Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Řezy s tvarohovým krémem a rybízovým pudinkem

Řezy s tvarohovým krémem a rybízovým pudinkem

Potřebné ingredience

Piškotové těsto - 3 žloutky, ze 3 bílků sníh, 150 g polohrubé mouky, kávová lžička prášku do pečiva, 150 g moučkového cukru, 3 PL horké vody, 3 PL oleje Rybízové želé : 350 g červeného rybízu (může být i mražený), 100 g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 200 ml vody Krém: 100 g másla, 250 g tvarohu v alobalu, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka a jedním vanilkovým cukrem, 2 lžíce rumu. Na dokončení rybízová marmeláda... šlehačka

Postup přípravy

Kulatou dortovou formu vymažu omegou a vysypu hrubou moukou. Piškotové těsto - 3 bílky vyšlehám s vrchovatou lžící moučkového cukru, až se dělají špičky. Žloutky smíchám se zbylým…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Velikonoční mazanec, bochánek

Velikonoční mazanec, bochánek

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup přípravy

Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Medové ořechové řezy - medřech

Medové ořechové řezy - medřech

Potřebné ingredience

Těsto: 450 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g tuku (máslo, Hera), 3 polévkové lžíce medu, 2 celá vejce, rovná lžíce jedlé sody a vrchovatá lžíce skořice Ořechová směs: 300 g vlašských ořechů nahrubou nasekaných, 100 g másla, 3 pol. lžíce medu 50 g cukru krupice.Krém - 600 ml mléka, 2 vanilkové či karamelové pudinky, 1 vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce krupicového cukru, 150 g másla, 2 polévkové lžíce moučkového cukru (nebo víc či míň, záleží jak chcete mít krém sladký), lžíce kávy (jemně mleté, nespařené) a 2 lžíce kávového rumu

Postup přípravy

V míse smíchám hl. mouku, moučkový cukr a skořici. Ve vyšším kastrolku rozpustím tuk a med, přidám lžíci sody, směs vzkypí ... nechám mírně zchladit a vmíchám rozšlehaná vejce ...…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Kokosky - bez šlehání v páře a přesto vynikající

Kokosky - bez šlehání v páře a přesto vynikající

Potřebné ingredience

150 g cukru krupice, 100 g moučkového cukru, 120 g mletého kokosu, 4 bílky, lžíce citronové šťávy, 60 g prosáté strouhanky

Postup přípravy

Do bílků vsypu cukr krupici a vyšlehám v ručním šlehači až se tvoří špičky, pak lehce vmíchám prosátý cukr moučkový, kokos, strouhanku a přikapu citron ... lehce promíchám. Pomocí…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cuketa zapečená  pod sýrovou peřinkou

Cuketa zapečená pod sýrovou peřinkou

Potřebné ingredience

Mladší cuketa, 2 střední vařené brambory, 5 dkg cihly, 5 dkg plísňového sýra např. Niva, tavený smetanový sýr, 2 - 3 stroužky česneku, několik polévkových lžic zakysané smetany, sůl, pepř, pažitka, kopr, zelená petrželka ... zelené natě lze měnit podle vaší obliby

Postup přípravy

Cuketu nakrájím na 1 cm silné plátky, posolím .... brambory a sýry nastrouhám do misky, přidám tavený sýr, zakysanou smetanu, utřený česnek se solí, pepř a zelené natě ...výsledná…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kakaový koláč s tvarohem

Kakaový koláč s tvarohem

Potřebné ingredience

Koláč je do kulaté formy o průměru 30 cm a hrníček má objem 200 ml Těsto - 1 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla, 1 hrnek vlažného mléka, lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, trochu skořice Náplň - 1 kostka měkkého tvarohu, 1 zakysaná smetana - 200 ml, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, lžíce rumu a moučkový cukr podle vašeho uvážení (dávám jen vrchovatou polévkovou lžíci)

Postup přípravy

Kulatou formu vyložím pečícím papírem, troubu předehřeju na 180 stupňů
Připravím tvarohovou náplň běžným způsobem - tj. zamíchám tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, žloutek, rum…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Velikonoční slané koláčky - aneb, jak zužitkovat vykoledovaná vejce

Velikonoční slané koláčky - aneb, jak zužitkovat…

Potřebné ingredience

Na těsto - 30 g droždí, lžička cukru, 400 g hladké mouky, lžička soli, 2,5 dl vlažné vody, 1,5 dl oleje, 1 rozšlehané vejce na potření krajů, 4 - 6 vajec uvařených na tvrdo ... Náplň špenátová - 50 g nastrouhaného eidamu či čedaru, 1/2 kelímku 12 % smetany, 100 g čerstvého špenátu, špetka muškátového oříšku a sůl Bylinková náplň - 50 g nastrouhaného eidamu, 1/2 kelímku 12 % smetany, polévková lžíce nasekané pažitky, petrželky, spařených mladých kopřiv ....pepř, sůl

Postup přípravy

Těsto
Z trošky vlažné vody, lžičky cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. V hladké mouce rozmícháme sůl, přisypeme ke kvásku, postupně přilejeme olej a vodu a…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Rýžový nákyp se švestkami a jablíčky

Rýžový nákyp se švestkami a jablíčky

Potřebné ingredience

200 g rýže, 1/2 l mléka, 1 polévková lžíce moučkového cukru a 4 lžíce krupicového, špetka soli, lžíce oleje, voda, citronová kůra, vanilkový lusk podélně rozkrojený nebo vanilkový cukr, 10 dkg másla, 3 vajíčka, 1 švestkový kompot, 3 malá nakyslá jablka oloupaná a nastrouhaná, skořice, tuk a strouhanka na vysypání formy

Postup přípravy

Rýži propláchnu a uvařím v papiňáku - klasicky s vodou, lžíce oleje a trocha soli ....vařím o chvilku déle, než když ji vařím jako přílohu. Po uvaření zaliju 1/2 litrem mléka a s…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Angreštová buchta  "ŠUP  - ŠUP"

Angreštová buchta "ŠUP - ŠUP"

Potřebné ingredience

4 celá vejce, 30 dkg moučkového nebo krupicového cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 15 dkg tuku (rozpuštěná Hera, máslo, olej), sáček vanilkového cukru, 1 angreštový kompot i s nálevem v původním receptu jsou 2 lžíce holandského kakaa (dělám bez - část rodiny nemá ráda kakao), špetka soli, kokos či mandlové lupínky na posypání a šlehačka na ozdobu

Postup přípravy

Do mouky zamíchám prášek do pečiva a špetku soli a pak smíchám všechny ingredience včetně kompotu a naliju na plech opatřený pečícím papírem, posypu strouhaným kokosem a upeču v…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Frankfurtská vepřová pečeně

Frankfurtská vepřová pečeně

Potřebné ingredience

Pro 8 osob - 1 kg vepřové kýty či plece, 1 párek (2 nožičky, vídeňský, spišský), 5 dkg slaniny dobře vyuzené, lžíce rajského protlaku či kečupu, 1 mrkev, 1/4 malého celeru, 2 cibule - koření - lžička červené papriky, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, trocha sušeného tymiánu, sůl, polévková lžíce plnotučné hořčice, lžíce nálevu z okurek, nebo trochu octa či šťávy z citronu, jedna malá sterilovaná okurečka, trocha cukru, olej či sádlo, 5 dkg másla, vývar - litr, lžíce hladké mouky na záklechtku

Postup přípravy

Špalík masa protneme párkem, slaninou a na nudličky nakrájenou mrkví a opečeme ze všech stran na oleji či sádle, vyndáme do mísy. Nakrájíme cibuli, zbytek slaniny, mrkev a celer…

Zobrazit více...

Kategorie