Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 45 návštěvníků)

ZAPLÉTANÝ KŘEHKÝ ZÁVIN S PŘÍDAVKEM JOGURTU

0.0
ZAPLÉTANÝ KŘEHKÝ ZÁVIN S PŘÍDAVKEM JOGURTU

Potřebné ingredience

Suroviny: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, 100 g chladného másla, 2 žloutky, 2 PL bílého jogurtu, nebo zakysané smetany, malá špetka soli. Náplň: libovolná.

Postup přípravy

Závin nemusí být jen zarolovaný nebo přeložený, ale také zaplétaný. A není to o nic víc pracné, než ty první dvě jmenované techniky-navíc skvěle vypadá.

Postup:
V míse nebo robotu vypracujeme z předepsaných surovin hladké těsto a na chvíli ho vložíme zabalené do ledničky.
Potom vyválíme obdélník, střed po celé délce poklademe libovolnou náplní. Na obou okrajích vytvoříme stejný počet proužků a střídavě překládáme přes náplň. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při teplotě 170-180 st. C. dozlatova. Po vychládnutí pocukrujeme a rozkrájíme na dílky.

Přeji dobrou chuť.

Můj tip: Pokud závin naplníme tvarohovou náplní, můžeme k ní přidat rozinky nebo brusinky, předem namočené v rumu i nasekanou bílou i tmavou čokoládu včetně vlašských ořechů. Další varianta je potřít nutelou, nebo poklást plátky jablíček, meruňkami, broskvemi, třešněmi, borůvkami, ostružinami atd. Pokud zvolíme náplň ovocnou, řezy v těstě uděláme kratší, aby na bocích nevytékala šťáva.

Foto již upečeného závinu.

Postup-těsto rozválíme na obdélník (pracujeme přímo na pečícím papíru), v jeho středu je v tomto případě po celé délce vložená tvarohová náplň, do které jsme přidali pro zpevnění žloutek i pudinkový prášek. Tvaroh můžeme doplnit dalšími surovinami-viz Můj tip. Nožem nebo rádýlkem nařízneme okraje ve stejném počtu proužků.

Připravené pruhy z vnitřní strany můžeme lehce potřít vejcem, pak je překládáme přes náplň a současně střídavě i přes sebe.

Zapletenou nohavičku opatrně přeneseme i s papírem na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Závin pečeme dozlatova asi 30-40 minut.

Necháme vychladnout.

Pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Nakrájíme na dílky.

I přes vyříznuté proužky více ke středu, tvarohová náplň nevytekla a dobře se krájí.

Dle mého je závin velmi dobrý čerstvý, ještě vlažný.

Bližší pohled na část závinu i jeho zapracované ukončení.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ivina123 24. 10. 2016, 19:30
Tak ten vyzerá nádherne a nesmierne chutne!!!!!!! (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (C) (C) (C) |:o) (hello)
toja 6. 9. 2016, 11:43
Tak jsem v neděli dělala a to hned 3 x,jedna nápln tvaroh,jedna mák a jedna kokos a už včera odpoledne nebyl ani kousek,moc dobrý
danca60 1. 9. 2016, 19:18
Máto ho moc krásný - já jednou také zkoušela a všechna náplň mi vytekla ven - asi to bude chtít nějakou ořechovou, makovou, ale tvaroh ani jablkane - šly ven :´(
KáKá 2. 9. 2016, 7:56
@danca60 dobrý den,stačí náplň posypat trochou strouhanky nebo mletými piškoty a nic vám nevyteče (F)
yarkal 1. 9. 2016, 20:25
@danca60 Paní Dano, pokud neuděláte zářezy do hloubky, ale jen tak, aby vyšly pouze nahoře na nohavičce a boky byly celé, mělo by to šťávu udržet. Potírám vejcem proužky i z vnitřní strany, pokud mi ještě plát leží na rovině a pak pořádně potřít i zavinuté. Nebojte. Výhoda proužků je, že má kde uniknout pára při pečení a nic nikde nepraská. A ještě to dobře vypadá. (Y)
danca60 4. 9. 2016, 19:36
@yarkal Děkuji - asi jsem to nařízla moc do hloubky, příště zkusím trochu méně - odradit se nenechám - vypadá to moc hezky (L)
yarkal 4. 9. 2016, 23:57
@danca60 Vy to určitě zvládnete, držím palce. (Y) (Y)
Simonkova74 29. 8. 2016, 21:51
:-$ (L) (clamp)
yarkal 4. 9. 2016, 19:13
@Simonkova74 (Y) (Y)
lidare 28. 8. 2016, 12:06
(Y) :-) (C) (clamp)
yarkal 30. 8. 2016, 10:33
@lidare (Y) (Y) (Y)
Simonkova74 25. 8. 2016, 19:45
(clamp) (clamp) (clamp)
yarkal 27. 8. 2016, 18:15
@Simonkova74 (clamp) (clamp)
laskonka333 11. 8. 2016, 8:06
(clamp) efektný záviník (Y)
yarkal 14. 8. 2016, 11:03
@laskonka333 (Y) (Y)
estepanova 10. 8. 2016, 19:20
Jarko, prosím, z tohoto množství vyjde jeden závin klasické velikosti? Děkuji Eva *-)
yarkal 11. 8. 2016, 6:44
@estepanova Ano, přesně tak-jedna nohavička závinu klasické velikosti. (Y)
horackm 10. 8. 2016, 19:08
moc hezký efekt (Y) (Y) (Y)
yarkal 14. 8. 2016, 20:01
@horackm (Y) (Y)
Evula.U 10. 8. 2016, 18:47
Jejda, ten je roztomily ,-)
yarkal 13. 8. 2016, 21:12
@Evula.U (Y) (Y)
Evula.U 16. 8. 2016, 13:30
@yarkal Pani Jarmilko, vcera jsem ho delala, ale na testo a to pod tvaroh jsem nasypala rozdrcene piskoty, jelikoz jsem ho koupila dost mekky a nastesti se dobre upekl. Jeden kousicek nam zustal a zkousim ho zamrazit. Co Vy na to? ,-)cerstvy byl vyborny (F)
yarkal 16. 8. 2016, 18:23
@Evula.U Dobrý večer paní Evičko, křehký závin mám také nejradši čerstvý. A co se týká jeho zamražení, neměl by být problém. (clamp) (clamp) (clamp)
Evula.U 18. 8. 2016, 16:39
@yarkal Odmrazila jsem ten Vas posledni kousek a mohu rict, ze byl dobry (clamp)
yarkal 21. 8. 2016, 15:19
@Evula.U Tak to jsem ráda (F)
Evula.U 22. 8. 2016, 8:38
@yarkal Malo casu, delala jsem ho z listoveho testa. Vyborny i tak, dobry napad to zapletani (Y)
yarkal 25. 8. 2016, 15:15
@Evula.U (Y) (Y)
Evula.U 27. 8. 2016, 23:49
@yarkal Zkusila jste to s Nutelou a navic i orisky ? (F) fakt bomba (F)
yarkal 1. 9. 2016, 14:02
@Evula.U Ještě nezkoušela-dobrý nápad. (Y)
Evula.U 6. 9. 2016, 20:04
@yarkal Takze, zkuste to s nutelou, stoji to za to (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie