Zobrazit přihlášovací formulář
OVOCE
Bezinkový likér

Bezinkový likér

Potřebné ingredience

2 kg opraných bezinek, 1 l vody, 3/4 cukru, 2 vanilkové cukry, vývar z kávy, 1/2 l rumu

Postup přípravy

2 kg opraných bezinek
1 l vody
Společně uvařit 15 minut a přecedit.
Do šťávy dáme 3/4 cukru a vaříme 5 minut. Pak přidáme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty. Pak přidáme…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Slané penízky

Slané penízky

Potřebné ingredience

30 dkg hrubé mouky, 5 -10 dkg Hery, 1/2 skleničky vlažného mléka, 1/2 kávové lžičky práškového cukru, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 lžičku soli. Náplň: 5 -10 dkg másla, 10 dkg Nivy, 10 dkg cihly (nastrouhat) dle chuti vlašské ořechy

Postup přípravy

Nejprve vypracujeme těsto, poté jej rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme a naplníme připravenou náplní, srolujeme a zabalíme např. do alobalu, či fólie. Takto připavné…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Slané pečivo

Slané pečivo

Potřebné ingredience

50 dkg hladké mouky 50 dkg tvrdého sýra (nastrouhat) 40 dkg Hery 1 prášek do pečiva 1 kyselá šlehačka (může být i sladká) sůl. Velké množství ks. Je vhodné na větší oslavy. Tvary si můžete tvořit dle vlastní fantazie

Postup přípravy

Vypracujeme těsto, necháme zaležet v lednici. Poté vyválíme, vykrájíme např. tyčky, potřeme vajíčkem. Navrch dáváme ozdobu dle fantazie. (sladkou mletou papriku, kmín, ořechy,…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Vánočka z pekárny

Vánočka z pekárny

Potřebné ingredience

2 vejce, 250 ml mléka, 100 g cukru krystal, 125 g tuku (dávám heru), špetka soli, 250 g hl. mouky, 400 g polohrubé mouky, sušené droždí - 1,5 lžičky, rozinky, mandle

Postup přípravy

Do pekárny naleji mléko, do něj přidám vejce, tuk, cukr, přidám mouku, ve které mám smíchané droždí, dále pak sůl. Dám na pekárně volbu těsta. Po chvíli (signálu) přidám rozinky.…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Kapr na černo (ryby na černo)

Kapr na černo (ryby na černo)

Potřebné ingredience

kapr, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, máslo, 2 x balíček švestek, mrkev, celer, petržel, 2 x balíček mandlí, rozinky dle chuti,1x balíček fíků, 1x balíček datlí, vlašské ořechy dle oka, 1 x balíček lískových ořechů, sůl, cukr, pokrájený citron na čtvrtky ( i s kůrou), možnost dodat švestková povidla, 2-3 perníky na strouhání,

Postup přípravy

Na másle orestujeme zeleninu, zalijeme vodou a vaříme. Přidáme všechny ingredience včetně koření. Vaříme cca 1 hodinu. Zahustíme perníkem a zase dostatečně povaříme (cca 1 hodinu)…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Kapustové závitky s mletým masem

Kapustové závitky s mletým masem

Potřebné ingredience

Kapustové listy, 100 g rýže (dávám jeden pytlík), cca 400 g mletého masa, 1 vejce, 2 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, plátky anglické slaniny, 1 až 2 lžíce oleje, cca 200 ml kečupu, cca 200 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve běžným způsobem uvaříme rýži (dělám ji na divoko). Mezitím si uvařím v osolené vodě umyté kapustové listy - cca 2-3 minuty od doby varu (tak aby byly listy měkké a vhodné…

Zobrazit více...
OVOCE
Pečený čaj

Pečený čaj

Potřebné ingredience

1 kg černého rybízu, 1 kg jiného ovoce, 1/2 lžičky skořice, 2 roztlučené hřebíčky, 1 citron bez kůry na kostky, 1/2 kg cukru, 1/8 rumu

Postup přípravy

Vše smícháme, dáme na 180 stupňů péct cca 45 minut a pak naplníme do předem vyhřátých sklenic. Po naplnění otočíme uzavřené sklenice dnem vzhůru.

Je možné použít i zmrzlé…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Litý perník - rychlé, snadné, velmi dobré

Litý perník - rychlé, snadné, velmi dobré

Potřebné ingredience

prášek do pečiva, 1x prášek do perníku, polohrubou mouku, mléko, čokoládu na vaření, cukr krupici, 2 vejce, olej

Postup přípravy

Na sucho smícháme:

1 litr polohrubé mouky
1/2 litru cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
1 prášek do perníku

Zašleháme:

1/2 litru studeného mléka
2…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rybízový koláč - dobrá  rychlovka

Rybízový koláč - dobrá rychlovka

Potřebné ingredience

1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku cukr krupice, 5 lžic mléka, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce tuku, 2 lžičky prdopeče, 3 vejce, vanilkový cukr, špetka soli, rybíz, rybízovou marmeládu, tuk na vymazání plechu

Postup přípravy

Žloutky utřeme se třemi lžícemi horké vody do pěny, přidáme hrnek krupicového cukru , vanilkového cukru, vlažné mléko, tuk a polohrubou mouku smíchanou s prdopečem. Těsto…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Špenátová roláda - jednoduché, výborné

Špenátová roláda - jednoduché, výborné

Potřebné ingredience

vepřové, kuřecí nebo krůtí maso ( dle chutě ), špenátové listy - nejlépe se mi hodí "Bonduel", sůl, pepř, česnek, vajíčko, niť,

Postup přípravy

Z masa si připravíme roládu. ( já buď vykostím kuře, nebo koupím kotletu a tu pořádně rozklepu ). Maso osolím opepřím a nechám chvíli "odpočinout". Připravím si špenátové…

Zobrazit více...

Kategorie