Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 33 návštěvníků)

SIRUP Z RůŽÍ

0.0
SIRUP Z RůŽÍ

Potřebné ingredience

32 květů růží,
2 litry vody,
2 kg cukru - medu,
50g kyseliny citronové

Postup přípravy

Na růžový sirup můžeme použít jakékoliv květy z pnoucí růže (kvůli barvě se používají růžové a červené).
Nejvhodnější odrůdou je růže stolistá, ale já jsem dělala z růžového keře s červenými a růžovými květy, aniž bych znala přesnou odrůdu - jestli měl 100 lístků nevím, podrobně jsem nepočítala :o))
Klasická růže není vhodná, i když byste se jistě neotrávili...
Otrháme z keře 32 květů růží, měly by být krásně rozkvetlé, ani ne poupátka a také ne těsně před odkvětem.
Okvětní plátky obereme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla :-( , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.
Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce a vyhodíme do bioodpadu.
Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a krátce svaříme, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný.
Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví až po okraj, aby se zamezilo přistupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne a sirup pevně zazátkujeme!
Necháme vychladnout a láhve odneseme do komůrky. Otevřené skladujeme v lednici.
Připravujeme jako klasický sirup - je to moc dobré a zvláštně voňavé pitíčko!

Natrháme si květy růží z pnoucího keře

Okvětní plátky obereme a střed květů (šípky) vyhodíme.

Lístky vložíme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla :-( , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.

Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce

Vylisované lístky vyhodíme do bioodpadu

Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a zahříváme na 85 stupňů, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný. Kdo chce, může nechat projít varem a hned vypnout, já jsem vyzkoušela obě varianty - nepřevařený je ale mnohem voňavější...

Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví

Láhve plníme až po okraj, aby se zamezilo přístupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne

Hotový sirup pevně zašroubujeme víčky!
Necháme vychladnout. Z uvedené dávky jsem naplnila 4 sedmičkové láhve a 2 malé mini vzorečky.
Růžový sirup má osvěžující i blahodárné účinky a zajímavě chutná i voní, v létě moc příjemné pití...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mildice 25. 6. 2016, 7:58
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik té kys. citronové, celých 50 g nebo půlku jak píšete tedy 25 g? Děkuji za odpověĎ :-)
Stockma 26. 6. 2017, 12:26
@mildice Peti, omlouvám se, že píšu až teď - já dávám podle chuti = 20 až 30g kyseliny citronové
babička jedlička 18. 6. 2015, 12:45
Sirup vypadá úžasně, bohužel mám plno růží, ale ne stolistou.Škoda. (flower) (flower) (flower)
Stockma 26. 6. 2017, 12:28
@babička jedlička Slávi, můžete to dělat z jakékoliv pnoucí růže (stolistá je nejvoňavější, ale není to podmínkou!). Z normálních klasických růží se prý sirup nedělá, ale nevím, za jakého důvodu...i když - snad byste se neotrávila.
kontrola3 8. 6. 2015, 14:03
Evi, myslíte, že by šel sirup z divokých šíkových růží? Pnoucí nemám (H)
Stockma 26. 6. 2017, 12:29
@kontrola3 Ano, určitě jde - z jakýchkoliv pnoucích druhů! divoké šípky jsou taky pnoucí ;-)
lenaseda 18. 6. 2015, 10:33
@kontrola3 Dobrý den, dělala jsem ze šípkové růže před týdnem. Hrůza to nasbírat, ale je to mňamka. Měla jsem 2 litry okvětních lístků přidala 1,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 1 citron a 30g kyseliny. Je trošku světlejší ale zato krásně voní. Máme asi 2 litry šťávičky. Dnes vyrábím z pnoucí stolisté červené růže dvojnásobnou dávku. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Moc děkuji paní Evě za recept a inspiraci. Lenka
kontrola3 7. 7. 2015, 16:46
@lenaseda Děkuji :-)
marču 18. 6. 2014, 11:37
To je lahoda. Už mám hotovo a ještě půjdu jednou na růže k sousedům na žebračku. (Y) (Y) (Y) (Y)
Jitka York 10. 6. 2014, 9:53
VYNIKAJÍCÍ! Děkuji Evičko za poskytnutí květů na výrobu! SIRUP má u všech velký úspěch (Y) Jitka
Stockma 23. 6. 2014, 21:44
@Jitka York no ten lipový bude exkluzivní, uvidíš...doufám, že tě to množství do dalších let neodradilo... (F)
Ranlu 2. 7. 2012, 18:45
Už máme udělaný a je výborný.Díky Romana
tripi 2. 7. 2012, 14:54
(Y) (Y) (Y)už bumbáme bezový sirupek,dneska sem otrhala ružičky a jdeme na tenhle (Y) (Y) (Y) (Y)super štávičky |:o) |:o) |:o)
Česťa kuba 31. 5. 2012, 11:03
já mám doma džem a ještě jsem ho neotevřela ,-)
koblizecek 31. 5. 2012, 10:41
A to se jako pije? :-o To jsem jeste neslysela i kdyz to vypada hezky
kiwiu 31. 5. 2012, 0:03
Všechny kultivary růží jsou prý léčivé a vhodné- ty s tmavočerveným zbarvením obsahují nejvíce cenných látek, ale sirupy se mohou připravovat i z plané čili šípkové růže :-) Aspoň tak to stojí v chytrých knihách.. :-$
Stockma 11. 6. 2012, 23:06
@kiwiu (F) já jsem si konečně letos zasadila svůj růžový keř - nějakou olejodárnou růži (hodně voňavou, obsahuje moc těch éterických olejů), takže už nemusím chodit po ulici a oškubávat, co trčí sousedkám zpoza plotu (drink) Už si dáváme vlastní (drink)
Ilonáček 22. 6. 2009, 22:12
super |:o) |:o) |:o) |:o)a když mám červené klasické voňavé růže nebo to musí být je pnoucí?
Stockma 23. 6. 2009, 11:02
@Ilonáček Z normálních se to prý nedělá, ale asi byste se neotrávili, nevím, nezkoušela jsem...měly by být pnoucí, nejlépe z růže stolisté (F)
Marcela 1980 22. 6. 2009, 22:07
No ten musi byt. Take bych rada udelala, ale bohuzel nemam ty ruze :-|

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie