Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 33 návštěvníků)

Jitrocelový sirup - domácí výroba

0.0
Jitrocelový sirup - domácí výroba

Postup přípravy

Jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení a bolestech v krku. Proč si ho ale kupovat v lékárně, když si ho můžeme jednoduše vyrobit doma?

1. postup Natrháme si čerstvé mladé listy, omyjeme je a pak je pěchujeme do velké sklenice -vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvíme a každou vrstvu pořádně stlačíme. Necháme stát na slunném místě, dokud listy pustí šťávu a cukr se nerozpustí (z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu). Přecedíme, vlijeme do uzavíratelné láhve a uskladňujeme v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti. 2. postup Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjeme, pak je pokrájíme najemno, vložíme do hrnce, zalijeme decilitrem vody a přidáme 250 g medu. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal). 3. postup Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí. Do sirupů se přidává cukr a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Ale co si budeme povídat, příliš zdravý není. Pokud můžete, volte variantu třtinového cukru, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíme používat, je to varianta celkem drahá. Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak mít jistotu, co se vám do těla dostane a také dobrý pocit, že si spoustu věcí, které se v obchodech prodávají, můžete vyrobit sami a být tak soběstační. Jitrocel je opravdu snadno dostupná bylinka a tam není problém si ji opatřit. A až vás bude v zimě škrábat v krku, budete jistě rádi, že jste si udělali zásobu výborné přírodní medicíny.Jitrocel kopinatý je známá bylinka, která ulevuje při nachlazení, odkašlávání, čištění plic, krve a ledvin. Pomáhá při nečisté pleti (posekaný jitrocel spaříme horkou vodou, necháme deset minut luhovat a po vychladnutí přikládáme gázu namočenou v odvaru na pleť). Jitrocel nemusíme pouze popíjet ve formě čaje, ale používá se také při vaření - jitrocelové lístky lze nasekat do polévky, přidat do zapečených zeleninových pokrmů nebo do salátů. My se dnes ale budeme bavit o dalším možném využití jitrocele a to je příprava sirupu. Jitrocelový sirup je léčivá medicína, která má ovšem tu výhodu, že i výborně chutná, jitrocelový med je voňavý a slaďoučký, takže ho mají rády i děti (možno podávat dětem starším tří let). Je to přírodní prostředek na kašel, nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Tento sirup se dá připravit několika způsoby, uvádíme tedy ty nejznámější a každý si může vybrat, který způsob mu přijde nejlepší - nebo můžete vyzkoušet postupně všechny tři. .

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jana_Dama 16. 11. 2012, 9:21
Zdravím. Tak u nás se jitrocelový sirup dělal uplně jinak. Lístky se neumývaly a hlavně!!!! nevařily!!!! :-@ Ztratili by ty léčivé látky, které mají. Ještě že tu nechodí moje maminka, která má na jitrocelový sirup ještě recept od mojí praprababičky, to by ji trefil asi šlak! :-( My teď kupujeme v lékárně náhradu za pravý jitrocelový sirup, stopkašel se to jmenuje. Je v tom taky jitrocel, ale ještě taky další bylinky. V praze moc jitrocele neroste, tak si holt musíme pomoc jak to jde... (flower)
diesel79 2. 5. 2012, 7:43
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jako malé nám dělala babička jitrocelovou šťávu a moc nám chutnala, ale když jsem se ji rozhodla udělat, tak jsem nenašla vůbec žádný recept. Už delší dobu ho sháním a pořád nic.... :´(
Lenpod 15. 5. 2011, 14:18
Sirup vodou ředit lze, ale není určen ke každodennímu užívání, jak je tomu u klasických ovocných sirupů. Jedná se o léčivý sirup určený k léčbě. Zkoušela jsem několikrát 1. postup: když jsem listy napěchovala a zasypala, stalo se mi, že se po čase objevila plíseň, teď si listy nařežu na malé kousky a prosypávám cukrem,aby byly pěkně obalené. Po čase přecedím do lahvičky (raději malé, po otevření a delším neužívání se také objevila plíseň) nebo přecedím, krátce převařím a sliji do lahviček. Uskladňuji ve tmě a chladu. Chystám se i na med, ať doplní řadu pampeliškového, smrkového, sedmikráskového, bezového,....střídání má nejlepší účinnost. (clamp)
LucKaH25 14. 5. 2011, 14:15
Dobrý den, smím se zeptat, když je to sirup lze ho i ředit vodou jako štávu??předem děkuji za odpověd, s pozdravem Lucie Honsová
Ilonáček 19. 4. 2009, 20:53
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie