Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 587 návštěvníků)

SUPER SNADNÝ PIŠKOTOVÝ KORPUS

5.0
SUPER SNADNÝ PIŠKOTOVÝ KORPUS

Potřebné ingredience

5 vajec, 200 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky (pokud jsou menší vejce uberte množství mouky cca o 30 g), 10 lžic horké vody (nemusí být vařící, ale hodně horká)

Postup přípravy

Celé roky jsem se trápila s všemožnými recepty na piškotový korpus, jejichž výsledkem vždy byla připosražená placka. Nakonec mi manželova maminka, skvělá cukrářka, poradila tento úžasný a snadný recept. A ono to jde :o)

Takže oddělíme bílky od žloutků a žloutky šleháme s cukrem, po chvíli přidáme vodu a šleháme do hustší pěny (dost to nabude), buďte trpělivé není to hned (ručním el. šlehačem na rychlost 3-4 šlehám 6-8 min!). Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku, vždy OPATRNĚ vmícháme (vařečkou a zlehka, nikoliv šlehačem!!!). Nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu.
Pečeme v mírné troubě (já nastavuji teplotu 150-160 stupňů) cca 45-50 min. Nechejte ve formě vystydnout, pak vyklápějte, vyndávejte (dle formy :o) )
Pokud chcete kakaový korpus, jen se část mouky nahradí stejným množstvím kakaa.
Je to fakt velice snadné a úspěch zaručen.

Žloutky šleháme s cukrem

Přidáme vodu

Vyšleháme do hustší pěny

Opatrně vmícháme malou část tuhého sněhu z bílků

Postupně přimícháváme mouku

Nakonec zlehka vmícháme zbytek sněhu

Nalijeme do formy a pečeme v mírné troubě

Hotovo :o)

Nakonec ozdobíme jak je libo :o)

Poslední pečení - a pro inspiraci - krém 1 tvaroh ve vaničcce, 2 kysané smetany, 1 smetana ke šlehání - vyšlehaná pěkně do tuha, zlehka promíchat s vanilkovým cukrem (zde se opravdu vyplatí dát skutečně vanilkový a né náhražku) - forma průměr 30 cm, dvakrát prokrojeno, přes noc v lednici pěkně ztuhlo a ráno do zbytku krému přidána ještě jedna do tuha vyšlehaná šlehačka na zdobení, aby bylo pevnější (nerada používám ztužovače)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sluníčko+ 7. 10. 2010, 11:40
Dobrý den, korpus dle vašeho návodu je 1, vždy se povede a moc všem chutná, dělám ho už dlouho (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
PavluskaK 20. 11. 2010, 0:12
@sluníčko+ Děkuji Vám za pochvalu... jsem ráda, že se daří (L)
Lenous12 24. 8. 2010, 9:47
Dobrý den, korpus jsem pekla už 2x a vždy krásně vyběhl. Také jsem ho 2x rozřízla. Děkuji za recept (Y)
Danč 20. 8. 2010, 21:17
Pavli,dnes jsem piškot upekla a super-dokonce jsem ho 2xrozřízla |:o) |:o) |:o) |:o) Dvojčata mají zítra oslavu 2.narozenin-tak doufám že (^)bude chutnat. Díky moc za parádní recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) *a musím říct že jsem se sním moc nemazlila všechno jsem dělala robotem a dopadl na 1* Danča+běldíci
Asandalka (upraveno) 14. 8. 2010, 9:14
(tudledudle) Holky, nevim co delate, nebo nedelate,ale ja ho zkusila a prekrojila jsem ho 2x, byl z nej fantasticky potahovany dort pro kamaradku k 30., ktery vsem chutnal |:o) |:o) |:o) (clamp) Krom toho, do klasickeho piskotu opravdu nemusi ani KP ani Hera. Zakl. propocet je jednoduchy, na 1 vejce 50g cukru, 50g polohr. mouky, 1 lzice varici vody. A muzete si to udelat klidne i na plech (ale tam se dava cca 12 vajec). Recept teto maminky je uplne v poradku, akorat "nekdo" musi umet pect a nastavit troubu :-D.
mamkaLucie 20. 8. 2010, 18:29
@Asandalka rozhodně v nastavení trouby to není. osobně jsem recept zkoušela 2x a ani jednou se nepovedl, troubu mám kvalitní a péct v ní umím. to spíš tento recept je debilní, je zajímavé, že nejsem jediná, komu se korpus nepovedl. a ještě zajímavější je, že když jsem do něj přidala heru a trochu kypřicího prášku tak se recept povedl. říkala mi to kamarádka - cukrářka takže asi vím co dělám. ale holt někomu asi chutná gumový korpus... proti gustu žádný ....no vy víte co (child7)
JarmilaJ2 30. 1. 2011, 11:23
@mamkaLucie +o( +o( :-S No jo, vždycky se najde nějaká rejpalka. Že nám sem teda také nějaký ten recept nepřihrajete...? :-( (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) :-p
kattech 11. 12. 2010, 12:27
@mamkaLucie paní Lucko, nejsem žádná super pekařka, ale korpus jsem přesně dle návodu Pavlínky včera upekla, navíc mi "pomáhala" tříletá dcerka, takže prodlevy vcelku dlouhé a opravdu chyba není v receptu, neb piškot se povedl napoprvé a to na 1 s nekonečno hvězdami a děda (nyní bez zubů a čekající na protézu) si jen pošušňával!!!
PavluskaK 20. 11. 2010, 0:17
@mamkaLucie Paní Lucko, je mi líto, že se Vám korpus nepovedl, ale věřte, že je to recept desetiletími ověřený a vyzkoušený... Takže chyba určitě nebude v něm... No možná máme jiné chutě, já také nevím, co všichni mají na výtečném kuřecím s tatarkou... ale nemám potřebu kvůli tomu autorku napadat... Ale jestli se Vám ulevilo... poslušte si... Naštěstí je tu mnohem více milejších lidiček...
mamkaLucie 10. 8. 2010, 10:30
Tento recept je naprosto příšerný!! (N) Korpus jsem upekla, vyndala z trouby a vypadal celkem hezky, akorát vůbec "nevykynul" (jak by asi taky mohl, když v receptu chybí kypřicí. prášek, že??!!) po vystydnutí jsem ho ozdobila a ochutnala! větší blevajz jsem teda ještě nidy nejedla!! korpus byl příšerně gumový, šílenej hnus! :-@ druhý den jsem ho zkusila znovu upéci, ale před ozdobením jsem těsto raději ochutnala, a výsledek byl stejný! těsto gumové - myslela jsem, že si na tom vylámu zuby a že se pobleju! :-@ zavolala jsem kamarádce cukrářce a ta se tomu receptu musela smát - prý ať se nedivím, že se mi nepovedl, když je v receptu nadměrný počet vajec a chybí tam to základní - to jest kypř. prášek a hera.... tenhle recept je tedy hnus a nikomu ho nedoporučuji! (N) to si raději příště ten dort nechám objednat - vyšlo by mě to mnohem levněji a ještě bych si ušetřila drahocený čas a nervy. takhle jsem akorát zbytečně vyhodila prachy za elektřinu, deset vajec, hromadu mouky a cukru a ještě k tomu zkazila synovi narozeniny! (6) fakt skvělý! :-@
pupetka 12. 12. 2011, 13:48
@mamkaLucie Mila Lucie,prvne vam musim rict,ze jen blbec bude hledat recepty na piskot na internetu,kdyz ma za kamaradku tak skvelou cukrarku jak zde pisete.Pokud slo o synovo narozeniny,mela jste vsadit na jistotu a rici te sve cukrarce a jiste byste synovi narozeniny nezkazila :-D No a chci vam napsat,ze to asi bude rukama..ja jsem strasna pekarka,obcas buchtu vse vjednom a tot vse.Jenze ted manzel potrebuje nutne na tiramisu piskot,tak si ho zrovna zkousim a pouzila k tomu tento recept.Je jednoduchy,jen to chce opravdu trpelivost a slehat :-pnyni je v troube 10 minut,stejne mnozstvi vajec,je na plechu a uz je krasne vybehnuty (Y)Pokud ho vyndam,spadne nebo chutove nebude dobry,tak urcite vynadam sama sobe,ze jsem nemehlo a nebudu tu osocovat recept lety osvedceny a maminky.Nechtela bych mit takovou povahu jaky vy,fuj..zly clovek!!!!Preji vam krasny predvanocni cas (banky)
JarmilaJ2 30. 1. 2011, 11:25
@mamkaLucie Tak se poblej a neotravuj (facky) Nehledě na to, že když je kamarádka taková cukrářka, měla by recepty bez KP znát. Tohle totiž není jediný recept na korpus, kde KP není :-( :-( :-(
bertica 11. 4. 2012, 13:04
@JarmilaJ2 :-D :-D :-D (Y)
pupetka 12. 12. 2011, 13:50
@JarmilaJ2 :-D :-D :-D :-D (clamp)
PavluskaK 20. 11. 2010, 0:08
@mamkaLucie No koukám, že jsem tu už dlouho nebyla pročíst si komentáře.... tento recept mám od manželovy maminky, vyučené a skvělé cukrářky, která se cukrařinou dlouhá léta živila, korpusy peče podle toho receptu a všem moc chutnají. Já sama jsem v cukrárně několik let také pracovala i když nejsem vyučená cukrářka, ale měla jsem to jako brigádu... a kypřicí prášek jsme do těsta nedávali a heru už vůbec ne... Nevím, kde jste udělala chybu, ale mě se korpus podle tohoto receptu povedl vždy, nedovolila bych si sem vložit něco, co nemám osobně vyzkoušeno... Ale jedno je jisté, pokud se Vám korpus nepovedl, musela jste něco udělat špatně... *-)
aneris 24. 9. 2010, 16:00
@mamkaLucie Proboha, jak se sebou žijete?
Kamsouk 9. 8. 2010, 11:57
(Y) Paráda |:o) (^) se povedl. Mooc děkuji za názorný popis a dávám do oblíbených receptů. (jidlo) (F)
Lenous12 6. 8. 2010, 12:40
Dobrý den, včera jsem dělala váš korpus a musím říct, že vyšel suprově (Y) (clamp) (clamp). Děkuji moc za tip (^)
Kamsouk 6. 8. 2010, 12:13
Dobrý den, Pavlíno. Jsem začátečník, tak mám asi hloupý dotaz. Mám ten korpus vyndat z formy ještě horký nebo mum počkat až vystydne? Moc děkuji za odpověď. Kamila
PavluskaK 20. 6. 2010, 21:58
Děkuji za pochaly, přetlumočím.... Přidám ještě jedno upozornění, mám to sice nafocené v postupu, ale pro jistotu, neboť to mohla být příčina některých v komentářích zmíněných neúspěchů, když vmícháváte mouku a sníh, tak opravdu zlehka a vařečkou, v žádném případě ne šlehačem. Zdravím Pavluša (L)
zlatouch 13. 5. 2010, 10:45
Jo! Právě jsem upekla svůj první nezdrclý korpus (Y) A konečně ho můžu rozkrojit a namazat krémem (z toho vždycky sešlo, když jsem placku vyndala z trouby ,-) Díky (hello)
Hyzule 8. 3. 2010, 16:54
mám ráda takové recepty s postupem SUPER (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
černa hora 8. 3. 2010, 16:54
(Y) (Y)supr,supr!!!!!! |:o) |:o)
usmev 8. 3. 2010, 16:42
Dneska jsem pekla podruhé váš korpus a je opět na 1*, krásně vysoký a chutný , jiný už dělat nebudu (Y) (F) (F) (F)
hadriky 21. 2. 2010, 16:00
Pavlo, poděkujte tchýni za mě (Y). Recept super, mám vytištěno a zakládám do zlatého fondu. (L) Je perfektní a bez vztekání. ,-) Ještě nezmršit krém a polevu. :-p
cassiopeia13 12. 2. 2010, 16:13
Tak se mi zrovinka peče v troubě, snad to dobře dopadne... Mám velkou formu, takže jsem měla problém, že normnální korpusy byly nízký a daly se sotva 1x rozkrojit...ta 26-28 je na tohle množství ideální...teď jen doufám, že mi prostředek nepropadne... ještě by mne zajímalo, zda po upečení vytáhnout, nebo nechat vevnitř, u některých těst je to dost podstatná informace
cassiopeia13 26. 7. 2010, 6:58
@cassiopeia13 doploňuji, že jsem nechala uvnitř!
klarushka 29. 1. 2010, 20:49
Naprosto perfektni |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Děláme teď dvoupatrový, takže letím dát do trouby další a mooooooooooooc děkujeme za recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (^)
petra.l 22. 11. 2009, 15:43
Výborný korpus, povedl se (Y)
denulenka 1. 11. 2009, 12:42
FAKT TO FUNGUJE (Y)
vrntitulnik 19. 6. 2009, 15:46
Dokonaléé, korpus nemá chybu. Jen jsem potřebovala slabší těsto, tak jsem dělala jen ze 3 vajec. Ale opravdu (Y) (Y) (Y). Snad to neskončí jen u toho korpusu a dortík se vyvede ;-) ;-)
pipiš 5. 5. 2009, 18:09
Pavlínko, cukr dáváte pískový nebo mletý? *-) *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie