Bramboračka
Potřebné ingredience
2 hrsti sušených hub, 50g másla, 50g mouky, kostka bujonu, 4 středně velké brambory nakrájené na kostky, 2 mrkve, jedna nakrájená na kolečka, jedna celá, 1 celý celer oloupaný a přepůlený, 1 celá oloupaná cibule, 1 menší petržel oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na malé kousky, sůl a pepř, majoránka podle chuti, 1 vejce, 2 stroužky česneku (nemusí být)
Postup přípravy
Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku…
Kulajda
Potřebné ingredience
2 hrsti sušených hub, sůl, špetka kmínu, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostičky, 100ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 100ml zakysané smetany, kopr podle chuti, 1 vejce, ocet na dochucení (nemusí být)
Postup přípravy
Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
Ve smetaně…
Fazolová rychlá
Potřebné ingredience
předvařené fazole
červené fazole v plechovce
papriková klobása
sádlo
sůl, česnek, majoránka, sl.paprika
hl. mouka
Postup přípravy
Fazole dáme vařit, mezitím si na sádle opečeme na půlkolečka nakrájenou klobásu, přidáme sl. papriku, hl. mouku a uděláme paprikovou jíšku.
Když jsou fazole téměř měkké,…
VLOČKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
50 g másla nebo Hery2 vrchovaté lžíce ovesných vloček 2-3 vejce/podle velikosti/kostka hovězího bujonulžička sladké papriky, 1l vody,trochu vegety na dochucení
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle opražíme vločky/stačí chvilka/,pokud je vloček hodně a dají se špatně míchat - přidáme trochu másla.Potom přidáme syrová vajíčka,která umícháme a hned…
Výborná zelňačka!!!!
Potřebné ingredience
zelí kysané (z 500g pytlíku je polévky hodně, já dělám tak z poloviny sáčku), smetana, brambory, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, sladká paprika, cibule, mouka na zahuštění, klobása (nebo jiná uzenina, ale klobása je myslím nejlepší)
Postup přípravy
na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, trochu orestujeme a dolijeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí (já ho proplachuji, aby nebylo tak kyselé)…
boršč
Potřebné ingredience
vodu,půl kg hovezího masa na polivku,půl kg libovějšího bůčku,10 dkg anglické slaniny,velkou sklenici červené sterilované řepy,nejlépe na kostičky,půl sklenice nebo sáčku kysaného zelí,4 větší brambory,2 velké čerstvé mrkve,2 petržele, půl celeru menšího, 1 cibule velká,malý rajský protlak,bobkový list,nové koření,sůl pepř,cukr,ocet,zakysanou smetanu.Toto je množství na 4 l polévky,míň jí nedělám,jelikož jí máme i jako hlavní jídlo a do druhého dne nic nezbyde :-))
Postup přípravy
maso nakrájíme na kostičky,dáme vařit nejlépe na půl hod. trochu osolené do papiňáku. Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit do poloměkka,nakrájíme si koř. zeleninu,cibuli…
Vegetariánská rybí polévka
Potřebné ingredience
mrkev, celer, petržel,olivový olej
hera
sůl
muškátový květ
čerstvá(mražená)petržel nať
mouka polohrubá
Postup přípravy
Zeleninku očistíme nadrobno nakrájíme(můžem nahrubo nastrouhat) a lehce osmahnem na lžičce oleje.
Zalijeme vroucí vodou a vaříme.Přidáme jíšku,okořeníme lehce povaříme.Nakonec…
Štědrovečerní rybí polévka
Potřebné ingredience
Hlava a vnitřnosti z kapra, okoun (pokud má někdo dědečka rybáře :o)), kořenová zelenina, hladká mouka, máslo, sůl, pórek, zelená petrželka, muškátový oříšek
Postup přípravy
Hlavu očistíme a omyjeme a dáme vařit do osolené vody (máme-li okouna, přidáme ho k hlavě). Do druhého hrnce dáme vnitřnosti, kořenovou zeleninu (tu nekrájím, dávám vařit celou).…
Půlnoční silvestrovská polévka
Potřebné ingredience
50 g uzeného masa, 1 cibule, 1 feferonka, lžička sladké papriky, 2 žampiony, 2 stroužky česneku, 2 kostky bujonu, toastový chléb, plátky sýra, 2 žloutky, 1 lžička ostrého kečupu
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme žampiony, uzené maso, červené papričky. Zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, česnek a kečup. Necháme provařit a nakonec…
Vánoční rybí polívka
Potřebné ingredience
1 kapr (všechno kromě masa na řízky)
70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 g másla
30 g hladké mouky
1/8 l sladké smetany
sůl
petrželka
vlašské ořechy
rozinky
Postup přípravy
Hlavy zbavíme očí a žáber, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list. Uvařený vývar procedíme.
Mezitím: na másle osmahneme…