Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 361 návštěvníků)

KRÉM NAD PAROU -používám do všeho cukroví

5.0
KRÉM NAD PAROU   -používám do všeho cukroví

Potřebné ingredience

-2CELÁ VEJCE -6 LŽIC PÍSKOVÉHO CUKRU -250 g MÁSLA (82% tuku, ne se smetanovým zákysem)

Postup přípravy

Pro Váš zájem vkládám tento recept.Získala jsem základní rozpis od své bývalé kolegyně již před cca 10-12 lety.Od té doby nepoužívám do cukroví žádný jiný.Je nejlepší, jaký jsem vyzkoušela a nejdéle vydrží
Je vhodný do CUKROVÍ, do DORTŮ i na OBMAZÁNÍ pod potah dortu

Přidávám postup, jak ho dělám já..
-Na sporák dám kastrol s vodou, na něj posadím druhý tak, aby nebyl ponořený.Vejce s cukrem šlehám el šlehačem tak dlouho, až hmota nabude.Pak pokračuji, až opět začne jakoby klesat.To z toho důvodu,aby byla vejce udělaná.
Pro představu-většinou dělám trojitou dávku a tu šlehám nad parou 35min.Jednu dávku přiměřeně tomu
-Za občasného promíchání nechám vychladnout (pozor, aby se neudělala cukrová krusta-špatně jde pak rozšlehat)
-Mezitím vyšleháme v jiné nádobě máslo (pokojové teploty)A pak vychladlou hmotu ( máslo i hmota by měli mít zhruba stejnou teplotu) po částech zašlehávám do másla.Pořádně prošlehám.Vše el. šlehačem
-Nakonec ochucuji rumem, vychladlou kávou,kakaem, čokoládou..

Chtěla jsem recept vložit až s fotkama,ale na Vaši žádost vkládám bez..
Jak budu dělat (a bude čas na focení), fotky dodám:-)
Tak at se vydaří a chutná:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Petpauch 10. 12. 2023, 8:21
Dobrý den, recept se mi moc líbí a ráda bych ho vyzkousela jen mám trochu obavy z trvanlivosti kremu. Všude se uvidí že krem z vajicek by se měl sníst do 48 hodin a v komentáři jsem četla že vám vydrží týden i déle. Není zde riziko salmonelozy ? A můžou ho i děti? Nezkazí se když vynechám alkol?
Mircka (upraveno) 20. 12. 2023, 17:09
@Petpauch Dovolím si odpovědět místo autorky. Krém dělám roky, dělá jej i moje maminka. Byť v jiném poměru (na 1 vejce 5 dkg cukru krupice, na 1 máslo 3 vejce). Vejce jsou udělaná, krém je trvanlivý. Vydrž při správném skladování v chladu velmi dlouho. Nikdy nikomu z tohoto krému nebylo špatně. Krém se nezkazí tak rychle jako pudinkový. Paní psala, že krém různě ochucuje, např. rumem. Můžete dát ořechy - ořechová náplň, kakao - kakaová náplň, alkohol - alkoholová náplň apod.
jananovazak 12. 11. 2019, 18:01
(Y) (Y) (Y)
gabb 11. 11. 2019, 10:08
(Y) (Y)
masvir 11. 11. 2019, 1:44
Krém je chuťově dobrý, ale za mě až moc máslový *-) přišlehala jsem tam ještě uvařený (vystydlý) pudink a super.
kpu 14. 11. 2019, 9:25
@masvir část másla někdy nahradím Herou nebo Stelou (jiný tuk mi nechutnal). Chce vyzkoušet i poměr tuku, aby krém byl dobrý. S pudinkem, moučnou kaší nevydrží, je brzy zkažený díky mléku.
Alla 12. 11. 2019, 13:02
@masvir Jenže krém nastavený uslehanymi vejci v páře vám jen tak nezkysne, ale s pudinkem ano. Jiný krém nedělám, máma šlehala vejce bez cukru ,já s cukrem. Opravdu vydrží klidně týden i déle .
Járinkaa2 25. 1. 2017, 22:10
Krém je opravdu výborný (Y) Dnes jsem dělala jen na zkoušku z jednoho vejce (zkusila jsem z půl dávky i ty vaše ořechové rohlíčky sněhové,tak na ně) a v pátek bude na ostro na dort ,-) asi minimálně z trojité dávky. Děkuji za recept (F)
hodanka59 22. 12. 2016, 17:03
také dělám nad parou už přes 20 let, a je pro mě ten nej |:o)
(Gabriška) 22. 12. 2016, 18:20
@hodanka59 (Y) plně souhlasím (H) Nádherné ,a klidné Vánoce (kolednici) (banky) (andel)
srneckova 22. 12. 2016, 12:40
tento krém dělám a je suprovej (Y) (Y) (Y)
(Gabriška) 22. 12. 2016, 18:19
@srneckova :-) to mě těší :-) Krásné Vánoce (banky) (andel)
Bybyla 21. 12. 2016, 21:20
Gabco, neco Vam reknu....ted jsem ten Vas krem dodelala a je luxusni!
(Gabriška) 22. 12. 2016, 18:18
@Bybyla ,-) Tak to jsem nesmírně ráda :) Děkuji, a užijte si nádherné Vánoce (kolednici) (banky) (andel) (hello)
hankaniki 17. 12. 2016, 10:51
Dobrý den Gábi, můžete mi prosím poradit jak udělat čokoládový krém? Mám rozpustit čokoládu a přidat do směsi? Moc děkuji Hanka
(Gabriška) 17. 12. 2016, 20:15
@hankaniki Dobrý večer. Jsem v pečícím kole, tak se omlouvám, že jsem neodpověděla hned :) ano, rozpustit čokoládu v mikrovlnce v misce.Nesmí být horká, opravdu jen do rozpuštění. Do základního krému přidejte až je schládlá . Poznáte např tak, že nepálí ,když stěrkou zkusíte přiložit na ret. A pořádně prošlehat. Čokolády si můžete dát podle chuti. :-) (hello) (banky)
manhartici 15. 12. 2016, 12:49
Krém je opravdu vynikající (zajic) (zajic) (zajic) (jezisek) (andel)
(Gabriška) 17. 12. 2016, 20:16
@manhartici Děkuji,Lucie :-$ To jsem opravdu moc ráda, že chutná :-) Krásný advent (kolednici)
Nadys 3. 12. 2016, 14:50
(F) (F)
(Gabriška) 17. 12. 2016, 20:15
@Nadys (kolednici) (hello)
VeryTýna 19. 11. 2015, 13:24
Gábi a když budu dělat jen jednu dávku,tedy z těch dvou vajec,tak jak dlouho asi to mám šlehat?
(Gabriška) 19. 11. 2015, 14:00
@VeryTýna Veru, odhaduji 15-20 min? Podle toho, kolik vody budete mít v kastrolu pod vejci, jak moc zesílený plamen /indukci..Poznáte to tak, že hmota nabude, a potom opěk klesne :-)At se vydaří (hello)
kudlankaJ 18. 11. 2015, 15:55
No přesně takový dělám mám recept po mamince ta ho taky dělávala a je skvělý.
(Gabriška) 19. 11. 2015, 10:40
@kudlankaJ :-) Jaruško, máte pravdu. Ty staré, zděděné recepty po rodičích a prarodičích, bývají nejlepší (H) Musíme si je uchovávat [A] (L)
Magduša 17. 11. 2015, 19:49
Znám podobný,taky se šlehají vejce s cukrem nad parou,ve vedlejší misce se spaří strouhané ořechy mlékem a přidá se k nim rum,pak do vychladlého se šlehá máslo,taky výborný do cukroví (Y) (^)
(Gabriška) 17. 11. 2015, 22:13
@Magduša Určitě to může být další , dobrá varianta krému (H) (hello)
zojmen 17. 11. 2015, 17:40
Takový krém dělám už mnoho let a je nejlepší.Nekazí se. (Y) (clamp)
(Gabriška) 17. 11. 2015, 22:11
@zojmen ano ,ano, Zojo (H) Já už dobrých 15-17 let? *-) toto letí :-o A souhlasím. Co do trvanlivosti a chuti ,je bezkonkurenční (H) (flower)
EvaRiedlova 17. 11. 2015, 13:29
jen by mě zajímalo co to je 82%tuku čeho nebo se tím myslí to máslo
(Gabriška) 17. 11. 2015, 17:36
@EvaRiedlova Ano, je myšleno klasická kostka másla. Ale protože je několik druhů, a mají různá procenta tuku, proto uvádím-používám to, které má 82% tuku (F)
popleta76 17. 11. 2015, 15:54
@EvaRiedlova je myšleno máslo.... to má 82 %
P.A.V.L.A 23. 12. 2014, 20:35
(Y) (Y) (Y)
Schary 23. 12. 2014, 18:30
Dobrý večer, chci se zeptat, jak asi mají vypadat ty vyšlehané vajíčka nad párou. Jak husté? Mám strach, aby vajíčka byly udělané...
(Gabriška) 23. 12. 2014, 19:19
@Schary Je to hustá pěna. Orientačně-30 min šlehám 6 vajec, cca 40 min 7-8 vajec. Menší dávku zase o nějakých cca 5 min mín..Poznáte to tak, že pěna naběhne, a pak, jak už je to hotové, tak klesá při šlehání dolů. Zmenšuje obsah.Hořák mám puštěný naplno. když je zeslabený, tak to trvá déle. (andel)
Schary 23. 12. 2014, 19:34
@(Gabriška) Dík za odpověď, pěna mě trochu klesla a má konzistenci husté krupicové kaše, tak to snad bude v pořádku...Nikdy jsem z vajíček krém nedělala, tak moc nevím. Výsledek vypadal, jak na Vaší fotce a mám výsledný krém i pěkně hustý, vůbec neteče a drží tvar.A je moc dobrý- Teď už jen, aby jsme z něj neměli ty zažívací potíže :)
(Gabriška) 23. 12. 2014, 20:46
@Schary :-)věřím, že potíže nebudou (H) Dělám ho už dlouhá léta (H) Předpokládám, že si ruce myjete, suroviny máte čerstvé..To by si člověk nesměl koupit ani zmrzlinu u stánku.Nikdy neví, kde jaký bacil číhá a v jakém stavu máme zrovna imunitu.Ale opravdu věřím,že pokud jste dodržela čas, bude vše ok (H) Vím, že podobný krém dělají jiné cukrářky, a šlehají jen 10 minut. Ale sama jsem paranoik,a salmonely se bojím..tak proto tak dlouho (F)Krásné Vánoce (banky)
novackova 13. 8. 2014, 11:00
(Y) (Y) (Y) (F)
jablcko111 12. 8. 2014, 21:38
Chcem poprosiť o radu. Keď chcem urobiť tortu, korpus dvakrát prerežem a naplním a potriem krémom aj celú tortu pod poťahovku, z akej dávky mám krém urobiť, aby mi nechýbalo?
(Gabriška) 16. 8. 2014, 9:11
@jablcko111 Katko, vrátili jsme se v noci z dovolené.Tak snad není pozdě.. Na běžně velký dort, průěr cca 24 cm (může být i na větší), bych udělal z 1,5 dávky. Myslím, že by to mělo stačit. Už dlouho tento krém do dortů nedělám. Přesedlali jsme na pudinkové, odlehčené..Ale do cukroví používám stále jedině tento (H) (F)
jablcko111 18. 8. 2014, 22:22
@(Gabriška) Gabika, vďaka za odpoveď :-). Keďže som si nebola istá, urobila som môj osvedčený. Ale teraz už viem, nabudúce vyskúšam tento. Torty často nerobím, raz začas môžu zjesť i s maslovým krémom, pudingové sa mi nedaria :-(
(Gabriška) 18. 8. 2014, 22:43
@jablcko111 Káto, a co se vám na pudingových nedaří? Jestli můžu, tak poradím :-). Na 1 puding dám 250-300ml mléka, uvařím dohusta (osladíte jak jste zvyklí).Pak za stálého míchání nechám schládnout. V míse si vyšlehám máslo do pěny, a pak tam zašlehám ten vychladlý pudink. Máslo, by mělo být povolené a mělo by mít pokojovou teplotu. Stejně tak i puding, který tam pak vmíchám. Kdybyste potřebovala , klidně se ptejte (H) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie