(recept
si oblíbilo 138 návštěvníků)
Kečup domácí - originál
Potřebné ingredience
3 kg rajčat, 1 kg nakyslých jablek, 80 dkg cibule, 80 dkg cukru krupice, 1/4 lt octa, 5 ne vrchovatých, tedy zarovnaných polévk. lžic soli, 1 - 2 lžičky skořice, 3 polévk. lžíce sladké papriky, 1 nebo 2 feferonky, používám sušené, nebo 1 lžička pálivé papriky, 5 až 7 hřebíčků, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření.
Postup přípravy
Rajčata, jablka a cibuli nakrájím na čtvrtky, přidám ostatní ingredience a vařím za občasného zamíchání 1,5 hod., až se odpaří co nejvíce vody. Po rozvaření nechám trochu vychladnout a tyčovým mixerem rozmixuji. Koření nevyndavám, mixer rozšrotuje, že ho nenajdete, pokud nemáte mixer, kečup propasírujte přes cedník a koření se vám objeví. Plním do skleniček se šroubacím víčkem, které otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout, nebo, naplním do skleniček s víčkem na zavařování a sterilizuji 20 min. na 80 °C.
Kečup vařím z trojité dávky ve velkém nižším hrnci, pokud nemáte mixer,cedník na pasírování použijte umělohmotný s většími otvory.
Chuť kečupu je vynikající.
rozmixovaný
plním přes obyčejný trychtíř
letos jsem přidala čerstvou malou žlutou, pálivou papričku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ivuska62
(upraveno)
16. 9. 2020, 16:05
Já jsem si také vybrala váš recept a musím říct, že je vynikající. Moc děkuji.
pavlíkmacík
(upraveno)
17. 9. 2020, 22:25
@Ivuska62
Ivanko, děkuji
tetakniha
(upraveno)
15. 8. 2017, 20:09
Mezi mnoha recepty jsem si vybrala ten Váš a o víkendu vyzkouším, snad se mi povede a bude dobrý jako ten Váš
pavlíkmacík
(upraveno)
8. 9. 2017, 13:35
@tetakniha
Radko, děkuji , doufám, že Vám chutná
tetakniha
(upraveno)
9. 9. 2017, 16:25
@pavlíkmacík
Jojo chutná a moc a nejen nám, kdo ochutná, chce hned recept, už jsem dělala dvakrát, fakt výborný
marcelka1976
(upraveno)
31. 8. 2016, 5:02
Kečup je vynikající.Dala jsem 2,5 lžíce soli a 200ml octa.
pavlíkmacík
(upraveno)
20. 9. 2016, 9:11
@marcelka1976
Marcelko, děkuji
kokoska24
(upraveno)
22. 10. 2014, 19:46
Dávka octa je dobrá při použití do studené kuchyně. Chtěla jsem použít na rajskou omáčku a ocet chuťově převažoval. příště dám také méně, jak tady psala jedna paní.
kokoska24
(upraveno)
20. 9. 2014, 19:33
Vyzkoušela jsem a jsem překvapená, jak je kečup výborný!!!!Jen soli jsem dala o trošku míň.Příště udělám z celé dávky.
pavlíkmacík
(upraveno)
24. 9. 2014, 22:27
@kokoska24
Hanko, děkuji
maxis
(upraveno)
16. 9. 2014, 13:23
místo 5ti lžic soli jsem dala jednu a bohatě stačila a kdybych dala octa 1/4 l tak to můžu vyhodit, tak nevím, asi mám kyselá rajčata nebo jiné chutě, jinak OK
pavlíkmacík
(upraveno)
17. 9. 2014, 22:06
@maxis
Stačí po otevření skleničky přidat cukr podle chuti...vařím z doma vypěstovaných a hodně zralých rajčat, i domácích jablek. Pokud jste vše kupovala např. v Kaufu, tak to je v chuti obrovský rozdíl
maxis
(upraveno)
19. 9. 2014, 15:37
@pavlíkmacík
nene rajčata máme domácí a jablka od sousedů....druhou várku jsem dělala bez octa a vůbec mi tam nechyběl, obě várky jsem smíchala a pak to teprve bylo ono...takže za mě teda doporučuju s tím octem opatrně
tetakniha
(upraveno)
9. 9. 2014, 19:42
Samá chvála, já se snad do něj taky pustím, třeba se povede
pavlíkmacík
(upraveno)
14. 9. 2014, 15:00
@tetakniha
Děkuji ....povede se určitě
LEJLA
(upraveno)
1. 9. 2014, 17:05
kolik skleniček je prosím z jedné dávky?děkuji
pavlíkmacík
(upraveno)
9. 9. 2014, 18:42
@LEJLA
hodně....Lenko, už přesně nevím a letos budu teprve kečup dělat
scarlet1
(upraveno)
30. 8. 2014, 14:13
Dobrý den, prosím Vás, jak dlouho vydrží ten kečup, když ho naplním horký do sklinek s uzávěrem a nechám tak? Děkuji.
pavlíkmacík
(upraveno)
1. 9. 2014, 16:26
@scarlet1
2 až 3 roky, mám vyzkoušené, ale to jsem měla velkou úrodu rajčat, jinak se u nás sní do příští sezony
tulipanka
(upraveno)
30. 8. 2014, 11:42
právě vařím děkuji
pavlíkmacík
(upraveno)
1. 9. 2014, 16:26
@tulipanka
Hanko, děkuji
novackova
(upraveno)
18. 8. 2014, 21:32
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 8. 2014, 8:46
@novackova
Dáši, díky
Káťa V.
(upraveno)
18. 8. 2014, 20:20
Pavlo,teď jsem dovařila a jiný recept už nedělám,je výbornej děkuji za receptík
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 8. 2014, 8:45
@Káťa V.
Káťo, děkuji za pěkný komentík
P.A.V.L.A
(upraveno)
14. 8. 2014, 21:58
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 8. 2014, 8:43
@P.A.V.L.A
Pavli, děkuji
kroupz
(upraveno)
14. 8. 2014, 20:08
Tak mám hotovo jako loni a opět nejlepší tenhle recept je moc dobrý
pavlíkmacík
(upraveno)
1. 9. 2014, 16:30
@kroupz
Zdeňko, děkuji
ursulka7
(upraveno)
9. 10. 2013, 20:54
dakujem za recept je paradny
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 10. 2013, 10:38
@ursulka7
Děkuji Leni
Lůcaky
(upraveno)
25. 9. 2013, 19:37
Dělávám taky už několik let
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 10. 2013, 10:37
@Lůcaky
Petro, díky
ditahl
(upraveno)
25. 9. 2013, 18:21
Tak jsem kečup zkusila. Bála jsem se, zda sesbírám ve fóliáku tolik rajčat a nakonec jsem dělala z dvojité dávky ( i když jsem do každé dala jen půl kila jablek). Je výborný a ta vůně, co se linula bytem . Recept mám uložený a Vám děkuju
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 10. 2013, 10:37
@ditahl
Dituško, děkuju
laskonka333
(upraveno)
3. 9. 2013, 12:37
Tento rok mám veľa rajčín tento receptík mi prišiel vhod určite ho skúsim ale očistím rajčiny zozrniečok hádam sa skôr urobí
pavlíkmacík
(upraveno)
19. 10. 2013, 10:36
@laskonka333
Soňo, doufám, že se povedl ...zrníčka nevyndavám, ani rajčata neloupu
Luciošek
(upraveno)
3. 9. 2013, 8:31
Jednoduchý recept a úžasný výsledek. Prostě bomba. Lepší než ty obarveniny z obchodu. Všem nám moc chutná. Příští rok budu dělat s více dávek.
pavlíkmacík
(upraveno)
3. 9. 2013, 11:32
@Luciošek
Luci, díky za pěkný komentík ...ano, máte pravdu, složení na obalech kupovaných kečupů stojí za to si přečíst
marhulda
(upraveno)
30. 8. 2013, 12:05
Tak jsem taky udělala, s menší úpravou - vynechala jsem skořici, místo jablek u nás nyní za 60 Kč jsem dala další 1 kg rajských, vařila jsem 3 hodiny, protože jsem to měla řídké, a pak jsem to po vyndání koření místo pasírování rozmixovala - kečup je krásně hustý a chuť vynikající Díky za recept
pavlíkmacík
(upraveno)
3. 9. 2013, 11:28
@marhulda
Díky Zdeni, taky už ho jenom mixuji a koření nevyndavám, mixer ho rozšrotuje, že není k nalezení.