Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 81 návštěvníků)

NEJRYCHLEJŠÍ LILEK

0.0
NEJRYCHLEJŠÍ LILEK

Potřebné ingredience

lilek *** olivový olej *** strouhaný sýr *** troška granulovaného česneku

Postup přípravy

Nejrychlejší příprava je v mikrovlnce s funkcí Crisp (Whirlpool, kombinace mikrovln, grilu a "pánve")), ale lze i v troubě nebo na grilu:

Lilek nakrájíme na tenké plátky (žádné solení a okapávání, to je nesmysl, lilek pak zvlhne a zhoubovatí fuj hnus) a naklademe na crisp pánev (gril, alobal, plech...) vymazanou olejem. lehce poprášíme česnekem a zasypeme sýrem (aby byl na všech lilcích). Crispujeme 3-4 minuty (nebo grilujeme / pečeme, než je sýr celý rozpuštěný a lilek zvláční), pár minut necháme zavadnout (sýr trošku zpevní a není to žhavé) a je to. Je to dobré i studené (zjistila jsem, když jsem to omylem zapomněla v troubě - jinak to zmizí obvykle hned)

Je to lehounká večeře nebo mňamka k vínu - větší plátky si každý může zarolovat jako minipalačinku / jednohubku - v této podobě to miluje i naše dvou a půl letá dcera (doufám, že mne za to někdo neukamenuje :-))) (((ale víno k tomu neupíjí :-))))

Podobně lze udělat plátky rajčat s nivou a bazalkou, cuketu s česnekem, žampiony v oleji s česnekem a petrželkou, apod.)

Plátky jsou nejchutnější co nejtenčí - stačí tak 2mm.

Plátky bychom měli mít jen v jedné vrstvě nebo pouze s minimálními přesahy.

Pokud grilujeme na Crispu, stačí olejem vymazat pánev (a posypat sýrem). Při grilování "venku" - na kameni, kontaktním grilu apod., je lepší potřít olejem obě strany (lehce, jinak lilek saje jako houba) a sýrem sypat až po otočení plátku. Je možno použít i sýr ochucený (v tomto případě je nafocen strouhaný sýr s bazalkou), nebo ho naopak vynechat - pak ale je nutné mít olejem potřené obě strany a lilek ochutit jinak - česnekem, pepřem, oblíbenými bylinkami a kořením....

Vše je hotovo doslova za pár minut...

... a nemusí zůstat jenom u lilku :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Irenkasvadlenka 21. 10. 2015, 12:05
Zdravím když lilek zapeču v troubě s mletým masem tak ten lilek se taky jí? nebo jen to maso bez lilku? *-)
evicela 21. 10. 2015, 12:28
@Irenkasvadlenka ,-) promiňte ale.... jasně že se jí, jinak by to snad nemělo smysl
Irenkasvadlenka 21. 10. 2015, 13:16
@evicela Díky (Y) dělala jsem ho dneska poprvé a nikdy ho ještě nejedla :-$
mumlina 15. 8. 2015, 21:16
vyzkouším
Renča73 15. 8. 2013, 14:09
(Y) Jen se zaprášilo. (Y) Lilek mám hrozně ráda a tento receptík je po vyzkoušení na 1. místě. (clamp) VŠEM DOPORUČUJI !!! |:o)
johnynka 1. 4. 2013, 19:23
(pl)
pelunka 13. 4. 2012, 10:54
Dobrý den chci strašně moc poděkovat za naprosto úchvatný recept je to snadné rychlé a lahůdka a naprosto bez soli (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
VLADIMIRA005 24. 6. 2009, 16:41
(clamp) Dobrý den , hledám recept na lilek a našla jsem a ještě velice úsměvný komentář.. (flower)
artep 25. 6. 2009, 16:48
@VLADIMIRA005 Lilek je úžasná věc (... jakmile mu člověk přijde na chuť) - jde s ním dělat spousta věcí, ale u nás platí "čím jednodušší, tím lepší". (I když minulý týden jsem se naučila "červené karí po thajsku", to zas taková "brnkačka" není (hlavně shánění bylin atp.), ale taky dost dobrý :-)) Jestli vás ten "rychlo-lilek" zaujme, můžete příště zkusit jiný typ sýra (niva např. nebo hermelín - kolečko na kolečko), případně jen ten olej a bylinky a gril... Dobrou chuť (a děkuji za milý komentář) Petra (L)
PetraPP 4. 6. 2009, 12:59
Tak to je zase průšvih ;-) ;-) ;-) Spucla jsem už skoro celý lilek sama a nemůžu se hnout, sotva funím :-D :-D :-D Jak si můžete něco nechat na večer, když je to taková mňamka *-) *-) *-) Peti, moc děkuji za inspiraci, fakt je to úžasné!!! (clamp) (clamp) (clamp) (L)
artep 15. 6. 2009, 12:06
@PetraPP (X) (X) (X) my teď ujíždíme i na "dietnější" verzi: plátky necháme asi půl cm silné, trochu je potřu olivovým olejem (ne moc, lilek má schopnost nacucat všechno, co se mu dopřeje ;-)) a posypu granulovaným česnekem, nebo když je čerstvý, tak ho smíchám s tím olejem před potíráním, a ogriluju to na takové té vroubkované grilovací pánvi, nebo venku při grilování mimo oheň... taky mňamka (L)
blucik 23. 9. 2008, 21:01
Je to výborná mňamka a už jste zkoušela místo obyč. strouhaného sýru gorgonzolu? (Y) Já je zapékám vždy v troubě, ale zkusím i mikrovlnku. Díky (clamp)
artep 23. 9. 2008, 21:09
@blucik jo jo, to je mňamka. a zkoušla jste vy tu gorgonzolu nebo nivu na dýní? (hokkaido nebo jiná, to je fuk) ... mám to tu někde i vloženo, mezi receptíkama, ale když to děláte s lilkem, není co pročítat.... a je to mňamózní (L) (L) (L)
artep 23. 9. 2008, 21:09
@blucik jo jo, to je mňamka. a zkoušla jste vy tu gorgonzolu nebo nivu na dýní? (hokkaido nebo jiná, to je fuk) ... mám to tu někde i vloženo, mezi receptíkama, ale když to děláte s lilkem, není co pročítat.... a je to mňamózní (L) (L) (L)
Bylinka1 17. 9. 2008, 12:03
Tak jste měla pravdu-jde to i bez nasolení (Y).Včera jsem je dělala,ale musela jsem oloupnout potom tu ,,šlupku,,,byla po tom grilování nějaká tuhá,tak aby mi neuvízla v hrdélku ;-)
artep 23. 9. 2008, 20:36
@Bylinka1 my ji neloupeme, ale je možné, že je to "jak který lilek" (a jak které hrdélko ;-) ) jsem ráda, že se to jinak povedlo (Y)
Bylinka1 17. 8. 2008, 17:40
Zkusím.Hlavně mě teda zaujalo,že ho nenasolujete,že opravdu není hořký.Budu věřit a zkusím bez toho ,,pocení,, :^)
artep 27. 8. 2008, 23:51
@Bylinka1 věřte ... už jsme lilků spucli plantáž a bez pocení ;-) před pár týdny v Itálii (tam prodávají lilků dokonce "X" druhů) jsme si taky dopřávali... k vínečku, mňam (pl) (D) (D)
117 23. 5. 2008, 11:58
Vypadá to moc moc pěkně, ale ráda bych se zeptala když to dám do horkovzdušné trouby na kolik to mám dát stupňů. Díky
artep 13. 6. 2008, 10:22
@117 já tam obvykle nastavuju 200, nebo jenom gril, aby se to zapeklo. Je to hotové, když se sýr rozpustí a začne to dělat kůrčičku (pozor, je to jen pár minut - záleží na tloušťce plátků, např. naše cácorky i muž nejradši tenounké a to netrvá déle než 10 minut). Nechávám to pak ještě chvíli odstát, ono to zvláční a hlavně to nepálí do prstů ;-)
kekina 20. 5. 2007, 14:06
Petro proc by to nemohly deti? :-$ Dyt to je zelenina, syr a cesnek (Y) Ja miluju lilek i melanzani, tohle jsem jeste nezkousela, normalne to obaluju jako rizek a smazim na olivovem oleji, tohle mne pripada ale lehci a jednodussi (L)
artep 24. 5. 2007, 2:38
@kekina no jasně že to můžou ;-) ;-) ;-) To já tak žertuju, oni né všecko, co můžou fakt "můžou" (neboli ne vše vhodné jim chutná a naopak ;-) ;-) ;-) Ale tohle podle mne splňuje obojí - já jsem náhodou moc ráda, že tomu přišla na chuť i ta starší ... jen občas nestačím krájet (H) lilkům zdar (PL) (PL) (PL)
gabka74 20. 5. 2007, 12:34
Dobrý den,něco tak výborné jsem dlouho nejdla.Dělala jsem si to dneska k obědu.Doporučuji všem,ještě jednou díky (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp)Gabka
artep 24. 5. 2007, 2:41
@gabka74 (X) jeee, to se krásně čte (X) přeju dobrou chuť i na příště (PL) (PL) (PL) (PL) ((nebo zkuste třeba ty papriky, nebo pečený česnek, prozměnu, taky to mám už někde vloženo))
Pája a Ája 5. 5. 2007, 10:45
Tak lilku jsem se vyhýbala,neboť jsem nevěděla jak si na něm dobře a zdravě pochutnat, při první příležitosti grilování určo prubnem,ale už teď věřím,že si pochutnáme. vypadá to moc pěkně a lákavě. (Y) (Y)
artep 5. 5. 2007, 18:55
@Pája a Ája jojo, určitě vyzkoušejte (PL) já ho dělám už většinou na tom crispu (mikrovlny s grilem) a to je opravdu rychlovka a úspěšně se šíří příbuzenstvem a známými... i mezi chlapy . (Y) (Y) (Y) Mám i další tipy, co s ním, až vyjde čas, snad dovložím. Každopádně se obloukem vyhýbejte návodům "nasolit a nechat vypotit" - vznikne nedobrá houba (6). Navíc je to prý jako s cuketou, obvykle hořký není, ale když náaaahodou ano, pak je to genetická chybka a žádné pocení nepomůže. Já mám spotřebu ohromnou a lilek jsem hořký ještě něměla... a to ho ani na zkoušku neolizuju ;-) (H) (H) (H) :-)
Zrušený účet 8. 9. 2016, 14:32
@artep Peti, já ho dle rady tady minulý týden nenasolila poprvé a byl hořký - tak nevím, jestli dál mám nebo nemám nasolovat. Ale je pravda, že nebyl tuhý, možná zkusím půlku nasolit a půlku ne, abych věděla, jestli nenasolený bude zase hořký *-)
petracan 24. 4. 2007, 15:10
(clamp) (clamp) (clamp) Peti, dneska jsem dělala lilek podle vašeho receptu a náramně jsem si pochutnala a i studený je opravdu super. Dětem teda moc nechutnal, tak měli těstovinky, ale zase zbylo víc na nás s manželem :-D :-D :-D. Díky za tip a určitě zkusíme i jinou zeleninku, se sýrem to nemělo chybu (Y) (Y) (Y)
artep 5. 5. 2007, 1:24
@petracan třeba tomu děti ještě přijdou na chuť - u nás se starší dlouho ofrňovala ... a teď se perou a div se obě nepopálí o plech, jak se na to vrhají ;-) nakazila jsem už i své konzervativní rodiče. Minulý týden jsem dorazila na chatu a rozjásaná mamka se chlubila dvěma výhodně zakoupenými lilky a ať je zapeču. Já měla s sebou další tři .... a všechny padly za vlast než státní svátek skončil ;-) ;-) ;-) Zkuste ty papriky, ty teda děláme hlavně "venku", ale jsou boží! (PL)
thomaso 30. 11. 2006, 11:29
Výborný recept. Bývala jsem jediná v naší rodině kdo jedl zeleninová jídla,ale tahle mňamka všechno změnila. Pochutnal si dokonce i můj manžel a dcera, kteří těmito jídly většinou opovrhují. Výborné a rychlé. Chválím. Super!!! Petra (*) (*) (*)
artep 14. 12. 2006, 0:10
@thomaso Díky moc... i když originální to určitě zas tolik není. My to dělávali na grilu už dříve, ale na ten crisp mne myslím inspirovala kamarádka mojí sestry, pokud se dobře pamatuju). Každopádně takové rychlo-grilované úpravy zeleniny zbožňuju a nejen v případě lilku.... to je asi patrné nejen tady, ale i v dalších receptíkách ;-)
evkanes 24. 11. 2006, 18:42
Tak jsem to udělala jak píšete a taky jsem to zkusila s nivou. To bylo nejlepší. Má výraznou chuť. Mňam (PL)
artep 14. 12. 2006, 0:13
@evkanes tak zkuste příště kus té nivy nechat na rajčátka ... taky úžasná mňamka! Bu'd kousky, nebo půlky cherry rajčátek..... nebo ta velká vydlabat a naplnit směsí strouhané nivy a eidamu s bazalkou! Üžasná i když lehká mňamka!
JarkaH 24. 11. 2006, 13:07
Protestuji !!! Lilek není nejrychlejší, právě jsem dodělala 5.talíř, to jsou ta tenká kolečka :-) Ale je vynikající, moc jsem si pochutnala, jsem v rodině jediná, kdo lilek jí, tak jsem se pořádně naobědvala.
artep 14. 12. 2006, 0:18
@JarkaH :-D taky jsem bývala jedniná... ale už jsem nakazila i ostatní. Plánuji (už dlouho.... ale nestíhám :-S ) přidat i jedno lilkové jídlo k rýži, které "ten můj" doslova vyžaduje.... Ani masožrouti obvykle neprotestují a přidávají si :-) Jinak s těma talířema.... já, když je lilek větší než počet hladovců nebo mlsounů v okolí, nakrájím jen kus tak akorát. Den dva vydrží, když zbytek zakryje potravinová fólie) (Nebo lze udělat dloooouuuuhé sendviče - krájet podélně, a pak to třeba zarolovat ;-) )
evkanes 23. 11. 2006, 22:54
Chci se zeptat, jestli se takto zpracovaný lilek bude hodit ke kuřecímu masu. (I)
artep 14. 12. 2006, 0:22
@evkanes Určitě! Některé restaurace dokonce mají grilovanou zeleninu mezi přílohami (např. pizzeria grosseto) a lilek obvykle nechybí ... tak proč by ten se sýrem měl. Zrovna předevčírem jsem měla úžasnou mňamku: v rýži byly kousky nějakého měkkounkého drůbežího masa a právě lilek. Větší kousky ... a absolutně fantastické! Netuším, čím to bylo ochuceno, ale zkusím to po paměti vymyslet. Šlo o libanonskou kuchyni a absolutně mne tohle jídlo nadchlo (také "bílý humus s citronem a pestem" apod., naopak mne neoslovily jejich hodně sladké zákusky) Pokud někdo tušíte, čím se v Libanonu koření, sem s inspirací ;-) Jinak samozřejmě dám vědět, až to vypátrám (PL)
Nikis. (upraveno) 5. 5. 2007, 8:12
Já jsem se chtěla zeptat, ten lilek se jí i se slupkou? Já si ji vždycky loupala, ale vidím, že to máte i s tím? Lilek jsem dneska koupila a chci ho připravit, váš recept mě hooodně zaujal :-)
artep 14. 12. 2006, 0:08
@Nikis. určitě i se slupkou! jako u většiny ostatních zelenin a ovoce je v ní a těsně u ní většina toho prospěšného. A navíc to lépe drří pohromadě ;-) Doufám, že budete spokojená ... zásadní je neotálet. Jak tomu bývá i jinde a jindy, čím čerstvější (zde rovná se pevnější), tím lepší. Na práci i na chuť :-)
Nikis. 5. 5. 2007, 8:12
@artep Je to výborné, výborné!!! (Y) (Y) (Y) (Y) Dělám si to každou chvilku, děti to moc nechcou, ale mě to nevadí, aspoň mi víc zbyde ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie