Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Bezlepkový kynutý "houskový" knedlík

0.0
Bezlepkový kynutý "houskový" knedlík

Potřebné ingredience

200g bezlepkové mouky Jizerka (může být i jiná, pak to ale chutná po kukuřici, sóji atd.),
1 kávová lžička soli,
150ml vlažného mléka,
2 polévkové lžíce oleje,
1 vejce (když se nedá, není to tak žluté a hůře se to k sobě lepí)
1/2 kávové lžičky guarové gumy,
1/2 sáčku droždí (použila jsem to s modrou vlaštovkou - francouzské)
1/2 lžičky cukru (aby se mohl udělat hezký kvásek)
2 lžíce pohankových pukanců (já je měla doma, tak jsem dala tohle) nebo neochucených burisonů nebo namočeného bezlepkového pečiva.

Postup přípravy

Nejprve do vlažného mléka vsypeme droždí a cukr, zamícháme a necháme chvíli pracovat. V míse si zamícháme pukance (burisony nebo pečivo) s moukou, guarovou gumou, vejcem, olejem a solí. Až je kvásek hotový , vlijeme ho do mísy k ostatním surovinám. Důkladně promícháme, těsto se nesmí moc lepit. Dámě těsto na vál a pokud je ještě vlhké, přidáme mouku. Vytvarujeme knedlík, potřeme jej olejem a necháme cca 30-40 minut vykynout. Pak jej dáme vařit do vařící vody na cca 20 minut (dle síly knedlíku). Můžeme "upéct" i v mikrovlnné troubě. To asi při 750W cca 10 minut, pak neotvíráme, necháme chvíli odpočinout.
Po uvaření knedlík potřeme opět olejem a necháme jej na vzdušné podložce oschnout a vychladnout.

Osvědčila se mi Jizerka, která je jen z pšenice bez lepku. Když jsem to dělala z jiných surovin, bylo to cítit po použité mouce a kluk to nechtěl.
Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

neřešto 15. 2. 2019, 18:46
Znalí bezlepkáři Jizerku dávno nepoužívají... dívali jste se na vůbec složení? Nejlepší je mouka z Marks&Spencer.
neřešto 16. 2. 2019, 19:06
@neřešto Ale recept je super, ty burizony jsou dobrý nápad.
Jitulina11 28. 1. 2018, 12:56
Nejlepší bezlepkový knedlík, jaký jsem zatím udělala... Děkuji za recept. (F)
Nympheas 7. 10. 2017, 11:10
Dávám 150g Jizerky a 50g rýžové krupičky.Jinak postupuji podle receptu.Vytvaruji knedlík,zapnu troubu na 50C a knedlík vložím kynout do trouby v nádobě parního hrnce.Po vykynutí rovnou vařím v parním hrnci 20 min.Je obrovský a nerozvařený.Díky moc za recept. (Y)
vajnarka 18. 5. 2014, 13:37
tak jsem dnes dělala knedlík podle vašeho receptu...můj první pokus a druhý pokus z bezlepkového těsta vůbec...na začátku se mi chtělo brečet...jak to bylo lepivé...takže jsem začala přidávat mouku tak dlouho,dokud těsto nepřestalo lepit...podruhé se mi chtělo brečet,když jsem knedlík dala do vody :-)...byl tak strašně rozblemcaný,že nešel pořádně otočit....ale vydržela jsem a knedlík vytáhla po 20 minutách...když pominu hodně oslizlý povrch,uvnitř byl moc dobrý,hodně podobný normálnímu...moje nejmladší snědla 3 knedlíky,což je co říct ,-)...příště tedy zkusím na páře...nevím,zda to bylo tím,že jsem tam nedala guarovou gumu (ještě nemám-o celiakii víme týden)...celkově je knedlík chutný...a určitě budu dělat,děkuji za receptík...prostě to musím vychytat (H)
Hanulka2 31. 8. 2013, 11:27
vyzkoušeno, je výborný, dělám už jen tento, i já si na něm pochutnám (Y)
juna 18. 3. 2010, 18:37
Tak jsem vařila knedlík.Bomba!!!!Je výborný,chutný,srdce se na něj směje.Jen jsem ho nevařila ve vodě (bojím se že se srazí),tak jsem vystlala hranatou formu pečícím papírem,potřela olejem,vlila těsto,potřela zase olejem,přiklopila dalším papírem a dala do horké vody do velkého brutvanu,přiklopila a vařila na plynu asi 35 min,až se nelepilo těsto.Tak dobrý knedlík jsem ještě neuvařila od října,kdy jsem začala pro vnuka zkoušet různé recepty.Díky moc paní Kateřině,že se podělila.Máme všichni radost a chutná nám. (jidlo)
juna 14. 3. 2010, 16:45
Ahoj Kateřino,můj 10-tiletý vnuk má od října velmi omezený jídelníček.Kromě bezlepku nesmí cukr,mléko,sýry,žádné maso a uzeniny kromě ryb,rajčata,jen některé luštěniny,z počátku směl jen rýžovou mouku.S ní jsem začínala pokusy s knedlíky v hrnku(děs a běs).Dnes už je to lepší,smí špaldu,kukuřičnou i jizerku,ale ne pohanku,tak se učím knedlíky.Díky za tvůj recept,jistě mu obohatí jídelníček,ty co jsem zkoušela nedávno,nebyly moc dobré.Pangasiuse nakládám do zeleniny a dělám svíčkovou,zakysanou smetanu smí.Rajskou-jeho nejmilejší -vařím z červených paprik,mrve,jablíčka,kouska cibule a manga.Je výborná.Jen ty knedlíky v hrnku mě bolí,tak mám radost,že jsem narazila na tvůj recept.Jo-a jsem také z Kopřivnice.Tak ať se nám daří ve vaření.Přeji dobrou chuť tvému malému.Můj mladší vnuk měl 12.3. šest roků,myslím že tvůj je skoro stejně starý.tak hodně zdraví všem: (D)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie