Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 383 návštěvníků)

KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY

5.0
KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY

Potřebné ingredience

*** 1/2 kg hladké mouky (pokud budete mít žitnou, můžete namíchat v jakémkoliv poměru, já dávám tak půl na půl) *** 1 kávová lžička celého kmínu *** 1 lžička soli *** 1 lžíce octa *** 1/4 l vody (v případě potřeby můžete i přidat) *** skoro celá kostička kvasnic - 42 g (ulamuji jen malý růžek) *** trocha mléka

Postup přípravy

Do hrnečku dám trošku mléka, mírně zahřeji, dám 1/2 káv. lžičky cukru a rozdrobím kvasnice a jemně popráším moukou. Tím nám vznikne kvásek.
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!

Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Smazat recept

* * * kvásek * * *

* * * těsto upravený pro pečení * * *

* * * chlebík těsně před upečením * * *

* * * chlebík po vytažení z trouby * * *

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Raguella 8. 7. 2022, 23:35
Dobrý večer,určitě někdy moc ráda zkusím upéct můj 1*chléb,tak snad se aspon trošku povede?...děkuji za receptík. (F) (L) (hello) (Y)
Mallory666 (upraveno) 3. 7. 2022, 22:00
Dnes jsem ho zkusila, není tak krásný jako ten váš, a čekám až vychladne a já ho mohla nakrojit...pak se uvidí ... nemůžu se dočkat (Y) Edit: Je ÚŽASNEJ
mates29 20. 2. 2021, 18:00
dnes jsem pekla. Výýýborný - už není (Y)
jitrav 2. 8. 2017, 16:16
tak chleba jsem dnes právě dopekla, sice když jsem dala vykynuté těsto na plech tak mi to moc nevykynulo, tak vypadá takový trochu splasklý :-) ale vypadá i tak dobře (Y)
Mijaaa 24. 7. 2017, 19:42
Dnes jsem zkusila tenhle chleba a musim rict,ze opravdu nemá chybu.Jen trocha vylepseni dělala jsem v troube v hrnci nevymazavala jsem jen ten hrnec jsem stricila hrnec na pul hodky do vyhrate trouby a pak tam strčila testo slo to nadherne po upeceni vyklopit.Nema to chybu parada. |:o) (clamp)
kleoluci (upraveno) 1. 5. 2017, 13:39
Chlebík mi už kyne, jsem na něj moc zvědavá :-$ Zkusila jsem hladkou chlebovou a ctvrtku jsem nahradila špaldovou ...... Tak sice je krasny, ale doporučuji pect jen v nepřilnavém,....i přes to, že jsem skleñený pekáček vymazala, chytl se a nechtěl ven. :^) potvorák ....takže přijdeme o spodní křupavou kůrku.Škoda....jinak chuťově super
Labouche 22. 2. 2021, 7:28
@kleoluci pokud date skleneny pekacek do trouby a nechate predehrat - delavam bezne, chleb se Vam neprichyti. Mam vyzkouseno a opravdu to funguje. Takze do studene trouby dat pekacek, nazhavit troubu a pak vyndat horky pekac a do nej soupnout chleb (clamp) (clamp) (clamp)
kokoska24 4. 8. 2015, 22:23
Různé chleby peču už dlouho. V tomto receptu proti jiným je více droždí, není po upečení v chlebu cítit?Jinak- vypadá moc pěkně.
scarlet1 2. 8. 2015, 13:21
Dobrý den, včera jsem pekla podle Vašeho receptu chleba. Je skvělý a docela rychlý. Je hned ten den, co zadělám těsto. Ten co jsem pekla předtím, jsem musela udělat těsto den dopředu. Děkuji, jiný už péct nebudu, než ten Váš. Jen jsem dala 340g mouky žitné a 160g mouky hladké. Jo a pekla jsem v horkovzdušné troubě na 175 stupňů padesát minut. Nepraskl a byl krásný bochník.
scarlet1 4. 8. 2015, 17:40
@scarlet1 Ahoj, tak dnes jsem chleba pekla po druhé a musím znovu napsat, pefektnííí. Dnes jsem dala mouku žitnou chlebovou zase těch 340g žitné chlebové a 160g pšeničné hladké chlebové a je snad ještě lepší než v tu neděli. Příště dám tyto mouky napůl. Ještě jednou moc díky za recept, jiný chleba už péct nebudu. Děkuji (F) (F) (F)
Evelyn123 29. 4. 2015, 16:06
Ivo, přidávám se s chválou na Váš recept na chleba. Zkoušela jsem upéct už podle několika receptů, ale všechny mažu a ten Váš vyhrává na plné čáře (Y) Jak píšete jednoduchý a dobrý. Pekla jsem už třikrát a vždy se mi povedl, díky moc za super recept (hello) (F)
helenkamikuska 23. 4. 2015, 13:26
forma je myslím římský hrnec
lenca2612 23. 4. 2015, 10:57
Potírá se chlebík vajíčkem? ,-)Nemám ho takový lesklý? ,-)
Popča 29. 3. 2015, 18:47
Dobrý den, prosím chystám se na Váš chlebík, co to je trochu mléka 0,5dcl.
PetraRol 3. 12. 2013, 20:36
krásný (clamp)
mysmilena 3. 12. 2013, 20:34
Dnes jsem upekla a vynikající (Y) jen jsem si trošku,fakt trošinenku pozměnila recept dle svý hlavy, dala víc mouky a propíchala u pečení..luxus |:o)
banker 17. 11. 2013, 12:53
zrovna peču , ale nevím čím to je, že mi vždy praskne po stranách. *-)
mysmilena 3. 12. 2013, 20:43
@banker taky mi rupl kolem dokola celej, ale to bude asik teplotou v troubě...na chuti to nic nezměnilo, luxusní :-) mám taky horkovzdušnou :-) jak jsem to dál pomazala při pečení vodou, stmelilo se to dohromady tak, že při krájení se nepoznalo, že to bylo ruplý..použila jsem jen bílou mouku :-$
Lollipops 4. 11. 2013, 12:48
Prosím vás a na kolik ho pečete v horkovzduchu a jak dlouho?
Lucka P. 1. 11. 2013, 14:44
Děkuji za recept, chleba je suprový (F) . Pekla jsem v plynové troubě na nejvíc co to jde ( přibližně tak 250 C) asi deset minut a pak jsem ztlumila ( asi tak 150-160 C) asi 40 minut. Na spodek trouby jsem dala kastrolek s vodou a chlebík není vůbec vysušený, má křupavou kůrku a uvnitř je měkoučký (clamp)
jeremy 12. 7. 2013, 9:35
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
mirkaberkys (upraveno) 23. 5. 2013, 21:19
Dobrý den, tak bochník chleba je venku z trouby, pekla jsem cca 45 minut na 165°C a použila jsem 350 g hladké mouky,150 g celozrnné chlebové mouky a sušené droždí. Moc nám chutná. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4389301
kaninaj 14. 5. 2013, 15:18
peču už po několikáté, pokaždé je na jedničku. Těsto nechám nakynout v DM, pak promíchám, udělám bochníček, potřu vodou a nechám ještě chvíli odpočinout a nakynout než dám péci do trouby. Rychlý a dobrý.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie