Proč se mi ty tvary tak trochu zpitvoří? Třeba kolečko se trochu "rozleje" do oválu, nebo kytičky jsou pak po upečení našišato...Recept mám 300g hl.mouky, 100gmoučk.cukru, 2 žloutky, 200g másla...Peču na 160-170st..Díky..
| MARCELA V. (Macek 59) ID 118665 (upraveno 7.12.2014, 16:11) | Mám stejné těsto jako Vy ale tvary mám krásný,podotýkám,že jsem pekla z hery a mouku kupuji v akci,která zrovna je k mání..
ODPOVĚDĚT |
|
Jitka K. (kalafunka3) ID 119508 (7.12.2014, 14:45) | Tak hádejte. Nikdy jsem s tím problém neměla a dnes peču linecké a tvary které tahám z trouby jsou na vyhození. Myslím, že je to herou. Připadá mi taková vodnatá. Těsta mám hodně, tak to asi nandám do košíčků a na vykrajované udělám jiné z jiného tuku. Podotýkám, že se mi to nikdy nestalo a recept mám stejný jako vy a vejce dávám celé.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana R. (janulynka) ID 142579, mimibazar.cz/janulynka (6.12.2014, 15:32) | Mě se dnes také linecké při pečení zase zmenšilo a to dělám roky stejný recept asi to je opravdu tou moukou,měla jsem obyčejnou
ODPOVĚDĚT |
|
| Lenka K. (lenka620) ID 76122 (6.12.2014, 10:29) | Mě se tohle stalo,když jsem omylem dala do těsta místo žloutků vejce celé,tedy i s bílky ,bylo to vše neskutečně pokroucené ...
ODPOVĚDĚT |
|
Ivana K. (Ashoka) ID 463935 (6.12.2014, 10:14) | Na vině je mouka, kupte kvalitní, tzn. za vyšší cenu, někdy má označení 00, rozhodně ne mouku Tesco nebo Penny. Z nepovedeného lineckého jsem kdysi udělala rumové koule,( tvary rozválela jako třeba sušenky na drť ) nikdo nic nepoznal.
ODPOVĚDĚT |
|
mila m. (ukuk) ID 207372 (6.12.2014, 8:03) | moje zkušenost , když mám těsto tuhé,tak jsem dala pár lžic mléka a tvary byly scvrké.Podl mě jaké koliv množství vody a v mouce málo lepku udělají tvary netvary.
ODPOVĚDĚT |
|
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (6.12.2014, 7:01) | Recept bude v pohodě, opravdu ta mouka - nevyplatí se na ní šetřit a koupit tu dražší
ODPOVĚDĚT |
| | Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (6.12.2014, 11:06) |
já kupuju vždycky tu nejlevnější a nikdy se mi nic nepokroutí
ODPOVĚDĚT |
| | Romana Z. (zonoro) ID 244070 (6.12.2014, 15:23) |
no tak tím líp pro Vás. S tou moukou to není můj výmysl, kdysi jsem pomáhala péct jedné cukrářce a říkala mi to samé - mouka - jen kvalitní
ODPOVĚDĚT |
|
| pavla zelenková (londra) ID 182997 (6.12.2014, 4:56) | mám stejný poměr, ale dělám dvojitou dávku s jedním žloutkem a používám heru, na másla není spoleh
ODPOVĚDĚT |
|
| Martina W. (Marti W.) ID 435400 (5.12.2014, 23:26) | Měla jsem stejný problém. Loni jsem vyzkoušela tento recept: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=149149 a cukroví bylo výstavní. Mohu vřele doporučit
ODPOVĚDĚT |
|
| Šárka P. (šára) ID 66025 (5.12.2014, 22:35) | Tak mě se to letos poprvé taky stalo. Po upečení bylo jako by menší. Dělala jsem jiný recept, tady z mimibazaru, kde byl i rum. Tak možná, jestli nebylo těsto řidší. Ale taky mi bylo řečeno, že to může být moukou. Je lepší použít prý ...babiččinu nebo podp. Já měla poprvé mouku z lidlu. Tak nevím. Chutově jsou dobré, jako vždy, ale jak jsem viděla ty měnící se tvary v troubě....
ODPOVĚDĚT |
| Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (6.12.2014, 8:57) |
No, přesně, jako by vyběhlo a zároveň se zpitvořilo:_(( Teď zkusím ještě jeden recept, tak uvidím... Babiččina mouka byla bohužel vyprodaná:_)) No a když pošlu manžela, tak koupí co je
ODPOVĚDĚT |
|
| jana b. (maršmeloun) ID 406290 (5.12.2014, 21:58) | Tento poměr surovin pecu už roky mám ho ještě po babičce a vzdy se povedou jen dělam dvojtou dávku a dávám pouze jedno vajicko+kůtu z citrónu babicka ani nepekla z masla já měla zlatou hanou.
ODPOVĚDĚT |
|
| Eva B. (Vanity) ID 13292, mimibazar.cz/Vanity (5.12.2014, 20:43) | je to spařeným těstem, méně těsto hnětat, jak při zadělávání těsta tak i po vykrájení.
ODPOVĚDĚT |
|
| Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (5.12.2014, 20:35) | No a není to tím, jak tvary přendáváte na plech, to vždycky trochu pohnete, mě to tak dělá dcera, jak to šmahem dává na plech, tak jsou z toho takový šišáky...cukrem to určo nebude, dávám moučku pořád, dva žloutky taky ničemu nevadí, vůči tomu poměru ostatních surovin mi to nepřipadá přehnané. Můžete zkusit másla ubrat ale kdyby těsto bylo moc řídké, tak byste to poznala už při vykrajování, šlo by to blbě, lepilo by se to.
ODPOVĚDĚT |
|
| Olga B. (Michellinka) ID 169408, mimibazar.cz/michellinka (5.12.2014, 20:18) | Taky bych ubrala žloutek. A já do lineckého nedávám moučku, ale krupici. Ale může to být i moukou. Ten poměr surovin máte dobře.
ODPOVĚDĚT |
|
Martina V. (majira) ID 236505 (5.12.2014, 20:17) | Byla jsem upozorněna cukrářkou, že u lineckého hrozně záleží na mouce a másle. Tak do něj kupuji lepší mouku, třeba Zátkovu a obvykle Jihočeské máslo, nebo jiné "kvalitnější". Mně to pomohlo, třeba to pomůže i Vám...
ODPOVĚDĚT |
| | Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (6.12.2014, 11:07) |
dělám linecký z hery
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana b. (fehofka) ID 93304 (5.12.2014, 20:14) | Pokud se vám těsto v troubě roztéká a mění tvar,je moc řídké.Je to tím receptem.Já mám jiný poměr.Dávám 250 g hladké mouky,120 g másla,130 g cukru moučky,van. cukr a jen jedno vejce,trochu citr. kůry a 1/2 prdopeč.Takže si myslím,že v tom vašem receptu je moc másla a vajec
ODPOVĚDĚT |
| Jitka K. (kalafunka3) ID 119508 (6.12.2014, 19:12) |
dáváte vejce celé? Teď mě to tu zaskočilo. Do lineckého dávám vejce celé už pár let a teď tady čtu,že je to špatně . Nikdy nebylo špatné ani šišaté a tak podobně
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana b. (fehofka) ID 93304 (6.12.2014, 19:22) |
Dávám celé vejce.Teď jsem linecké dopekla.Jak jsem si ho vykrájela,takové ho mám.Jako každý rok.Recept mám po babičce a nikdy nezklamal
ODPOVĚDĚT |
|
| Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (5.12.2014, 20:08) | Bez ohledu na recept si myslím, že deformaci sušenek dělá spíš nějaká mechanická chyba - např. natažení při přenášení vykrojeného těsta na plech (hodně se stává když se těsto trochu přichytí k válu nebo na formičku), nebo třeba nerovnoměrně rozválené těsto.
ODPOVĚDĚT |
| Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (5.12.2014, 20:45) |
To bych tu deformaci viděla už předtím, ale já to vidím až po upečení...Je jasné, že někdy mi to děti zmáčknou, ale "roztékají" se mi všechny..
ODPOVĚDĚT |
| | Eva J. (evuse76) ID 151559, mimibazar.cz/evuse76 (5.12.2014, 20:37) |
Přesně tak. Málo jsem podsypávala na silikonovém válu a ty kousky, které byly na vál přilepené a přenášela jsem je plochým nožem se mi potom při pečení taky změnily na ovály, asi nějaké vnitřní pnutí v těstě.
ODPOVĚDĚT |
|
| Monika H. (mohos) ID 355, mimibazar.cz/mohos (5.12.2014, 19:59) | Ivo, stejné množství másla dávám na 500 g mouky, a nikdy se mi tvary neroztečou . Můj recept je: 200 g prosátého cukru moučka + 200 g másla + 500 g hladké mouky + 2 žloutky + 1 bílek + vanilkový cukr + prášek do pečiva + citrónová kůra + 1 g soli; peču na horkovzduch 160 st, cca 8-9 minut (dorůžova)
ODPOVĚDĚT |
| Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (5.12.2014, 20:45) |
Díky, zkusím.
ODPOVĚDĚT |
|
| Iveta L. (johnynka) ID 58604 (5.12.2014, 19:49) | ubrala bych žloutek
ODPOVĚDĚT |
| ema k. (konvalinka34) ID 175339 (25.11.2018, 13:15) |
Obecně platí poměr surovin pro linecké těsto 3 : 2 : 1. To je mouka, tuk, cukr. K tomu 1 nebo 2 žloutky a citrn. kůra. Tvary se mi někdy taky změnily, těsto se jako tahalo. U mě to byla špatná, obyčejná mouka.
ODPOVĚDĚT |
|