Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 27 návštěvníků)

Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept kamarádky Elly od její babičky)

0.0
Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept kamarádky Elly od její babičky)

Potřebné ingredience

2,5 kila černého rybízu
2 dkg kyseliny citrónové
2-2,5 litru vody

Postup přípravy

Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou schladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24-48 hodin stát v chladu. Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.
V původním receptu byl na kilo a litr šťávy ještě Petol, což býval kdysi konzervační přípravek, právě pro konzervaci za studena.
Já to zkusila bez něj. Sklenice jsem dobře umyla, vypláchla vařící vodou s trochou slivovice a víčka propláchla čistým alkoholem ještě těsně před zavřením.
Tak pak dám vědět, snad v lednici vydrží...i když tedy, mizí hodně rychle:-)

Tuhle šťávu si pamatuji z dob svého dětství, kdy nám ji dělala babička. Recept jsem bohužel neměla, tak jsem moc ráda, že vypomohla kamarádka Elly z kuchařky, kterou zdědila právě po své babičce:-)

Připravené umyté ovoce, kyselina citrónová. V mezičase mixovaní chladne převařená voda:-)

A mixujeme a mixujeme:-)

Rozmixované ovoce smícháme s převařenou a vychlazenou vodou.

Necháme 24-48 hodin odstát v lednici.

Po dvou dnech dobře přecedíme a na litr šťávy přidáme kilo cukru. Mícháme, až se vše rozpustí.
Dobře vypláchneme sklenice, já vypláchla ještě vřelou vodou s trochou alkoholu a můžeme plnit:-)
Já víčka přelila ještě slivovicí, aby šťáva vydržela.

A tady už máme hotovo:-)

Jak jsem slíbila, dám pak vědět, jak dlouho šťáva vydržela. I když myslím, že zmizí hodně rychle:-)
A Elly ještě jednou díky. Přenesla mě o několik desítek let zpět:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cajac 7. 7. 2014, 21:28
Ja delam uplne stejne,jen nemixuju. Potom do te stavy s cukrem pridam "pomucku ke konzervovani" a super. Mam ze tresni a taky mizi silenou rychlosti (Y) (Y)
jazina 7. 7. 2014, 16:15
Je výborná, co se pamatuji z dětství. A zdravá, Už jsem jí dlouho nedělala, bohužel nemám z čeho. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie