Zobrazit přihlášovací formulář
POMAZÁNKY
Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

Potřebné ingredience

4 vejce, kousek másla, 80 g žervé, + lžíce pomazánkového másla, sůl, pepř, plnotučná hořčice, pažitka(jarní cibulka)

Postup přípravy

Na kousku másla připravíme míchaná vejce,osolíme, opepříme a za tepla vmícháme žervé a pomazánkové máslo. Necháme vystydnout, přidáme hořčici a nakrájenou pažitku nebo jarní…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Ořechové perníčky

Ořechové perníčky

Potřebné ingredience

350 g hladké mouky (1/2 žitné), 110 g cukru (moučkový), 135 g vlašské ořechy strouhané, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička sody, citrónová kůra, 1 vejce, 5 lžic mléka 110 g másla, 2 velké lžíce medu společně nahřát s máslem •1 vejce (na potření) perníčků •mandle oloupané

Postup přípravy

Sypké přísady smíchat, přidat rozpuštěné máslo s medem - ne horké, vejce a podle potřeby mléko. Těsto nechat odležet v lednici nejlépe přes noc. Vyválet placku, vykrájet perníčky,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynuté buchty

Kynuté buchty

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, špetka soli, 50 g krupicového cukru, kostička droždí (40 g), citronová kůra, šťáva z půlky citronu, 60 g másla rozpuštěného, cca 250 ml mléka, vanilková esence, 2 lžíce rumu, 1 žloutek 50 g másla na vymazání pekáče Náplň podle chuti - tvaroh, mák, povidla

Postup přípravy

Z droždí, ohřátého mléka, 2 lžiček cukru a trochy mouky uděláme kvásek, který necháme vykynout.
Všechny suroviny pak smícháme v hladké pružné těsto, které se nechytá mísy -…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kakaové řezy s mascarpone

Kakaové řezy s mascarpone

Potřebné ingredience

3 vejce, 3/4 hrnku cukru, vanilkový cukr, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 pr. do pečiva, 3 lžíce kakaa Krém: 250 g mascarpone, 1 šlehačka, 50 g zakysané smetany, 3 lžíce cukru, vanilkový extrakt Na prolití: 150 ml silné kávy, 50 ml rumu

Postup přípravy

Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Do husté pěny pomalu zašleháme olej. Pak přidáme kakao, doporučuju prosát. Pomalu zašleháme mléko, obě mouky a pr. do pečiva. Těsto…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Cibulový salát

Cibulový salát

Potřebné ingredience

6 velkých cibulí, 4 vejce natvrdo, paprika, šunka, sýr - tvdrý, může být i niva, majonéza (jogurt, zakysaná smetana), pepř, petrželka Nálev: 3 lžíce vody, 3 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 2 lžičky cukru, 1 neplná lžička soli

Postup přípravy

Ingredience na nálev svaříme - nejlépe na větší pánvi a do vroucího nálevu nasypeme na větší kostičky nakrájenou cibuli. Vaříme za stálého míchání dokud cibule není sklovitá.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Škodovkový dort

Škodovkový dort

Potřebné ingredience

6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce mletých ořech, 2 lžíce oleje Krém: 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr podle chuti, 1máslo, 2 lžíce rumu

Postup přípravy

Oddělíme bílky od žloutků, ušleháme sníh z bílků. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, pak zašleháme olej a vmícháme ořechy a mouku. Nakonec lehce vmícháme nejdřív 1/3 sněhu a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mrkvové mufiny

Mrkvové mufiny

Potřebné ingredience

350 g nastrouhané mrkve, 180 g tmavého cukru, 250 g polohrubé mouky, 100 g špaldové mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky skořice, 90 g mletých přechů, 3 vejce, 150 ml oleje

Postup přípravy

Mrkev nastrouhat na jemném struhadle. Metličkou trochu prošlehat vejce s olejem a vmíchat ostatní suroviny. Udělat hladké těsto. Naplnit do mufinkových košíčků - dávka je akorát…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kokosovočokoládová bábovka

Kokosovočokoládová bábovka

Potřebné ingredience

250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 100 g čokolády - nastrouhat, 50 g kokosu, 100 ml oleje, 200 ml mléka, 3 lžíce rumu, citronová kůra

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s oběma cukry, přidáme olej a ještě chvíli šleháme. Přidáme sypké přísady a mléko a rum. Smícháme a pak lehce…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cuketový opečenec

Cuketový opečenec

Potřebné ingredience

Cuketa - cca 30 cm, tenčí, 20 dkg šunkový salám, 1 vejce, 20 dkg eidam, hrst strouhanky, olej, sůl

Postup přípravy

Cuketu nastrouháme nahrubo, malou není potřeba loupat. K tumu přistrouháme sýr i salám. Osolíme - s citem, slaný je salám i sýr. Smícháme s vejcem a strouhankou. Strouhanky dávám…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Cuketová krémová polévka

Cuketová krémová polévka

Potřebné ingredience

1 menší cuketa, 4 brambory - větší, 1 zeleninový bujón v kostce, kmín, 1 žervé (200 g), pažitka (oetrželka

Postup přípravy

Cuketu oloupeme, vyjmeme jádra (u malé se nemusí) a nakrájíme na kousky. Brambory rovněž oloupeme a nakrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme cca 1-1,5 litrem vody, přidáme polévkovou…

Zobrazit více...

Kategorie