Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Karamelový dort

0.0
Karamelový dort

Potřebné ingredience

Kakový korpus:(viz maminčiny recepty:mramorový dort) 4 vejce, 240 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 2 -3 lžíce kakaového prášku. Karamelová šlehačka:(viz maminčiny recepty:karamelová šlehačka)2 šlehačky ke šlehání+200g cukru Obyčejná šlehačka:2 šlehačky ke šlehání+ cukr podle chuti: vše ušlehat(Já používám 40%, ale kdo se bojí, může přidat smetafix) Karamelový toping+mandlové lupínky-opražit, rum a pikantní marmeláda na dohotovení

Postup přípravy

S výrobou karamelové šlehačky začněte o den dříve. Do suchého kastrolu nasypeme cukr, postavíme na plotýnku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (úplně se rozpustí a zezlátne). Mezitím v jiné nádobě zahřejeme 250 ml smetany. Karamel odstavíme a zalijeme teplou (skoro horkou) smetanou (pozor, zasyčí to a vyvalí se oblak horké páry). Zamícháme (vznikne nesourodá hmota s menšími či většími kousky), vrátíme na plotnu a na mírném ohni mícháme, dokud se nerozpustí poslední kousky a nevznikne hladká hmota. Pak odstavíme a necháme vychladnout. Na noc uložíme do ledničky.
Druhý den ke karamelové šlehačce (bude hodně hustá) přilijeme zbývajících 250 ml smetany (vychlazené), promícháme a společně ušleháme elektrickým šlehačem na hustý krém. Kdo se bojí, že mu nebude držet, může přidat smetafix.
Příprava korpusu:
Dno dortové formy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a sníh z bílků. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Poté rozřežeme na 2 poloviny.
Plnění:
1.polovinu korpusu pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou a naneseme asi 2/3 karamelové šlehačky.Na to příjde 1/2 obyčejné šlehačky. Přikryjeme 2.dílem korpusu. Celý potřeme zbývající bílou šlehačkou. Boky obalíme mandlovými lupínky. Na okraje dortu nastříkáme zbylou karamelovou šlehačku(ještě jsem posypala barevnýma kuličkama).Na prostředek dortu nastříkáme karamelový toping.
Dáme vychladit. Je to náš nejoblíbenější dort. Není těžký na přípravu, jen na čas a karamelová šlehačka je ta nejlepší náplň na světě! Fotila jsem až poslední kousek, příště dám lepší záběr.

fotka zhora

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zuzkasimova 8. 11. 2021, 12:50
Luxusní karamelový dort. Všichni si ho chválili a byl hned pryč. Výborné těsto a karamelová šlehačka s marmeládou super kombinace! Všem doporučuji vyzkoušet. Za mě velká jednička s hvězdičkou- Lepší jsem nejedla. (Y) (F) (^) (clamp)
novackova 6. 10. 2015, 21:26
(Y) (Y) (Y) (F)
šubka 6. 10. 2015, 21:14
Tak ukládám a musim brzy vyzkoušet, díky
P.A.V.L.A 9. 4. 2014, 16:21
(Y) (Y) (Y)
petrulka 9. 4. 2014, 15:28
Je fantastickej (Y) (Y) vynechala jsem rum a toping a přidala banány (zajic) fakt výbornej, děkuji moc za recept (Y)
smajlík1 16. 10. 2013, 21:37
mohu jen potvrdit je luxusní (clamp) (clamp)měl u nás velký úspěch (Y) (Y) (Y)díky za super recept |:o) |:o)
tede25 16. 10. 2013, 21:26
Je luxusní, nemá chybu, snědl se na posezení!Kdo má rád krém z větrníků, bude nadšený!!V kombinaci s kyselou marmeládou(dala jsem višňovou)to není přeslazené, prostě je to super (Y)už jsem nedávala toping, přišlo mi to zbytečné a i tak opravdu výborný. Díky, určitě nepeču neposledy
Markisa.z 20. 10. 2013, 12:53
@tede25 (hello)Terezko, díky za hezký vzkaz, karamelovou šlehačkou se opravdu zdobí i větrníky, naš další oblíbený zákusek. Dort lze samozřejmě zdobit dle fantazie, karamelový toping není nutný, může se jen posypat holandským kakaem jako u tiramisu. U našich dětí je toping hodně oblíbený, na čokoládový dort dáváme zase čokoládový toping, ale uznávám, že je hodně sladký.
hantonie 30. 9. 2013, 17:33
no to vypadá pěkně (*) mnˇammm (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Markisa.z 1. 10. 2013, 11:21
@hantonie Ještě líp chutná, vyzkoušejte! Jinak těsto na dort se dá použít i samostatně a upéct jako bábovku. Je nádherně mechové.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie