Opičí chléb - Monkey bread
Potřebné ingredience
TĚSTO: °80 ml vlažné vody °180 ml vlažného mléka °1 vejce °20 g rozehřátého másla °280 g hladké mouky °340 g polohrubé mouky °70 g cukru krystal °1/2 kostky čerstvého droždí OBALOVACÍ SMĚS: °125 g rozehřátého másla °2 polévkové lžíce mleté skořice °160 g cukru krystal °půl hrnku mletých vlašských ořechů
Postup přípravy
Připravíme si obalovací směs - v jedné misce rozpustíme máslo, v druhé smícháme sypké suroviny.
Jakmile je těsto hotové, vyndáme jej z pekárny a rozválíme na silnější placku. Tu rozkrájíme na malé čtverečky (cca 2x2 cm). Z čtverečků děláme malé kuličky, jde to krásně, šoulala jsem je v dlani jako modelínu :-). Kuličky postupně namáčíme v rozpuštěném másle a obalujeme v sypké směsi cukru, oříšků a skořice a vkládáme je do bábovkové pečicí formy. (Pokud nemáte silikonovou, nezapomeňte ji vymazat, jak jste zvyklé.)
Naplněnou formu vložíme do trouby, vyhřáté na cca 175 stupňů, pečeme asi 40 minut. Já ji asi po 15 minutách pečení zakryla alobalem, který jsem chvilku před dopečením opět sundala.
Opičí chléb je nejlepší ještě teplý. Servíruji ho doprostřed stolu, každý si z něj "odtrhává".
Pokud se chcete o této dobrotě dozvědět více, čtěte zde: http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/jedlo/sladke-zidovske-pecivo-ktorym-kazdeho-ocarite
Dobrou chuť!
Než pekárna udělá těsto, připravíme si máslo a sypkou směs
Hotové těsto rozválíme ....
... nakrájíme na čtverečky ...
... a ze čtverečků uděláme kuličky.
Kuličky namáčíme v másle a obalujeme v sypké směsi, poté je naskládáme do bábovkové formy.
Takhle to vypadá po upečení ...
... takhle po vyklopení ...
... a takhle po ochutnání ....
Teď mi došlo, že jsem opičí chléb po vyklopení měla obrátit vzhůru nohama, vypadalo by to efektněji. :-) Tak příště...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé