Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Dort Blesk McQueen

0.0
Dort Blesk McQueen

Potřebné ingredience

těsto:200 g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl vlahé vody,dvě obdélníkové formy - použila jsem zapékací mísy: velká cca 27 x 16 cm, malá cca 18 x 11 cm,krém:1/4 l mléka, 1 puding (příchuť dle chuti - použila jsem malinový), 200 g másla, 130 g moučk. cukru, 1 žloutek (nemusí být),zdobení:marmeláda dle chuti - lépe bez velkých kusů ovoce (ideálně vhodná kombinace s vybraným pudinkem - použila jsem malinovou),potahová hmota Dr.Oetker marcipán, gelová barva Wilton, barevné marcipánové hmoty na dozdobení

Postup přípravy

Těsto:nejlépe v robotu zpracujeme těsto (při šlehání ručním šlehačem nemusí být těsto opravdu rovnoměrně vyšlehané):
olej, vejce a vlahou vodu vyšleháme na nejvyšší rychlost do pěny, postupně při trochu nižší rychlosti vmíchat cukr s vanilkovým cukrem a nakonec mouku s práškem do pečiva

těsto nalijeme do zapékacích misek - POUZE DNO vymažeme máslem a položíme pečící papír (pozor, aby papír nešel do krajů, těsto by se mohlo "odfouknout" a na korupsu by byla prohlubeň (už se mi to jednou stalo)
peče se cca na 190st. asi 25 - 30 minut

když korpusy trochu vychladnou, vyklopíme z forem a necháme úplně vystydnout. Pokud budete zdobit až druhý den, nechte na korupsu pečíci papír.

Strunou, nebo dlouhým nožem uděláme z většího korpusu dva pláty. Spodní namažeme marmeládou a krémem a vrátíme horní plát. na místě, kde bude menší korpus (střecha auta) opět namažeme marmeládu a krém a položíme menší korpus.

Seřízneme šíkmou střechu auta tak, aby na konci zůstalo těsto (jako zadní křídlo). Odříznuté těsto přesně vystačí na 4 blatníky - uděláme 4 proužky, zespodu je trochu seřízneme, aby byly uprostřed nejvyšší a ke krajům se snižovaly a opět přes marmeládu a krém přilepíme na velký korpus.

Pod blatníky odstraníme trochu těsta, aby vznikl prostor na kola. Je-li potřeba doladit tvar, tak upravíme ( já měla mísy s oblými rohy, takže nebylo nutné.

Zdobení:
potahovou hmotu obarvíme gelovou barvou a vyválíme. Podsypávala jsem si ji moučkovým cukrem, aby se nelepila. Plát musí být větší než sestavený korpus. Opatrně přeneseme na korups a jemně vyhladíme.
Z barevných marcipánových hmot doděláme detaily. Lepíme cukrovou vodou.


příprava krému:
změklé máslo, cukr a žloutek vyšleháme vidličkou do hladké hmoty a postupně pomalu vmícháme metličkou vychladlý puding

Korpusy upečené v zapékacích mísách

Rozříznutý velký korpus potřeme marmeládou a krémem a opět spojíme

Malý korpus opět marmeládou a krémem spojíme s velkým korpusem

Vytvarujeme detaily - šikmá střecha, z odřezku střechy uděláme blatníky a vykrájíme místo na kola

Obarvenou a pečlivě vyválenou potahovou homtu položíme opatrně na dort..

..a vyhladíme

dozdobíme, ideálně podle předlohy - autíčka, které máme doma, dle fantazie

řez hotovým dortem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Katy32 18. 10. 2013, 22:25
Mohu se zeptat,jak jste lepila na zakladni cervenou hmotu,tu bilou(oci atd).pisete cukrovou vodu na lepeni-co tim presnemyslite-jsem zacatecnice! Dekuji Jak dosahujete toho,aby potah.hmota nevysychala a dobre na dortu drzela? Cim ji vyhlazujete? Diky!
Hiršláci 18. 11. 2013, 11:35
@Katy32 Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci. Na slepení marcipánu k sobě stačí rozpustit trochu moučkového cukru ve vodě a tím potřít lepenou plochu (třeba 1polévková lžíce cukru na "panáka" vody). Na vyhlazení jsem si pořídila speciální hladítko, seženete v cukrářských potřebách - pokud chcete péct častěji, opravdu doporučuju pořídit, zatím jsem nepřišla na to, čím jiným to dobře vyhladit. Marcipán dávám přímo na těsto, nepotírám ani marmeládou ani krémem, aby se to nepotrhalo a dalo se případně vyhladit. S vysycháním problém nemám - sní se většinou během 1 max 2 dní :-)
SLUNÍČKO 18. 6. 2013, 9:01
DOBRÝ DEN KATKO, ROZHODLA JSEM SE, ŽE ZKUSÍM VYROBIT TOTO AUTO A CHCI SE ZEPTAT, TĚSTO VYSTAČÍ DO OBOU FOREM?
Hiršláci 18. 11. 2013, 11:37
@SLUNÍČKO Dobrý den, jejda, omlouvám se i Vám, nějak sem nestíhám koukat. Ano, těsto vyjde na obě formy.
Dada34 14. 5. 2013, 21:56
(Y) (Y) (Y)
PeťuleM 6. 5. 2013, 1:07
Nádherný Blesk!!!!!! (Y) (Y) (clamp)
HHaannuullee 22. 4. 2013, 21:10
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Hiršláci 23. 4. 2013, 10:38
@HHaannuullee děkuju :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie