Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Moje slavnostní svíčková - kančí kýta na smetaně

0.0
Moje slavnostní svíčková - kančí kýta na smetaně

Potřebné ingredience

Na 1kg masa (používám kančí kýtu nebo hovězí kýtu, falešnou svíčkovou atd), 20dk vyuzené slaniny -ne anglické, jen špek, 4 velké cibule, 4 velké mrkve, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru, 150g másla, hnědý cukr nebo bílý krystal, 1 bio citrón, vinný bílý ocet (ke kančímu používám kvalitní červené víno), sůl, mletý bílý pepř, celý černý pepř, nové koření, tymián, bobkový list, saturejka, hovězí vývar, 1 lžička dobré dijonské hořčice, hladká mouka, smetana.

Postup přípravy

1) Maso prošpikujeme slaninou, kterou jsme dali před tím na chvíli do mrazáku aby ztuhla. Popřípadě maso svážeme provázkem, abychom ho měli v celku, takový bobík - nesolíme, pouze poprášíme bílým pepřem.
2) Oloupeme cibuli, nakrájíme na kolečka, taktéž všechnu kořenovou zeleninu očistíme a buď v robotu nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.
3) V hlubším, nejlépe litinovém, kastrole si rozpálíme máslo a maso na něm ze všech stran orestujeme aby se zatáhlo, uložíme ho do dalšího hrnce pod pokličku.
4) Na výpeku z masa orestujeme nejdřív cibuli, potom přidáme kořenovou zeleninu a restujeme dozlatova, až se krásně rozvoní.
5) Potom přidáme celý pepř-10 zrnek, tymián - 1 zarovnaná lžička, nové koření - 4 kuličky, bobkový list- 1,5-2, saturejku - 1/2 lžičky a minutku ještě orestujeme aby se koření probudila o začalo vonět.
6) Přidáme 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, poté přidáme 1 lžíci octa (2dcl vína), hořčice, nakrájený citrón na plátky a promícháme.
7) vše zalijeme horkým vývarem, vložíme do směsi maso i s vytekou šťávou a pečeme v předehřáté troubě cca 2 hod., záleží na mase, při pečení často kontroloujeme a podlíváme.
8) po upečení maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vyjmeme se zeleniny koření, zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Teď už můžeme A) jen prohřát a dochutit solí, citrónem a cukrem = na přírodno, nebo B) vlijeme smetanu rozmíchanou s moukou a ještě 15 min provaříme, samozřejmě ještě dochutíme= klasická smetanová omáčka.
Podáváme s nakrájeným masem, vídeňským knedlíkem a brusinkami. Budu opět dělat o vánočních svátcích, tak se na ni těším.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

linda Zampachova 1. 1. 2014, 7:42
Nejlepší svíčková, jakou jsem kdy jedla. (clamp) Moc děkuji za recept. (Y)
Luciáš3 19. 12. 2013, 23:16
(Y) (Y) (Y) (jidlo) (jidlo) (jidlo)
marcelau 26. 10. 2011, 17:33
náááádhera, mlask (pl) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie