sebou 2, ale už ani ne tak na schození, jako spíš na pročištění :-)
Pesinka 4. 7. 2012, 12:59
Vynikající papáníčko (Y)Dnes k obídku s novým bramborem+Kuřecí prsa s bylinkama a nemělo to chybu |:o)Budu dělat častěji,díky za prima recept :-) (Y)
Vanusak 4. 7. 2012, 15:54
@Pesinka Petro, bezva, že chutnalo! |:o) Díky za vyzkoušení. (L)
mitulkaf 28. 6. 2012, 19:50
Dělala jsem tento recept a byla jsem spokojená.
Vanusak 29. 6. 2012, 16:00
@mitulkaf Martino, děkuji! (F)
Ivuchas 6. 6. 2012, 14:51
Bezvadný recept, já jsem na to po letech vytáhla "V krouhač" - tam si nastavím plátky jak chci silné a je to super. Mnohem rychlejší než krájet, jenom se nesmím říznout... Doporučuji!
Vanusak 6. 6. 2012, 15:26
@Ivuchas Ivano, díky. (L) V kráječ jsme kdysi měli taky, ale už dosloužil... Ono se to kilčo ale nakrájí hned. :-)
KitchenSlave 12. 3. 2012, 14:54
(Y)ja pridávam nakoniec pretlačený cesnak a petržlenovú vňať..a občas pridám na začiatku nakrájané zemiaky a mám jedlo z jedného hrnca (pl)
Vanusak 12. 3. 2012, 20:25
@KitchenSlave Janko, česnek někdy taky zkusím přidat, to mě nenapadlo k mrkvi a přitom ho máme moc rádi. Díky za tip. (Y) Brambory přidávám občas taky, ale rovnou už uvařené, pokud zbydou třeba od oběda. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie