Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Jablkovo-dýňový džem se skořicí

0.0
Jablkovo-dýňový džem se skořicí

Potřebné ingredience

Využívám nejen jako džem na pečivo, s bílým jogurtem, jako nastavení do náplně štrúdlu s jablky, ale i jako náplň do kynutých knedlíků, koláčů a buchet. Skořice tomu dodá šmrnc a džem chutná prostě něco jako náplň do štrúdlu. V zimě, když není čerstvé ovoce, jako když najdete.

Postup přípravy

2 kg dýně – čistá dužina, nahrubo nastrouhaná
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku mleté skořice
2 balíčky želírovacího cukru 3:1 Dr.Oetker (nebo 3 balíčky želírovacího cukru 2:1 Dr.Oetker)
1 polévková lžíce kyseliny citrónové Dr.Oetker
rum (dávám cca 1 malého panáka)
Pomerančová, citronová, rumová, vanilková… tresť, aroma (nemusí být)
2 balíčky badyánových hvězdiček (celých) - na ozdobu, ale nemusí být

Jablka a dýni oloupeme a nahrubo nastrouháme, já krájím v mixéru. Ovoce smícháme, dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Řádně promícháme a necháme na mírném ohni za občasného míchání (!) dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne – pokud chceme džem jemnější, několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila. Když by se zdálo, že ovoce pustilo málo šťávy, stačí trochu podlít vodou nebo džusem. Ale většinou pustí dost. V průběhu vaření přilijeme rum a aroma.

Když je hmota měkká, odstavíme hrnec z plotny a dobře vmícháme želírovací cukr 3:1 (nebo 2:1) a kyselinu citronovou. Pak vrátíme na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání (!) vaříme cca 5 minut.

Džem nalijeme do předem připravených sklenic – vymytých, s pevnými víčky. Já používám sklenice menší, se šroubovacími víčky. Ke stěně sklenic můžeme dát na ozdobu špejlí badyánovou hvězdičku (já nemám ráda pendrek a tohle mi to hodně připomíná, tak dávám jen někdy). Sklenice pevně uzavřeme, dáme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Preventivně je dobré víčka a uzávěry sklenic otřít čistým hadříkem nebo vatou namočených v rumu, aby lépe chytla a džem se nekazil. Mně se to tedy ještě zatím nestalo.

Dobrou chuť.

Jablka, dýně, skořice - vaříme

Po změknutí přidáme želírovací cukr,kyselinu citronovou a rum.

celá dávka ze 3 kg ovoce

není na domácí vánočku s domácí marmeládou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nelinka.micinka 2. 8. 2016, 22:03
Vyzkousim (L)
Vanusak 5. 8. 2016, 22:35
@nelinka.micinka Květo, věřím, že bude chutnat. (F)
Jada76 26. 10. 2014, 17:27
Ivo, nemám slov! výborné (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) hned jsem ozkoušela s bílým jogurtem a mám po rybízové favorita ,-) ,-) ,-) díky za inspiraci!
Vanusak 26. 10. 2014, 19:23
@Jada76 Super, tak to jsem moc ráda, že šmakuje! :-) Díky za vyzkoušení a za komentář. Ať chutná! (F)
katkadu 25. 7. 2013, 15:46
Je to famózní (Y). Loni jsem podle Vás dělala a všechno je pryč. Už pokukuji po dýni. (L)
Vanusak 26. 7. 2013, 16:27
@katkadu Katko, tak to je super, jsem ráda, že i u vás má džem úspěch. Díky za vyzkoušení. (F)
martinato 31. 7. 2011, 23:26
Ivi, nemáte zkušenost, šlo by udělat v pekárně-program marmeláda?
Vanusak 1. 8. 2011, 9:29
@martinato Martino, zkušenost nemám, ale proč by to nešlo vlastně, že? :-$ Princip je stejný jako u marmelády, tak vyzkoušejte, třeba jen z poloviční dávky. (Y) Kdyžtak byste to dovařila v hrnci, ale myslím, že to půjde. |:o)
martinato 7. 8. 2011, 14:25
@Vanusak tak jsem se do toho pustila, zkouška byla z půl kila - 150 g jablka, 150 g rebarbora, 200 g cuketa, skořice, žel.cukr, kys citr..... je to bez práce a míchání :-) ..jen jsem měla jablíčka na kostičky, příště nastrouhám...ale na koláče nebo do jogurtu to bude mňamka. Díky za inspiraci. |:o)
Vanusak 7. 8. 2011, 16:49
@martinato Super, Martino, jsem ráda, že někdo už konečně odzkoušel i v pekárně. (Y) Moc díky vyzkoušení v další obměně. (L)
mikitka5 13. 7. 2011, 13:14
jééé, to jsem dělala loni, recept jsem našla někde na internetu... ale nedávala jsem želírovací cukr, nýbrž normální cukr a ten želírovací prášek, jednu várku jsem dělala dýně-jablko, druhou várku dýně-hruška, a můžu potvrdit, že to bylo mňamózní (Y) hromadu jsem toho rozdala, protože dýní se urodilo tolik, že jsem nevěděla, co jiného s nima pořádně dělat ,-) a všude to mělo velký úspěch... a taky to dávám do kynutých knedlíků a do buchet, přesně jako vy
Vanusak 13. 7. 2011, 16:10
@mikitka5 Jitko, já taky zalovila tenkrát na internetu. (H) Našla jsem povícero receptů, tak si to vždycky člověk skloubí podle toho, jak se mu to hodí. :-) Je fakt, že je tahle směs super, když není nic po ruce na buchty nebo na knedlíky, na koláč apod. Tohle je už ochucené a hned k dispozici. (Y)
ivaja 6. 7. 2011, 20:39
zajímavé,aspoň vím jak zpracovat dýni.
Vanusak 6. 7. 2011, 21:33
@ivaja Já dělala vloni alespoň z 5 dýní a všechno je pryč. |:o) Manžel džem jí rád s bílým jogurtem, tak je spotřeba...
Janyse 6. 7. 2011, 11:57
to určitě zkusím (Y) (Y) (Y)
Vanusak 6. 7. 2011, 13:47
@Janyse Jani, zkuste. Ať chutná! |:o)
lidare 6. 7. 2011, 11:02
(Y)to se mi moc líbí,doufám že budou dýně a tak bych zkusila (clamp) (clamp) (clamp)
Vanusak 6. 7. 2011, 11:09
@lidare Vloni jsem zasadila cukety, vyrostly dýně ,-) Udělala jsem zásoby džemu a jsou prakticky všechny pryč. (Y) Pár jsem rozdala jako milý osobní dárek a měly úspěch. |:o)Tak vyzkoušejte, není to nic složitýho, jenom hlídat na plotně a míchat. ,-) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie