Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

Placky z jablečného pyré

0.0
Placky z jablečného pyré

Potřebné ingredience

Pokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.

Postup přípravy

Čtvrtky jablek bez jadřince, ale i se slupkou zalijeme vodou, můžeme i dosladit a uvaříme kompot. Vychladlý kompot rozmixujeme na hustější pyré. (Tyčový mixér není vhodný, protože se nedá regulovat hustota.) Pyré přepasírujeme. Pokud chceme mít placky různobarevné, tak do části pyré přimícháme rozmixované ovoce (jahody, borůvky, přepasírované maliny či rybíz). Z červených jablek vznikne růžové pyré, ze žlutých zase světlé, takže to můžeme střídat a včerejší zbytek pyré použít jako druhou barvu, je to i chuťově jiné. Můžeme použít i banán, nakrájený na 1 mm silná kolečka, usuší se zároveń s pěnou.

Připravíme si sušičku. Na každý talíř kápneme kapku oleje a ubrouskem rozetřeme po celém talíři. Lžící naléváme různé druhy pyré, lehkým poklepem nebo potřesením srovnáme a sušíme na 55°C. Doba sušení je mezi 9 a půl až 11 hodinami. V polovině sušení je dobré přehodit síta tak, aby to nejspodnější bylo nahoře a ještě je pootočit, aby se prosušily stejnoměrně. Jen tak se nám podaří dosušit všecky placky najednou. Jinak bude nejvíc suchá horní placka a spodní bude ještě mokrá. Také u vnějšího kraje jsou placky dřív suché než u středu. Placka je správně suchá, pokud se nelepí u středu ze spodní strany. Pokud ji přesušíme, lámou se kraje. Placky srolujeme ještě teplé, rozpůlíme (celá se nevejde do fólie) a necháme vychladnout. Mezi tím si ve svářečce fólií vyrobíme úzké pytlíčky, do kterých placky zavaříme. Uložíme do chladna.

Výborné na túry, na lyže, na svačinky do školy, zvlášť dětmi jsou velmi oblíbené.

pyré nalité na talíř a připravené do sušičky

usušené ještě teplé hned srolovat

Pyré se dá různě barvit jahodami, borůvkami, malinami,.....

Každá placka může být jiná a každá je originál.

Hotovo.

příprava

usušené, překrojené, chladnou

se švestkovým pyré

se švestkovým pyré

křečkování

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marta.Raidova 27. 9. 2015, 17:58
(Y) (Y) (Y) (Y)
PetraRol 14. 9. 2015, 18:30
To vypadá úžasně (Y).
spero 15. 9. 2015, 18:34
@PetraRol Děkuji. (F) (F) (F) (F) (F)
chs.jasmin 14. 9. 2015, 15:16
(Y) To je krásný!!
spero 15. 9. 2015, 18:34
@chs.jasmin Jsem ráda, že se Vám to líbí. Díky.
lidare 6. 9. 2015, 15:07
(Y)asi zkusím :-)
spero 15. 9. 2015, 18:37
@lidare Jak jsem tady zjistila, dají se placky péct i v troubě, takže žádný problém. Jen do toho.
gabikaKa 1. 9. 2015, 10:56
Tento rok suším placky celé leto - slivkové, nektarinkové, jablkové... Suším ich v rúre na plechu na nepriľnavej fólii. Chutia vynikajúco, cukor nedávam, maximálne trochu trstinového.
spero 3. 9. 2015, 22:52
@gabikaKa Gábinko, jste úžasná. Slíbila jste před časem, že vyzkoušíte v troubě a podáte zprávu a moc si vážím toho, že jste nezapomněla, opravdu splnila slovo a napsala. Jsem moc ráda, že se Vám sušení v troubě osvědčilo, že jste vychytala stupně a dobu pečení a dosáhla dobrých výsledků. Můžete prosím napsat, jak dlouho sušíte a na kolik stupňů? Pro ostatní, pro ty, které nemají sušičku a chtěly by to také zkusit.
gabikaKa 6. 9. 2015, 12:17
@spero Ivanka, vopred sa ospravedlňujem, že odpovedám tak neskoro, ale okrem toho, že chodím do práce, naozaj tento rok spracúvam ovocie, je ho strašne veľa a nik iný si na to nevie (alebo nechce) nájsť čas. Placky suším pri 70-75 stupňoch, dokonca dávam aj dva plechy naraz, takže aspoň nejaká úspora. Čas sušenia je rôzny, podľa toho, koľko vody ovocie obsahuje. Asi po 4 hodinách vyskúšam rukou, či sú už suché. Dá sa to po čase zistiť aj okom, ale rukou je to istejšie. Placka musí byť suchá celá. Ak je nejaké miesto vlhké, tak vrátim a dosuším, poprípade vymením plechy. Ale dôležité je, že po celú dobu sušenia mám vo dvierkach trúby poskladanú utierku, aby cez malú skulinku odchádzala vlhkosť von. A ešte... či je placka dostatočne suchá, zistím podľa toho, že sa mi úplne krásne odlepuje od pečiacej fólie. Ak by nebola niekde dosť suchá, tak na tom mieste sa neodlepuje. Ak vyskúšate, dajte vedieť. Ja už inak sušiť nebudem. Peknú nedeľu, pa, Gabi.
bisule 11. 5. 2014, 20:41
Mohu se zeptat jakou mate susicku ?
spero (upraveno) 16. 10. 2015, 18:49
@bisule Haničko, je na ní napsáno Harvest Maid SNACKMAKER dehydrator, žádná značka, nic dalšího. Je to jedna z prvních sušiček vůbec, kupovali jsme jí už v roce 1993 asi tak nějak tuším a pořád spolehlivě funguje. Teď jsem našla na internetu její novou podobu: http://www.euronics.cz/susicka-ovoce-ezidri-fd-500-snackmaker-bila-imefd500/p68815/#tab=popis-technicke-parametry
gabikaKa 5. 8. 2013, 21:43
Sušičku síce mám, ale takéto taniere k nej nemám. Skúsim usušiť v rúre a podám raport. (hello)
spero 6. 8. 2013, 17:04
@gabikaKa Určitě podejte, jsem zvědavá na výsledek. Držím palce, ať se Vám dílo podaří. (hello)
jajulik 26. 10. 2012, 13:06
(Y) (Y) (Y)
spero 26. 10. 2012, 18:32
@jajulik Děkuji Jaruško. (F) (F) (F)
@Pavla 11. 8. 2009, 8:09
Tak to zní úžasně. Hned jsem začala vymýšlet, že si půjčím sušičku a vyzkouším. *-) Jestli nám budou chutnat, tak asi koupím vlastní. ^o) Každou sezonu se na to chystám. Máme totiž moc rádí domácí čajíčky... :-) Sušení zdar. Pavla
nula 26. 10. 2008, 18:18
(Y) jj taky jsem dělávala, mňam mňam velká dobrota :-) :-)
Markéta99 22. 9. 2008, 20:08
Dobrý večer, mohla byste mi poradit krok za krokem jak vytvořit pyré? A přidává se ještě něco - cukr apod? Chtěla bych pyré vyzkoušet, ale opravdu nevím jak nato. Jsem antitalent m Děkuji Markéta :-$ :-$ :-$
spero 22. 9. 2008, 20:51
@Markéta99 Markétko, já si umytá jablka pokrájím na čtvrtky, vykrojím jadřince a ty kousky i se slupkou házím do velkého hrnce. Pak to zaleju vodou kousek pod vrch jablek a cukru krystalu dávám od oka několik lžic. Přiklopím a chvilku povařím, pár minutek, záleží na druhu jablek. Jablka, co vykukují z vody, tam občas zastrčím, aby všechna stejně změkla. Pak ten jablkový kompot nechám vychladnout, po částech v mixéru rozmixuji a pokud vařím se slupkou, tak i přepasíruji. Kompotové šťávy dávám do mixéru co nejmíň, aby pyré nebylo moc řídké. Pokud dělám malé množství, pak jablka i loupu a pasírování odpadne. To je všecko. Je to úplně jednoduché. (hello)
Markéta99 23. 9. 2008, 6:57
@spero Děkuji za radu a jdeme to s Verunkou vyzkoušet. Markéta (X)
Lucern 20. 9. 2008, 23:22
Dobry den Ivano, muzete prosim napsat priblizne jakou vrstvu a jak dlouho susite? Zkouseli jsme to loni a nejak to nedopadlo. V tech foliich to je bomba. Dekuji. Petro, my mame u susicky jeden rovny mekky plat bez direk. My taky radi susime, hrusky, jablka, svestky... akorat uskladnovani se nam nedari, nez udelame druhou davku je prvni fuc ;-) ;-) ;-)
Carcooolka 29. 9. 2008, 21:48
@Lucern Tak jsem to dala na pečicí papír, vystřihla jsem ho přesně podle tvaru plat a uprostřed díru. Placky jsou úžasné, vzala jsem na výlet jen tři a bylo hned po nich, doma užíral i manžel, který se nejdřív tvářil že to vůbec nechce ani ochutnat. Super recept, ani jsem nečekala že to rodince tak zachutná. Je to jako křížaly, ale chutnější i jednodušší na přípravu, odpadá zdlouhavé krájení jablek.
Danda Moštěničák 4. 6. 2017, 15:33
@Carcooolka To je super nápad (Y) zrovna mám ve sklepě pár scvrklých jablek, jablečné placky mě nadchly, jen jsem nevěděla, jak ty placky sušit (mám sušičku s dírama)
Carcooolka 22. 9. 2008, 22:19
@Lucern Děkuji za odpověd, já mám všechny pláty s dírama, takže skvělé placičky bohužel nebudou :-@
spero 21. 9. 2008, 7:57
@Lucern Svaťko, na plastové talíře kápnu 1 nebo 2 kapky oleje a rozetřu papírovým ubrouskem. Pyré (ne moc řídké) nalévám až tak asi 2 mm pod okraj toho talíře. Suším na 55°C v průměru tak 11 hodin, potom ke konci už kontroluju. Já suším 5 placek nad sebou a tak to trvá dýl. Některá placka je hotová už za 9 a půl hodiny a poslední potřebuje i přes 11. Musí jít pěkně sloupnout a být suchá i na spodní straně u středu. Tam to schne nejhůř. A když je přesušená, tak se při rolování lámou kraje. Nenechte se odradit prvním nezdarem a zkuste to znovu. Neznám nikoho ve svém okolí, komu by ty placky nechutnaly. Zvlášť dětem. Tak ať se vám to podaří. Ivana
Lucern 22. 9. 2008, 8:49
@spero Ivano moc dekuju za odpoved, vyzkousim a uvidime :-) Akorat tu podlozku mam jen jednu, mozna to zkusim osidit pecicim papirem. Kazdopadne od vas beru hlavne tu radu s tim olejem, to muze pomoci hodne a to jsme pri nasem pokusu neudelali :-)
Carcooolka 20. 9. 2008, 22:50
Vůbec nechápu, jak sušit pyré na sušičce? Vždyt to těma dírama na platech v sušičce proteče ne?
Elvela 21. 9. 2008, 7:52
@Carcooolka to je i náš případ :-S,ale ty placky vypadají úúúúžasně (Y)
spero 21. 9. 2008, 7:25
@Carcooolka Petruš, u té sušičky byly ještě takové plastové talíře, daly se i dokoupit. Byly tam 2, ale já jich mám 5, takže suším hned 5 placek nad sebou a někdy ještě nad tím krájené ovoce.
Carcooolka 29. 9. 2008, 21:51
@spero Dokoupit plastové talíře? Díky za radu, mrknu v obchodě. Ale s pečicím papírem to taky nakonec šlo.
zuzaa 20. 9. 2008, 22:37
Škoda, že nemáme sušičku.. *-) protože je to tak efektní, že do tohohle bych se určitě pustila ^o) (Y) (Y)
spero 21. 9. 2008, 20:13
@zuzaa Zuzko, Ty jsi zase odbornice na dorty. Obdivuji tady Tvoje výtvory. Takže pochvala od Tebe těší dvojnásob. (hello) (hello) (hello)
mmatuli 20. 9. 2008, 21:21
Jojo, na lyže to je vůbec nejlepší, lehoučké a přitom lahodné a výživné :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie