Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Bezmasá jídla

Přidat recept
BEZMASÁ JÍDLA
Cuketový tatarák - pomazánka nejen na topinky

Cuketový tatarák - pomazánka nejen na topinky

Potřebné ingredience

2 kg cukety – nastrouhané nahrubo 4 cibule – na proužky 10 stroužků česneku – na plátky 2 lžíce olivového oleje 3 lžičky soli 3 lžíce cukru 2 lžíce octu 5 lžic worcestrové omáčky 1 lžička drceného chilli 700 ml protlaku nebo pasty - dávám 500 ml sladkého kečupu a 200 pálivého, pepř (já ho nedávám - nahrazeno pál.kečupem)

Postup přípravy

Rozehřát olej a dát opéci proužky cibule až zezlátne. Přidáme česnek, cuketu, osolíme a mícháme cca 4 minuty. Nasypat do pekáčku, přidat zbytek ingrediencí a péct na 200 C asi 40…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Vaječné "těstoviny"

Vaječné "těstoviny"

Potřebné ingredience

1 mozzarella (125g), 5 vajec, 15g psyllia, sůl, bylinky

Postup přípravy

Vše rozmixujeme ve foodprocesoru nebo ponorným mixérem do hladké konzistence. Rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a rozetřeme na co nejtenčí placky. Pečeme na 160 -…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Polenta s Aivarem, pórkem a veg. švarkovou pomazánkou

Polenta s Aivarem, pórkem a veg. švarkovou pomazánkou

Potřebné ingredience

Kukuřičná polenta 1 vegetariánská švarková pomazánka Půl pórku Aivar (omáčka v malé skleničce s paprikou a lilkem) Sojová omáčka Tamari (asi 2 lžíce) Trochu suchých kvasnice Tebi (ve zdravé výživě) Trochu olivového oleje

Postup přípravy

Na jemno nakrájený pórek orestujeme, přidáme kukuřičnou polentu na kostičky, přidáme ostatní surovniny a ještě krátce orestujeme. Byla jsem překvapena, jak je to chutné.
Dala…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
salát z ředkviček

salát z ředkviček

Potřebné ingredience

Svazek ředkviček 4 velké lžíce tatarské omáčky (nebo majonéza s nastrouhanými kyselými okurkami) ¼ pórku (kdo má rád více, může si přidat) 2 vajíčka na tvrdo Sůl podle chuti

Postup přípravy

Ředkvičky nahrubo nastrouhané, pórek na co nejjemnější plátky, 2 vajíčka natvrdo, studená, nakrájená na kráječi na vajíčka.

Ředkvičky vůbec nepálí, mohou to jíst i děti a…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Špagety s hráškovým pestem

Špagety s hráškovým pestem

Potřebné ingredience

400g mraženého hrášku, 150g čerstvého sýru, citrónová šťáva, 1 malý stroužek česneku, olivový olej, sůl, pepř, špagety (+ voda ze špaget)

Postup přípravy

Hrášek necháme povolit a část (cca 100g) odebereme stranou a zbytek rozmixujeme se zbytkem surovin na pesto. Doředíme vodou ze špaget dle potřeby. Smícháme se špagetami a hned…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Hluchec

Hluchec

Potřebné ingredience

3-4 syrové strouhané brambory, 500 g polohrubé mouky, 5 lž oleje, 1-2 vejce, majoránka, 8 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 50 g droždí, 500 ml horkého mléka

Postup přípravy

Je to vlastně Bramborová buchta, které u nás na Plzeňsku říkáme Hluchec.

Do hrnce dáme vrstvu droždí, mouky, brambor a zalijeme horkým mlékem. Necháme 5 minut stát a pak…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Kaše z ovesných vloček

Kaše z ovesných vloček

Potřebné ingredience

0,5 l mléka; 110-125 g ovesných vloček; 40 g másla; 3 lžíce čekankového sirupu

Postup přípravy

1. Do hrnce si dáme ohřát mléko, přidáme čekankový sirup a máslo; 2. Až začne vřít, přisypeme vločky a za stálého míchání vaříme dokud kaše nezhoustne; 3. Dáme na talíře a můžeme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečené brambory

Zapečené brambory

Potřebné ingredience

4 - 5 středních brambor, sůl pepř, 1 stroužek česneku, olivový olej na dno pekáčku, 4 lžíce bílého balzamika, 5 lžic olivového oleje nebo másla, bylinky dle chuti

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a vaříme v osolené vodě 10min., slijeme a dáme do pekáčku - dno pokryté olivový olejem. Dáme péct na 200 - 220°C asi na 20 - 30 min.…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Čočkový teplý salát

Čočkový teplý salát

Potřebné ingredience

300g vařené čočky beluga nebo puy (uvařit v osolené vodě s bobkovým listem a kouskem česneku), miska sušených rajčat, 200-250g hlívy, pepř, petrželka, 2 lžíce umeocta, trochu oleje

Postup přípravy

Na lžíci oleje orestujeme kousky hlívy, poté přidáme na kousky nakrájená rajčata a čočku. Ochutíme octem a pepřem, podle potřeby dosolíme. Nakonec přimícháme petrželku. Podáváme s…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
TVAROHOVÉ KNEDLE

TVAROHOVÉ KNEDLE

Potřebné ingredience

100g tvarohu nebo cream cheese, 20g vloček, 20g proteinu (nebo mouky, otrub,...), 10g kokosové mouky, stévie nebo čekankový sirup dle chuti

Postup přípravy

Z tohoto máme základ, ze kterého uděláme těsto. Těsto mi nelepilo, kdyžtak přidejte mouku. Poté jsem obalila jahůdky a nechala je ještě v lednici, aby více ztuhly, ale akutní to…

Zobrazit více...

Kategorie