Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Sušené maso JERKY

0.0
Sušené maso JERKY

Potřebné ingredience

Maso, koření, podložka, ostrý tenký nůž. Na marinádu - sójová omáčka, worcester

Postup přípravy

Recept na sušené maso je spíš jen jako inspirace, protože je na každém, aby si ten svůj top recept našel sám. Sušené maso lze dělat ze všech druhů mas ( hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí... ), avšak pouze maso suché, bez tuku. (časem na mase žlukne a maso je i mastné, nevysuší se).
Z hovězího je výborné z roštěnky, ale vzhledem k ceně... :-D Hovězí používám přední, vepřové kýtu, kuřecí prsa, krůtí prsa, ale zkoušela jsem už i kuřecí stehenní ...
Maso si odblaníme, očistíme od veškerého tuku a přes vlákno nakrájíme na 2-3 mm tenké plátky. Někdo dává zamrazit, aby se lépe krájelo, pokud máte skvělý nůž a šikovné ruce, není potřeba. Pomáhám si, že ukrojím plátek, položím na podložku a nožem ještě jakoby rozetřu do stran, plátek se ztenčí. Poté maso nasolit, nakořenit a dát do sušičky.
Každý, ať si koření dle své chuti, já dělám směs, více druhů masa, každé po troškách jinak okořeněné.
Sůl, pepř, pálivá paprika, uzená paprika, chilli, cayennský pepř.. Marináda - lžíce sojovky, lžíce worcestru, sůl - maso jen promnout, nesmí v tom plavat. Pro kamaráda, co má rád pálivé, jsem dělala plátky potřené čerstvou papričkou habanero, to už je opravdu jen pro gurmány :-D
Když se koření přejíte, stejně zjistíte, že stačí obyčejná sůl :-D
Sušení záleží na každém z vás, jak dlouho budete sušit.. My máme radši úplně vysušené trosky, tudíž nechávám sušit klidně celou noc 10-12 hodin na 70 stupňů, tenké plátky. Někomu bude stačit na silnější plátky třeba jen 6 hodin a maso bude vlhčí a žvýkavější.

Tenký plátek na podložku a maso ještě jakoby "rozmáznout"

Nakořenit...

Marináda... Opravdu jen lžíce sojovky a lžíce worcestru, sůl, pepř a maso promnout

Poskládat do sušičky... Pouze kořeněné

Marinované

A tady je výsledek.... Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lufulie 30. 11. 2017, 21:03
Lucie, děláme dle vašeho receptu maso již asi po desáté a nemůžu se ho nabažit (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Zatím tedy jen hovězí ve všech podobách, jí ho takhle ochucené i naše roční dcera. Díky !!!
hantonie 27. 12. 2016, 7:49
Tak do toho určitě jdu. Do Silvestra to stihnu a když se dílo podaří, tak budu v hospůdce mezi jednohubkama za královnu ,-) ,-), To masíčko marinádou jen potřít, nebo nechat chvíli v ní marinovat? Hezké prožití Silvestra (novy rok) (silvestr2) (silvestr)
Maxinka 18. 3. 2017, 18:42
@hantonie Nechávám chvíli, ale nemusíte... (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie