před lety jsme byli na lyžích v Rakousku a od té doby vzdychá manžel po tamním bramborovém salátu.....neznáte někdo přesný recept ?
| Hana R. (U Metudy) ID 281452, mimibazar.cz/umetudy (27.12.2011, 15:56) | Simi já ho letos prvně dělala a už jiný nechci, bomba mňamka
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana P. (Hanka J.) ID 16197 (24.12.2011, 21:15) | Ten také milujeme, většinou bývá u salátového bufetu v místních restauracích na svahu. Řekla bych, že je dost podobný i salátu, který jídáváme v Chorvatsku ke grilovaným rybám. Ingredience, které popsala Martina J. níže jsou přesné. Hlavně ten ocet tam dělá své.
ODPOVĚDĚT |
|
Jana Z. (JanBe) ID 7910, mimibazar.cz/janbe (21.12.2011, 14:49) | zprávy přímo z Vídně brambory uvařené ve slupce, jenom s cibulí a okurkou, bez majonézy.
ODPOVĚDĚT |
|
| Martina J. (maťa777) ID 19663, mimibazar.cz/mata777 (20.12.2011, 21:28) | Naši v Rakousku dělají tento: Uvařit brambory ve slupce,oloupat,nakrájet na kolečka a ještě horké,případně jen teple přelít nálevem. Nálev-stejný jak se děla k rajčatovému salátu s cibulkou.Takže-voda, cukr,ocet, sul,pepř,trochu oleje,na jemno nakrajená cibule. Někdo dáva cibule hodně, mi spise min. Vše si uděláte dle vaší chuti. Brambory musi byt teple,protože se nasaji tim nálevem,jsou pak trochu matlavé. Nejlepší je ho nechat nasát pres noc. Tak ať se podaří, není složitý.
ODPOVĚDĚT |
|
Petra F. (PetraFilipovic) ID 146116, mimibazar.cz/petrafilipovic (20.12.2011, 19:37) | Simi a aby jsi v tom měla úplný guláš, posílám ten můj ... pozor, mám ho už dlouho od známé a je dobré zachovat přesný poměr surovin ... 1kg brambor, 1 velká červená cibule, 2 lžíce hořtice, 1lžíce cukru, 2 lžíce octa, 1/2lžíce soli, 200ml hovězího vývaru - POZOR NE Z KOSTKY!!!, 50ml oleje a pepř Postup klasika, uvařit brambory ve slupce, oloupat a nakrájet na kolečka dokud jsou vlažné, hned poté připíchat cibulku ... chvilku nechat odstát a přidat postupně vše ostatní ... nakonec sůl a pepř ... Necháme odležet, já vždycky až do rána a baštíme
ODPOVĚDĚT |
|
| Jiří a Blanka B. (Bubalka) ID 38457, mimibazar.cz/bubalka (20.12.2011, 15:49) | Simi zdravím, také trošku přispěji Brambory pořádně umýt, neloupat.POté uvařit do měka ve vodě, nebo na páře. Mezi tím, smíchat ve skleničce 2 lžičky oliv. nebo slunečnicového oleje + šťáva z půlky citronu, sůl a trochu pepře. V další misečce smíchat 2 lžičky oleje s kouskem chili papričkou-nadrobunko nasekanou a půlkou lžičky strouhané citrónové kůry. Brambory zcedit. pokud je chcete oloupat, můžete, ale nemusíte u nových brambor. Ještě teplé je rozkrájet, nebo prolisovat přes kolečko, smíchat s nakrájenými steril. okurkami, ciuzlí na jemno nakrájenou a promíchat s olejem a citronovou šťávou. Až máte pokrm na talíři, třeba i s masem, či řízkem, polít tím druhým nálevem s chili papričkou. Poznámka :my je máme moc rádi a já občas přidám i lžičku hořcice, ani nevím, zda podle pův. receptu tam je, či ne...
ODPOVĚDĚT |
|
|
Pavla D. (pajuska15) ID 399863 (20.12.2011, 11:17) | Vídeňský salát se dělá následovně. Uvařit lojnaté brambory (ideálně rohlíčky) ve šlupce, ještě teplé oloupat a nakrájet na plátky. Mezi tím svařit co nejlepší a nejsilnější vývar (maso zvolit podle toho, k čemu to bude - v žádném případě ne bujonovou kostku), s dobrým jablečným octem a třeba estraragonem a nebo saturejkou, podle chuti dosladit a dosolit. Ještě teplá bramborová kolečka smíchat s najemno nakrájenou cibulkou a zalít ochuceným vývarem a nějakým dobrým, zastudena lisovaným olejem (slunečnicový a nebo řepkový - olivový a nebo dýňový jsou moc výrazné)- ne aby to plavalo, ale tak nějak akorát. Jemně, ale důkladně promíchávat - ještě teplý bramborový škrob s vývarem udělá krásnou zálivku. Nechat chvíli, aby byl vlažný, ale aby se chuti spojily.
ODPOVĚDĚT |
|
| Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (20.12.2011, 10:26) | Jo jo...jak píšou holky...jen brambory, cibule, okurka a ochutit solí, cukrem, octem a pepřem. Tchýně ho dělá celý život...
ODPOVĚDĚT |
| | Jana a Petr K. (janaforyou) ID 18223, mimibazar.cz/janaforyou (20.12.2011, 16:12) |
Tak takhle jak píšete ho znám pod názvem Babiččin salát , taky ho maminka dělávala .
ODPOVĚDĚT |
|
| Ivana H. (akisa) ID 95819 (20.12.2011, 9:56) | Já ho znám z Bavorska takto - uvařit brambory ve šlupce, ještě teplé oškrábat a nakrájet na kolečka. Cibuli + špek na pánvičce nechat zeskovatět, teplé nalít na brambory. V kastůlku nechat ohřát vývar, ocet (nebo nálev z okurek), cukr, sůl, pepř podle chuti. Teplé opět přelít přes brambory a prošťouchat rukou. Podávat vlažný. Dělali jsme ho k opečeným Bratwurstům.
ODPOVĚDĚT |
|
Věra H. (Kelisek) ID 10193 (20.12.2011, 9:05) | Dobrý den, pamatuji siho také. Dělal ho můj tatínek a moc na něj vzpomínám. Je to tak jak píšou ostatní mamči. Brambory uvařit den předem ve slupce, nakrájet nebo přes to sítko jako u nás, nakrájet nadrobno cibulku, sůl, pepř, ocet, olej vše dle chuti. Přidat polníček, nebo bylinku jakou kdo má rád. Podávat vychlazené.
ODPOVĚDĚT |
|
| Iveta L. (johnynka) ID 58604 (20.12.2011, 8:33) | manželova teta má dceru v rakousku a ona hodělá, brambory na loupačku, pak nakrájet jak je kdo zvyklí, syrová cibule, sůl,pepř, kyselé okurky i s trochou láku,podávat chlazené, je výborný
ODPOVĚDĚT |
|
| Anna K. (Annitta) ID 125391 (20.12.2011, 8:27) | u nás se dělá vždy ke smažáku...ňam...babička pocházela z rakouské rodiny, takže se to začalo dělat podle ní...U nás se den předem uvaří brambory. Druhý den se oloupou a vezmou přes takové to sítko na brambory na salát. Nakráí je jedna cibule na drobno, hodí se to do brambor, osolit, opepřit, zalít olejem tak, aby to nebylo suché a nakonec se přileje ocet (klasickej bzeneckej), který se rozředí vodou půl na půl. Nalije se do salátu, tak aby to chytlo takovej ten nakyslej šmak... já radši kyselejší, ale třeba manžel to chce úplně bez octa...do lednice se dát může, ale za pokojové teploty je asi nej
ODPOVĚDĚT |
|
| Monika Z. (mamca1.M) ID 108996, mimibazar.cz/mamca1m (upraveno 19.12.2011, 22:00) | Dnes v "ONa Dnes": Vídeňský bramborový salát :brambory uvaříme ve slupce v ososlené vodě, oloupat a nakrájet na kolečka. Přidáme najemno nakrájenou cibulku (2 menší červené cibulky) a ostatní ingredience ( 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa,1/2lžíce soli,200ml vývaru, 50ml rostl. oleje, 2 lžíce hořčice,pepř, polníček na ozdobu). Předpis je na 1kg brambor
ODPOVĚDĚT |
| | Anna K. (Annitta) ID 125391 (20.12.2011, 8:30) |
ono bude asi víc typů stejně jako náš český bramborovej salát...každej ho dělá jinak...chce to hledat...
ODPOVĚDĚT |
| | Alice D. (Ála01) ID 188479, mimibazar.cz/ala01 (19.12.2011, 22:03) |
Ano, přesně to je ono, už jsem se také stihla informovat, ještě patří na jemno nasekaná petrželka.
ODPOVĚDĚT |
| | | Monika Z. (mamca1.M) ID 108996, mimibazar.cz/mamca1m (20.12.2011, 9:31) |
Já na něj dostala takovou chuť, že letos ho udělám taky tak
ODPOVĚDĚT |
|
| Alice D. (Ála01) ID 188479, mimibazar.cz/ala01 (19.12.2011, 21:34) | Simono, až přijde manžel z práce tak mu řeknu o recept a napíšu Vám ho. Připravoval ho v Rakousku několik let . Mám ho taky strašně moc ráda. Přesný recept neznám, nechladí se a podává se vlažný.
ODPOVĚDĚT |
| Vera N. (Vera N) ID 136348 (20.12.2011, 8:28) |
Jestli budete mít chviličku, taky bych chtěla receptík. Dík moc.
ODPOVĚDĚT |
| | | Alice D. (Ála01) ID 188479, mimibazar.cz/ala01 (20.12.2011, 19:39) |
cca 1kg brambor uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájenou cibulku, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa,1/2lžíce soli,200ml vývaru, 50ml oleje, hořčice,pepř a nasekanou petrželku.
ODPOVĚDĚT |
| | Marcela M. (JOBPROTECTstore) ID 172878, mimibazar.cz/JOBPROTECTstore (20.12.2011, 0:23) |
Alice, já bych také moc prosila o receptík předem díky za ochotu s pozdravem Marcela
ODPOVĚDĚT |
| | | Alice D. (Ála01) ID 188479, mimibazar.cz/ala01 (20.12.2011, 19:39) |
cca 1kg brambor uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájenou cibulku, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa,1/2lžíce soli,200ml vývaru, 50ml oleje, hořčice,pepř a nasekanou petrželku.
ODPOVĚDĚT |
|
| Martina Š. (martyssimis) ID 129484, mimibazar.cz/martyssimis (19.12.2011, 21:08) | moje babička ho dělala takhle - uvařené rambory nakrájet na kolečka, zálivka v podstatě stejná jako na salát - voda, sůl, ocet , pepř, cukr , troška plnotuč. hořčice + přidat cibuli a kyselé okurky na kousky, zamíchat , přidat trochu oleje a nechat vychladit - mňam
ODPOVĚDĚT |
| | eva p. (evicela) ID 205626 (19.12.2011, 21:24) |
Marti, to ale není rakouský salát , já nevím uplně přesně recept, ale vlažné brambory se zalejí hodně silným hovězím vývarem, nechají se tím nasáknout, pak se dá i sladkokyselá zálivka, hodně sekané petrželky, může se podávat i teplý
ODPOVĚDĚT |
| | Mária B. (majinab) ID 247476 (19.12.2011, 21:18) |
presne, takýto sa robí na Záhori (SVK), je výborny
ODPOVĚDĚT |
|