Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

LEVANDULOVÝ SIRUP

0.0
LEVANDULOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience

miska levandulových květů, 1 citron, 3 kousky celé skořice, 3kg cukru, 3 litry vody, kyselina citronová 50g

Postup přípravy

Natrháme levandulové květy i se stopečkou, volně nasypeme do 4 litrové sklenice nebo do plastové /skleněné mísy (nemá být kovová nádoba), zalejeme převařenou vodou - pozor, než naléváme - necháme chvilku vychladnout, aby sklenice nepraskla! Přidáme 3-4 kousky celé skořice, nakrájíme na kolečka 1-2 citrony (kůru opláchneme nebo ořežeme), poté přisypeme kyselinu citronovou 40 - 50g, voda se krásně zbarví do fialkova. Necháme luhovat 24hodin, ne na přímém slunci. Na druhý den vložíme do velkého kastrolu plátno /plínku, přes kterou přecedíme obsah lahve a dobře vymačkáme. Levanduli vyhodíme. Voní to celým bytem, citlivější osoby s tím mohou mít problém...Levandulovou vodu ještě doplníme holou vodou tak, abychom měli 3 litry v hrnci. Zahříváme na 85 stupňů, jakmile dosáhneme této teploty, hned vypneme. Nemá projít varem! Ještě horké naléváme do dobře vymytých skleněných lahví AŽ PO OKRAJ, zamezí se přístupu vzduchu, víčka se dobře chytnou a sirup se nekazí...Víčka musí být vyvařená. Po naplnění chvilinku obracím dnem vzhůru, abych zničila všechny zárodky na víčku.... SIrup je krásně voňavý a nejlépe chutná s perlivou vodou.

Natrháme misku levandule

volně naplníme velkou sklenici, přidáme nakrájený citron a skořici vcelku

Pak zalejeme převařenou vodou a přisypeme kyselinu citronovou - voda se krásně zbarví - zfialoví...

Necháme vyluhovat do druhého dne - ne na přímém slunci, v pokojové teplotě.

Další den vše přecedíme přes plínku nebo přes plátýnko a dobře vymačkáme do velkého hrnce, případně doplníme vodu tak, abychom dohromady měli 3 litry levandulového výluhu v hrnci.

Do hrnce přisypeme 3 kg cukru krystalu / krupice a zahříváme, občasným mícháním necháme zcela rozpustit...

Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a kontrolujeme - teplota by neměla přesáhnout 85 stupňů, hlavně nemá přejít varem, chuť i vůně by se změnily...

Ještě horký sirup co nejdříve naléváme do dobře vymytých skleněných lahví až po okraj, abychom zamezili přístupu vzduchu, víčka se krásně chytnou, pokud láhev na chvilku převrátíme dnem vzhůru a navíc zamezíme množení plísní, takže si zaručíme trvanlivost...

Z jedné dávky vyrobíme zhruba 7 sirupových sklenic...Krásné letní dny ovoněné levandulí :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vera N 28. 6. 2017, 10:22
(Y) (Y) (Y). Levandule mi nevoní, ale chutná. Jdu na to. (Y)
Paluna 14. 7. 2016, 22:07
(Y) (Y)
Ninouš 10. 7. 2016, 7:35
Tak jsem sirup zkusila-super!!!!!!!! (Y) Výborný a barvičku mám růžovo-fialovou. (clamp) Dětem moc chutná a zkusím ho někdy pridat i do buchty |:o)Jednou jsem jedla levandulový dort a byl moc dobrý :-p Díky za recept.
Stockma 12. 7. 2016, 10:21
@Ninouš Tak to je super, ta barva je krásná, že? :-) Jsem ráda, že se povedl i Vám! Levandulový dort jsem ještě právě nejedla, ale mají ho v cukrárně, tak ho někdy vyzkouším! Krásné letní dny (leto)
lenunada 8. 7. 2016, 12:38
Zdravím Evi, díky za recept, zkoušela jsem více receptů a až podle toho Vašeho se mi konečně podařilo docílit té nádherné barvy (měla jste pravdu, fialovo-růžovou barvu udělá ta kyselina citrónová), jsem nadšená i chuť je skvělá....přeji krásné prázdniny (F) (Y) (Y) (hello)
Stockma 12. 7. 2016, 10:23
@lenunada Jsem ráda, že se Vám to konečně povedlo, Leni :-) Krásné léto (F)
len99 4. 7. 2016, 21:57
Výborný (Y) (Y) (Y) (Y) (D), jen mám jinou barvu ,-)
Vojtula 1. 7. 2016, 14:31
(Y) (Y) (Y)
kastanek 1. 7. 2016, 12:54
sirup je výborný (Y) (Y) (Y)jen se chci zeptat jestli se může popíjet během celého dne nebo jen určité množství.moc děkuji JITKA
Stockma 12. 7. 2016, 10:20
@kastanek Jity, určitě můžete pít bez jakéhokoliv omezení.....my pijeme pořád a nikdy nemáme dost, rozhodně ho neužíváme jako medicínu po lžičce....určitě se neotrávíte!
Smaiilicek 16. 6. 2016, 9:25
Já ho dělala už 2x, ale nikdy jsem ho neměla červený - spíš tak světloulilince nafialovělý, ale červený nikdy *-)
Stockma 16. 6. 2016, 22:19
@Smaiilicek on takto zfialověl až po smíchání s kyselinou citronovou, není to vyloženě červená, spíš taková růžovofialková, ve skutečnosti ještě krásnější barva než na fotu...
P.A.V.L.A 15. 6. 2016, 21:29
(Y) (Y) (Y)
PetraRol 15. 6. 2016, 20:29
(Y) (Y) (Y). Ten je úžasný. Miluju levanduli.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie