(recept
si oblíbilo 343 návštěvníků)
DOMÁCÍ JOGURT V PEŘINÁCH BEZ JOGURTOVAČE
Potřebné ingredience
1 litr mléka polotučného, 1 bílá activia
Postup přípravy
Mléko převaříme, dáme zchladit přibližně na 40 st. (jelikož nemám teploměr na potraviny, zkouším prstem:)) aby bylo mléka trochu teplé). Do mléka vmícháme jogurt, naplníme do skleniček a dáme min. na 4 hodiny do peřin. Já dělám večer a nechávám ho tam celou noc.
převaříme mléko....
já chladím ve studené lázni....
přidáme jogurt....
zamícháme...
nalijeme do skleniček...
a šup s nimi do peřin !!!!
Hotovo!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pavlinice
(upraveno)
8. 1. 2008, 16:07
Konečně jsem vyzkoušela,ale tak,že jsem dala plnotučné mléko a 2bílé plnotučné jogurty.Mléko jsem převařila,nechala vyhladnout na 40st.,přimíchala jogurty a nechala v hrnci pod topením skoro na 5hodin.Potom jsem přidala 2lžíce cukru moučka a nalila do skleniček.Myslela jsem,že to v lednici zatuhne,ale zůstalo to stějné. Máte to špatně hold napsané,že stačí 4hodiny,ale přes tu noc snad z toho jogurt bude nebo ne? Jinak jogurt sice nevznikl,ale vznikl s toho výborný jogurtový nápoj .Ty kupované jogurtové ovocné nápoje moc nemusím,ale tenhle domácí je prostě super.Příště zkusím i jogurt a nechám raději celou noc v teple.
Nela7
(upraveno)
14. 1. 2008, 10:13
@pavlinice
Pájo, v původní receptu bylo psáno 4 hodiny, ale jak píšu, je lepší, když se nechá celou noc. Mě to v lednici zatuhne vždy, ale ani jogurtový nápoj není k zahození, že?
Martina 11
(upraveno)
7. 11. 2007, 19:51
Nevěřila jsem,že se povede,ale byla jsem překvapená.Je opravdu výborný .nechala jsem ho v hrnci a zabalila do zimní bundy a nechala do rána stole.Ráno byl krásně hustý,dala jsem tam bílý jogurt holandia a vanilkový cukr.Moc vám děkuji za recept,je opravdu super
Martina 11
(upraveno)
6. 11. 2007, 22:41
tAK MĚ POCHVALY NA VÁŠ JOGURT,TAK NAVNADILY,ŽE UŽ PŘEVAŘUJU MLÉKO.jSEM JOGURTOVÁ A I DĚTI,TAKŽE JESTLI SE MI POVEDE,TAK TO BUDE SUPER
Nela7
(upraveno)
7. 11. 2007, 9:46
@Martina 11
Super, tak dejte vědět, jak to dopadlo, jestli se Vám povedl
IrushS
(upraveno)
29. 10. 2007, 9:41
Včera jsem ho dělala a povedl se Sice tedy po těch 4 hodinách měl stejnou konzistenci jako na začátku,a le stačilo dalších šest hodin a je to jogurt Nezkoušela jste z něj třeba udělat buchtu nebo ho použít na pečení a vaření vůbec?
geminiMM
(upraveno)
30. 10. 2007, 10:20
@IrushS
Ahoj, používám na i na pečení buchty: 2 hrnky polohrubé mouky (může být celozrná), 1 hrnek cukru, 1 hrnek jogurtu, 1/2 hrnku oleje, špetka soli a kypřící prášek, 1-2 vejce. Podle potřeby přidat mléko nebo jogurt, aby to mělo konzistenci hustější kaše. Dát do jakékoliv vymazané a strouhankou vysypané formy, možno poklást ovocem a posypat drobenkou. Někdy to udělám jako perník, jindy přidám kakao, kokos nebo oříšky, ovesné vločky. Prostě můj univerzální recept a s jogurtem to není dusivka. Můj táta si dává jogurt snad do všeho, vylepšuje tím máminy omáčky.
IrushS
(upraveno)
30. 10. 2007, 11:29
@geminiMM
Děkuju, kopčím a určitě použiju. Máme rádi takové ty "mokré" buchty.
Nela7
(upraveno)
29. 10. 2007, 18:45
@IrushS
Irenko můžete ho použít jak na vaření, tak na pečení, já ho dávám na pečené ryby a taky s ním nastavuju tatarku když peču kuřecí na tatarce tady z MMB
IrushS
(upraveno)
30. 10. 2007, 11:25
@Nela7
Jéééé, kuřecí na tatarce mám vykoukáno na víkend. Tak se to zrovinka hodí. Jen nevím,jestli ještě nějaký jogurtík zbyde Malé moc chutná i samotný bílý
geminiMM
(upraveno)
28. 10. 2007, 20:22
Domácí jogurt je supeer! Nejvíc se mi osvědčil jogurt Hollandia, k ohřátí mléka používám hrnec s dvojitým dnem (pískací),teplé mléko s jogurtovou kulturou nepřelévám do skleniček, ale nechám v hrnci a šopunu do trouby, kde ho nechám do rána. Jogurt dělám večer a pokud si vzpomenu, tak jednou nebo dvakrát zapnu na pár minut troubu na 50 stupňů. Teď naposledy se mi podařilo mléko převařit, takže jsem čekala až vychladne. Výsledkem je krásně hustý, hladký a nasládlý jogurt. Nevím, jesli je to tím převařením nebo Hollandií, ale s Aktivií byl jogurt vždy řidší. Díky za tip, Markéta.
Nela7
(upraveno)
29. 10. 2007, 8:23
@geminiMM
Markéto já ho převařuji vždy a potom nechám zchladit, určitě to bude tím. Jinak jsem ráda, že chutná
geminiMM
(upraveno)
29. 10. 2007, 9:02
@Nela7
Já právě někde četla, že stačí zahřát na těch 40, tak jsem si to chtěla urychlit. Jenže minule jsem odběhla nakojit a zatím se mléko převařilo. Takže už budu pouze převařovat.
sarai
(upraveno)
6. 10. 2007, 23:16
Chtěla jsem se zeptat podle vašich zkušeností, jak dlouho v lednici hotový jogurt vydrží? Jinak díky za tip , zítra se na něj vrhnu. Zuzka
Nela7
(upraveno)
7. 10. 2007, 10:03
@sarai
Zuzko vydrží asi tak 5 dní, tedy spíš nevydrží, protože ho skoro vždycky sníme
Jance a Elishka
(upraveno)
6. 10. 2007, 18:12
Rada bych to vyzkousela, ale mohl by mi nekdo rict, prosim, kolik ma obsah ten jogurt? Slysela jsem, ze domacky delany je lepsi nez z obchodu. Myslite, ze by se dala dat naspod marmelada, jak to kdysy prodavali? Diky moc
Nela7
(upraveno)
6. 10. 2007, 19:34
@Jance a Elishka
Bohužel nevím, co myslíte obsahem Dospodu můžete dát cokoli, i marmeládu, zkuste pročíst komentáře, je tam dost tipů, jak jogurt ozvláštnit
Jance a Elishka
(upraveno)
8. 10. 2007, 6:09
@Nela7
Nevim, kolik gramu ma ten jogurt. Tady u nas maji ruzne velikosti. Tak nevim, kolik toho jogurtu ma byt? Jeste jednou diky moc.
Nela7
(upraveno)
8. 10. 2007, 8:28
@Jance a Elishka
Aha, je to 125 g tuším
nelinka11
(upraveno)
6. 10. 2007, 18:43
@Jance a Elishka
Ahoj, já dávám malou aktivii.Jogurt je fakt výborný! Marmeládu můžeš klidně dát.Já jsem dala jednou i zavařené maliny.Mňam
Jikyn
(upraveno)
26. 9. 2007, 12:46
diky za super recept vyskoušíme
Nela7
(upraveno)
26. 9. 2007, 15:06
@Jikyn
Jitko uvidíte, že to je jednoduché, až zkusíte, napište jak se povedl
smiisek
(upraveno)
19. 9. 2007, 10:14
Přeji krásný den!! Tak se chci také pochlubit a hlavně poděkovat za super nápad a receptík!!! Nejdříve jsem zkusila jogurtík u maminky (má super ukládací místo - do deky a šup do taburetky, jen jsem tam ten jogurt našla ještě druhý den ) Včera jsem ho zkusila i doma (já ho nikde nezapomněla ) Když jsem ho z deky vyndala, přišlo mi, že se malinko roztéká, ale po dání a vyndání z lednice je super a chuť naprosto úžasná!! To jen člověk kouká, co ty živé kultury zmáknout Jen by to mléko nemuselo jít s cenou tak nahoru. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli jste nezkoušela dělat něco podobného z kysané smetany?? (nejsou v ní ty kultury, ale třeba by to šlo, stále mi to vrtá v hlavě, asi to zkusím ) Ještě jednou díky!!! Zdenička
Nela7
(upraveno)
20. 9. 2007, 12:33
@smiisek
Zdeničko moooc děkuji, jsem ráda, že chutná Ze smetany jsem to nezkoušela, myslím, že to nepůjde, tak až to vyzkoušíte, dejte vědět
nelinka11
(upraveno)
15. 9. 2007, 20:21
Ahoj, chci se zeptat, nevíte jak je energetický tento jogurt? Dělám ho pořád, je výborný, ale mám pocit, že dcera 2 roky sní skleničku od přesnídávky a třeba za půl až 1 hod na mně volá, že chce papat. Co myslíte? Jinak malá je jedlík od malinka, ale toto se mi nezdá. Díky.
Nela7
(upraveno)
16. 9. 2007, 8:38
@nelinka11
Petro to netuším, podle mě záleží, z jakého mléka jogurt uděláte, můžete to zkusit z plnotučného, je výborný
nelinka11
(upraveno)
9. 9. 2007, 12:23
Ahoj, píšu jak jsem slíbila. Jsme doma z dovolené. Jogurt jsem udělala klasicky a do chladící tašky dala už tuhý jogurt. Čekala jsem jaký bude až dorazíme. Musím říct, že byl suprový a to jsme jeli 10 hodin. Byl trošku řidší než doma. To bylo asi tím třepáním v autě. Takže paráda.
Nela7
(upraveno)
10. 9. 2007, 13:39
@nelinka11
Péťo díky za novou zkušenost
upavla
(upraveno)
30. 8. 2007, 8:41
Holky, chci vyzkoušet ten jogurt, ale co kdybych ho dala do peřin ne ve skleničkách (žádné nemám), ale v hrnci (tak jak ho uvařím)? pak bychom si jenom nabírali do misky. co vy na to, šlo by to? zhoustne i v takovém množství? díky Pavla
Nela7
(upraveno)
30. 8. 2007, 10:14
@upavla
Pavlo zkuste to a uvidíte a pak napište jak to dopadlo. Podle mě by to mělo zhoustnout i v hrnci.
tupousek
(upraveno)
28. 8. 2007, 21:43
Holky,mám roční holčičku.Myslíte,že ji můžu dát ten jogurt,když je z kravského mléka?Taky mě napadla otázka,co udělá ta živá jogurtová kultura,když ji dáte do toho teplýho mlíka? Jestli se rozmnoží,nebo zničí... Ale jinak jogurt určitě vyzkouším udělat,s manželem je jíme denně.
Nela7
(upraveno)
30. 8. 2007, 10:15
@tupousek
Petro já mám už děti větší, takže vám asi neporadím, jestli ho může u váš prcek. Zkuste se zeptat dětské lékařky.
lenka3
(upraveno)
12. 9. 2007, 8:16
@Nela7
Já jsem se lékařky ptala a schválila mi ho i pro 7m děti, u jogurtu je to s tím mlékem něják jinak-kvůli jogurtové kultuře. Kupované jogurty se přece taky dávají brzy. Taky jsem objevila podobný recept v knize o stravě kojenců. Právě se chystám ten váš dělat-je výborný a tím jak je hustý se mi dobře děti krmí. Danielko, děkuji za recept
Nela7
(upraveno)
14. 9. 2007, 11:46
@lenka3
Tak to je skvělé!
nelinka11
(upraveno)
27. 8. 2007, 12:27
Ahoj, jogurt je vynikající - dělala jsem ho již několikrát. Teď mám dotaz. Myslíte,že bych ho mohla udělat a převézt do Chorvatska? Tak se mi nechce dělat. Co myslíte?
Nela7
(upraveno)
28. 8. 2007, 21:00
@nelinka11
Péťo já bych ho udělala těsně před cestou a na cestu zabalila do utěrek, třeba ztuhne po cestě
nelinka11
(upraveno)
28. 8. 2007, 21:04
@Nela7
Super, udělám to podle rady. Snad to dobře dopadne.
Nela7
(upraveno)
28. 8. 2007, 21:23
@nelinka11
Dejte vědět až se vrátíte jak to dopadlo. Já ho dělám vždy na noc, takže těch 12 hodin ho mám taky v utěrkách, takže by to podle mě mělo vydržet. Ještě bych ty skleničky zabalila do pytlíku a strčila do tašky mezi věci. Snad mu to hrkání nebude vadit.
lenka3
(upraveno)
22. 8. 2007, 0:38
Tak jsem ho zkusila a je super , ve skleničce se ani nehnul. Děkuji za receptík
Nela7
(upraveno)
22. 8. 2007, 8:55
@lenka3
Super, já děkuji za pochvalu
Koblížci
(upraveno)
21. 8. 2007, 8:45
Zkouším už potřetí...a výsledek chuťově dobrý,ale pořád moc řídký. Vůbec, když potom chci něčím dochutit a zamíchám je to moc řiďounký. Nevím,co s tím. Vám se tam neobjevuje vysrážená syrovátka? ...ona mi nevystupuje nahoru,ale drží se v jogurtu takže tím mi to pak zřídne. Možná je chyba,že mléko nevařím...četla jsem na netu,že se to ale nemá,jen k 85 stupňům.. Používáte trvanlivé mléko v krabici?
Nela7
(upraveno)
21. 8. 2007, 8:52
@Koblížci
Lenko já používám jenom mléko v krabici. Vždycky je ale pěkně hustý, když ho otočím ve skleničce, tak nevyteče. Možná to bude tím, že ho nepřevařujete, zkuste to jednou převařit úplně a uvidíte. Nevíte proč by se nemělo mléko vařit?
Koblížci
(upraveno)
21. 8. 2007, 8:57
@Nela7
Prý kvůli tomu, že by už pak nezjogurtovalo ..což je asi blbost, když to jde a navíc, jsem se dočetla, že mléko v krabici taky nejde použít, protože je ošetřené vysokou teplotou... Jak vidím, tak to neplatí. Zkusím a převařím!! Jinak je z něj i z tekutého výborný sýr na způsob Lučiny bylinkové ve vaničce. Stačí to řídké osolit a doplnit podle chuti / česnek, cibulka, pepř, pažitka../ dát vykapat přes plátýnko 24hod. do lednice a úžasné!!! To jsem dělala z těch řiďulinek...a taky ochucené jogurtové mléko. S broskví..děti ho se slámkou vypily také
Nela7
(upraveno)
21. 8. 2007, 23:38
@Koblížci
Tak to jsem zvědavá, jestli se už konečně povede, dejte potom vědět. Jsem už z toho jelen, co se smí a nesmí, a nakonec se to povede Díky za tip naslano, určitě to nějak zkusím využít
aenja
(upraveno)
20. 8. 2007, 21:56
Mně se teda nepovedl Měla jsem z toho jogurtové mléko.Nevím proč.je možné,že jsem měla moc teplé mléko?Nebo to,že jsem použila Activii sladkou bílou?
nelinka11
(upraveno)
20. 8. 2007, 22:42
@aenja
Já teď dávám mléko raděj teplejší a jde to dobře. Poprvé se mi taky nepovvedl, ale už jsem ho dělala víckrát a paráda. Jen mám dotaz : když budu chtít udělat jogurt čokoládový, co do něj dát? Čokoláda na vaření by ztuhla? Díky.
Nela7
(upraveno)
21. 8. 2007, 8:38
@nelinka11
Péťo já bych zkusila kakao. Sama si do něj nic nepřidávám, takže Vám těžko poradím. Nebo si do něj čokoládu nastrouhejte.
Nela7
(upraveno)
20. 8. 2007, 22:00
@aenja
Tak to je možné, že to bylo tou teplotou. Já jsem do něj naposledy přidávala vanilkový cukr a také se povedl. Zkuste to ještě jednou, uvidíte, že už se podaří
zanetkaR
(upraveno)
20. 8. 2007, 21:48
Ani nemusíte dávat do peřin.Já ho nechávám na stole v kuchyni přes noc,jen přikrytý utěrkou nebo pokličkou.A jde to taky výborně.
Nela7
(upraveno)
20. 8. 2007, 22:01
@zanetkaR
No tak to je super
bubík4
(upraveno)
14. 8. 2007, 22:03
TAK SE S NÍM PRÁVĚ CPU A JE
Nela7
(upraveno)
15. 8. 2007, 0:17
@bubík4
Jano to jsem opravdu ráda, že chutná Já jsem ho dělala předevčírem z plnotučného mléka a na radu Petry (níže) jsem přidala jeden vanilkový cukr a je to opravdu lahůdka
bubík4
(upraveno)
20. 8. 2007, 22:01
@Nela7
I BEZ CUKRU JE VYNIKAJÍCÍ!!!!!!!!!!! SE O NĚJ DOMA PEREME
bubík4
(upraveno)
12. 8. 2007, 20:23
AKORÁT HO VAŘÍME, TAK JSEM MOOOOOC ZVĚDAVÁ