hlídání dětí resp. nezájem prarodičů
Holky, už jsem zoufalá.bydlíme ve stejném městě s tchýní a tchánem, ale nemají zájem o vnoučata.tchýně nehlídala nikdy.,malému je 7, malé 4 roky.celé prázdniny má volno)"podnikám, tak si volno zasloužím", nemůžu jí požádat, ani když potřebuji nutn
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 115 komentářů
Marta K. (marslavkar) ID 133904 (8.8.2015, 12:44)
Já mám děti 15 a 8 let a u tchýně spaly jednou za život, když mi je pohlídala, přes den taky jednou, když byla potřeba koupit narychlo pračka... No rozhodně to není povinností prarodičů hlídat vaše děti, já se právě rozvádím a mám děti u sebe a např. za celý minulý měsíc je měl tatínek jednou na výletě, jednou na dopoledne a jednou na jednu noc, když si je vzal navečer a druhý den v jednu odpoledne dovezl zpět... taky bych si přála mít víc volna, ale děti jsou moje a jsou moje všechno, takže si nestěžuju a užívám si chvíle s nimi... (hello)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (7.8.2015, 13:23)
Pokud si zasloužíte volno, najměte si studentku nebo si najděte příměstský tábor pro předškoláky, případně soukromou školku, která má otevřenou přes prázdniny. Nebo se domluvte s kamarádkou a hlídejte si vzájemně. Možností je spousta. Pokud tchánovci nechtějí hlídat, jejich povinnost to není. Ovšem zajímalo by mě co na to váš manžel? Jaké s nimi máte vztahy? On si s rodiči nemůže promluvit?
A vaše rodiče nemohou přijet?

ODPOVĚDĚT
Michaela P. (Jezecek2007) ID 194019 (7.8.2015, 8:58)
Píšete dvě rozdílné věci: nemají zájem a nehlídala nikdy.Pokud se nikdy na děti ani nepodívali, na Vánoce a na narozeniny za nimi nechodí,je to smutné a někde se zřejmě ve vztazích mezi vámi dospělými stala v minulosti chyba.Pokud jsou ale s dětmi v kontaktu a jde jen o to nehlídání,je mi líto a nerada to asi budete číst: ale prarodiče nejsou povinni hlídat Vám děti.Mám malé děti-dvojčata,moji rodiče ještě pracují,vždy jsme se snažili si hlídání dětí zajistit sami.Pokud to opravdu nešlo,¨poprosila jsem je,ale třeba jen na dva tři dny-a to jen proto, že musíme být v práci, ne že si zasloužíme bez dětí odpočinout! Když jsme si pořizovali děti, věděli jsme , že teď prostě na pár let musíme na odpočinek a leháro zapomenout.Naši jsou skvělí,holky milují, ale mají své zájmy, koníčky a také věk, a mě by hanba fackovala se domáhat nějakého práva na odpočinek.

ODPOVĚDĚT
Martina P. (laudom) ID 247437 (7.8.2015, 8:19)
Také máme dvě děti, syn je autista , není nikdo, kdo by mě v péči o něho nahradil, babičky nemáme a přátele také ne, jsem celé dny s dětmi sama. Unavená jsem šíleně, ale jsou moje, já je chtěla a tak si stěžovat , že chci volno, by asi bylo zbytečné...a že bych to volno brala, i kdyby jen jeden den ....

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (7.8.2015, 7:42)
To jsou přeci ale vaše děti, není ničí povinnost vám děti hlídat. "Zasloužím si volno" mi připadá dost přitažené za vlasy. Tak si zaplaťte někoho na hlídání, nebo dejte děti na tábor :-$ Někdo nemá žádnou babičku ani dědu a to je teprve smutné. Když si tady budete stěžovat, nic se nezmění.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (6.8.2015, 22:30)
Já jsem asi tvrdá ale myslím si, že když jednou děti máte, tak byste se o ně měla postarat. Povinnost prarodičů to není. Je skvělé, když jejich výpomoc máte ale stejně tak nemáte právo si ji vynucovat. A říkám to z pozice zaměstnané matky, která od žádných prarodičů nikdy žádnou výpomoc neměla. Manžel byl hodně vytížený a já musela kloubit děti, práci, domácnost i svoje zájmy. (L)

ODPOVĚDĚT
Dana P. (Danka82) ID 84115, mimibazar.cz/danka82 (6.8.2015, 20:57)
Jani tak to je mi líto, moje první tchýně byla taky na nic, vždy fungovali pouze moji rodiče, ted mám druhou skvělou tchýni a ona ačkoliv holky nejsou její vlastní je hlídá, takže tam ted o prázdninách i spí, pár dní u mých rodičů a pár u nové tchýně, beru to tak automaticky, když jsem v práci, že se postarají a jsem ráda, vždyt od toho babičky a dědové jsou (Y)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (7.8.2015, 6:05)
blbost-můžou, ale nemusí. Dneska už je pryč doba, kdy babičky chodily s kašmírovým šátkem na hlavě a v barchetových šatech, kdy šly do penze v 52-55.letech. Tak mohly hlídat ještě relativně v mladém věku.

ODPOVĚDĚT
Radomíra N. (akdaren) ID 402201 (6.8.2015, 20:45)
Mně by to teda štvalo hodně, že nestojí o děti. Ale někdy je to lepší, mně když někdy hlídala tchýně, tak udělala víc škody, než užitku. Děcka jí seděly na klíně a ona jim hulila pod nosem... ještě , že je to za mnou. A navíc jsem jí pak za hlídsání musela zašívat oblečení a být vděčná. Já teda hlídat svoje vnoučata budu, jestli se jich dožiju. (objimam)

ODPOVĚDĚT
Silvie S. (sieta) ID 247864, mimibazar.cz/sieta (6.8.2015, 18:32)
V některých městech jsou projekty (u nás je to přes MěÚ) - Náhradní babička, zkusila bych to asi pořešit tímhle stylem. Tak jako je spoustu dětí, o které nemají prarodiče zájem, je i spousta prarodičů, co se cítí osaměle, protože o ně nemá zájem zas jejich rodina nebo jsou daleko. A z tohoto spojení mohou profitovat obě strany (F)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 18:54)
Došlo vlákno, tak reaguji sem.
Silvo, vnoučata zatím nemám. Mám dvě děti a ty jsem rozhodně na krk prarodičům nevěšela. Babičky měly možnost kdykoli si říct, že s nimi chtějí něco podniknout, vidět je, zavolat jim. Ale nikdy by mě nenapadlo se pohoršovat nad tím, že mají svůj program, nebo že prostě děti nechtějí o prázdninách. Nikdy jsem jejich zájem nebrala jako samozřejmost.

ODPOVĚDĚT
Silvie S. (sieta) ID 247864, mimibazar.cz/sieta (6.8.2015, 19:45)
To ano, ale z Vašich reakcí ( a to jsem jich už pár na podobná témata četla) mám pocit, že je naprosto v pořádku házet na vnoučata naprostý bobek. Samozřejmě, že prarodiče nejsou povinni hlídat, ale naprostá ignorace a nezájem o děti svých dětí, vypovídá spíše něco o nich samotných. Tady paní psala, že synovi je 7 a nikdy nespal u babičky a ta o ně nemá ani zájem, no to zase klidně zabte mě, ale taková babička, není babičkou, je pouze jen cizí ženskou i když z rodiny.

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (7.8.2015, 20:06)
Moje dcera v 8 letech taky nikdy nespala u žádné babičky, natož aby tam strávila víkend. A co jako? Nevidím v tom žádný problém, nijak to nepotřebuji. Nepořídila jsem si dítě, proto abych si od něj pořád odpočívala. :-))
Ale jinak si myslím, že je škoda, když se nezajímají, ale je potřeba vidět širší souvislosti. Kde je důvod? Jací byli rodiče? Jaký je vzájemný vztah?

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (6.8.2015, 22:31)
Není to v pořádku ale stává se to. A vy ani já nevíte, z jakého je to důvodu.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.8.2015, 20:05)
naše čtyři děti taky nikdy u tchánovců nespali, když tam byli, tak se tam cítili, jak u cizích lidí. Vnoučata od sester mého muže tam byly neustále, vlezli si do ledničky, do spížky, zkrátka jako doma. Je to taky o přístupu, tchánovci taky nikdy neměli zájem, když jeli k nám do města na nákup, tak se nestavili, aby se podívali na vnoučata. Naše děti vyrostly i tak, aniž bychom jakékoliv pomoci tchánovců potřebovali a nikdy jsem to neprožívala.

ODPOVĚDĚT
Ivana J. (cipofka) ID 105292 (6.8.2015, 19:52)
Silvi, myslím si, že Jarka Pupuša není z těch, kdo by nemusel vnoučata... pokud vím, tak žádná nemá... ale bere to z té praktické stránky... třeba má někdo starší rodiče a nemá na to, aby si bral vnuky na prázdniny... a je dost lidí, kdo to hlídání fakt nemá...

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 22:34)
Ivi, dělám dobrovolnici v jedné organizaci a kromě klientů s postižením jsem měla i několik seniorů. Existuje tolik důvodů proč člověk nežije jen pro vnoučátka a dětičky, že by vypsání zabralo spoustu místa.
Nedůvěra v sebe sama, že se o vnouče dokáže postarat.
Zdravotní stav a obava nejen o zdraví svoje ale i vnoučete.
Zahořklost, kdy prarodič, většinou ze strany partnera svého dítěte (tedy tchán-tchýně) není pro snachu-zetě dost dobrý a v tomto duchu vyrůstají i vnoučata.
Netolerance, která přichází s věkem - děti člověka ruší, narušují mu jeho zaběhnutý řád, přichází nervozita...
Dlouhodobé rozbroje v rodině, nezvladatelnost vnoučat...
Ale je i tak prostý důvod, jako že člověk prostě zájem nemá. Je to smutné, ale je to právo, rozhodnutí, volba... každého člověka.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (7.8.2015, 6:17)
a to je správné, pokud si to senior sám uvědomí, to, že na hlídání nemá. Třeba to tchýně zakladatelky taky tak má, děti ji ruší. Navíc mateřský (babičkovský) cit buď je nebo není, kolik žen má děti, jen proto, že se to po nich chtělo (kdysi byla ženská, která děti neměla, tak byla divná) a nyní je ráda, že vyrostly a má svůj klid. Kdysi jsem měla sousedku, učitelku ve škole-nyní ve škole o své děti se postarala, vše jim dopřála, koupila, ale projev nějaké lásky nikdy nebyl vidět. Pokud senior není v kondici a necítí se na hlídání dvou "všeteček" je v pořádku, že je nehlídá-daleko horší je opačný problém, že ač nemůže, tak hlídá. Navíc to jsou děti ve věku, kolem kterých musí být člověk stále akční (jídlo, pití, hygiena, na hřiště, zábava doma atd.)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Zdena P. (mobydick) ID 316859, mimibazar.cz/mobydick (6.8.2015, 23:16)
Jarko , napsala jste to spravne. Ja babickou jsem , mam vnucku sestiletou, kterou hlidam pravidelne a casto od jejich 8 mesucu. Ted k ni pribyl vnoucek 1,5 roku a ja uz proste nemuzu...Za tech pet let se ma kondice vyrazne zhorsila, pribyly nemoce a nejsem schopna sveho vnoucka kvalitne hlidat. Tou kvalitou myslim , ochranit ho pred urazem, stale a nim behat, stale s nim povidat, kontrlovat, ukazovat, vysvetlovat...mluvit, mluvit...A vubec to neni o tom, ze bych toho roztomileho chlapecka nemela rada, proste na to jiz fyzicky nemam...Zestarla jsem...Moc me v srdci boli, ze mu nemuzu dat vse ze sebe, co jsem dala vnucce. Ta mlada maminka, ktera si zde stezuje si neuvedomuje, ze dedove a babicky skutecne jenom na hlidani nejsou a pokud to nahodou vyjde, je to premie navic.Ale i ti ostatni jsou plnohodnotni lide, maji sve konicky, nemaji jiz takovou kondici a tak se na hlidani jiz tolik neciti. to preci nemusi byt ma povinnost, ma to byt oboustrannou radosti.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Silvie S. (sieta) ID 247864, mimibazar.cz/sieta (6.8.2015, 19:59)
Píše, že nemá vnoučata, ale takové téma tu není prvně. Stojím si za svým- není v pořádku ignorovat děti svých dětí. Samozřejmě, že každý má své možnosti či omezení. A nemluvím o celých prázdninách. Tady tchýně od paní si neudělala za celé roky jedno usmolené odpoledne nebo víkend pro vnoučata a Jarka zareaguje- ale oni nejsou povinni.. Samozřejmě proboha že nejsou POVINNI. P.S. Moje "babička" taky nebyla povinna a dávala mi to náležitě najevo, byla jsem usmrkanec a na obtíž, když mě vyzvedla ze školky. Nikdy jsem s ní neměla vztah a nepovažuju to, že to je v pořádku, nemít s prarodiči kamarádský vztah.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 21:58)
Ano, není to tu prvně a stále dokolečka se to opakuje. Vždyť i tazatelka tohoto příspěvku je nakrknutá hlavně proto, že musí brát SVOJE děti sebou když jde k lékaři, musí si je SAMA hlídat, když nemá školku. A tak je to tady většinou (H) To až za půl dne se dopíše, že vlastně vůůůůbec nejde o nějaké hlídání nebo jiné službičky, ale že jde vlastně o to pouto ,-) ,-) ,-) Prdlajs! Kdyby to nebylo o tom "sloužení" mladým, tak je ten dotaz úplně jiný a o nějakém hlídání si vlastních dětí nepadne ani zmínka.
Tak jako Vy si stojíte za svým (a já Vám to fakt neberu), pak já si taktéž ponechám svůj názor. Jsem natolik tolerantní, že respektuji chování nejen prarodičů, ale i dalších vztahů v rodině či příbuzenstvu. Jestli se někdo chce nebo nechce s někým stýkat, udržovat rodinná pouta nebo ne - je to každého věc.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Veronika F. (frini) ID 280377, mimibazar.cz/frini (6.8.2015, 20:22)
naprostý souhlas (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 20:03)
tak (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Ivana J. (cipofka) ID 105292 (6.8.2015, 20:03)
(F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Veronika F. (frini) ID 280377, mimibazar.cz/frini (6.8.2015, 16:26)
Přesně tak. Je to smutné, ale bohužel nikoho nejde nutit, každý má svůj vlastní život. Nicméně myslím, že se to takovýmto babičkám a dědečkům ve stáří vrátí. Až budou nemocní a nemohoucí, nemůžou čekat, že se k nim jejich vnoučata pohrnou s pomocí. Ten vztah tam prostě bude chybět.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (6.8.2015, 16:17)
Je to smutne a prarodice se o hodne ochuzuju, nicmene, neni jejich povinnosti Vam deti hlidat. Takze pokod podnikate a zaslouzite si volno,najmete si hlidaci agenturu. Zni to ode mne zle, ale opravdu,vychova a rodicovstvi je na rodicich, nikoho nemuzete k hlidani nutit a uprimne, stala by jste o vynucenou spolecnost pro sve deti? Ja myslim,ze ne. Prarodice zaplacou, az deti odrostou a ohrnou nad jejich spolecnosti cumak,budiz to pro prarodice trestem.

ODPOVĚDĚT
Jana A. (Jana_Adamova) ID 468089 (6.8.2015, 15:19)
chtěla jsem jen vědět, jak je to jinde...myslím, že vztah vnouče prarodič je potřebný pro obě strany.....a podle mě je to škoda,když to nefunguje....vzpomínky na prázdniny u babičky jsou nezapomenutelné a mrzí mě, že to naše děti nemohou zažít, i když by to podle mne šlo, ale pokud prarodič nechce...tady nejde o nějaké vnucování dětí někam, abych měla volno, to je to poslední, jde tu o to, že je to důležité pro obě strany..

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (upraveno 6.8.2015, 16:41)
Milá Jano,píšete to správně a já dodávám,že vztahy se budují nejen proto,že mladí s vnoučaty chtějí pomoct ,ale i proto,že se děti a babičky a dědové vzájemně poznají a budou vyvíjet vztah,který graduje právě v dny,kdy jsou staří časem nemocní a pomalí a tady se doslova projeví jak si všechny věkové skupiny uvědomovaly,že je nutné se poznávat a navazovat vztahy ,které gradují v pomoc v dobách nepříznivých .A to žádný za nikoho neudělá .A je úplně jedno,zda se nám chce nebo nechce jednou dojdeme do konců,kdy se ukáže, jak jsme pracovali na vzájemných vztazích a buď bude v době pomoci klidné řešení nebo ne.A navíc děti obohatí lidský život všech a stačí na to pár týdnů v roce.Jo,jo čas mládí a stáří nás doběhne všechny a tady se ukáže jak jsme byli předvídaví a neviděli jsme jen sebe a své potřeby v tuto chvíli.Klidně jim to řekněte a připravte je na to,že děti jsou taky jejich zrcadlem

ODPOVĚDĚT
Zdena K. (zdenakucerova) ID 17869 (6.8.2015, 15:34)
A nemůžete se třeba nějak domluvit, popovídat si o tom, že třeba babička něco umí nebo zná a byla byste ráda aby to vaše děti naučila?

ODPOVĚDĚT
Renata B. (jedubaba) ID 104308 (6.8.2015, 14:27)
Podívejte se na to z druhé strany.Možná by i babička ráda pohlídala,ale nechce se vnucovat.Každý jsme tak trochu jiný.Taky mám syna,který se svou přítelkyni bydlí kousek od nás,ale chodim tam minimálně.Vím,že má přítelkyně náročnou práci po které si chce odpočinout a nechci zbytečně obtěžovat.Pokud jednou budou mít děti,tak je taky ráda pohlídám,ale počkám až mě o to požádá.Je to všechno o komunikaci,kdyby člověk viděl do hlavy toho druhého bylo by to o hodně jednodušší. (F)

ODPOVĚDĚT
Romana V. (omina) ID 13137, mimibazar.cz/omina (6.8.2015, 14:25)
Já mám 53 letou tchýni,která nepracuje,bydlí v Rd na vesnici a děti nikdy nehlidala. Už nepatram potom proč to takhle je, nenutim se s dětmi a říkám si,že je to její rozhodnutí. Je to samozřejmě náročné,protože s manželem nemáme chvilku pro sebe,ale děti jsme si pořizovali dobrovolně a počítali s tím,že nemáme pomoc. Na druhou stranu si říkám,že snad já taková babička nebudu.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 14:12)
Zabte mě, ukamenujte mě... ale prarodiče tu nejsou od toho, aby se starali o děti svých dětí.
Vaše děti, Vaše starost co s nima o prázdninách. Naši rodiče tu přece nejsou proto, aby nám suplovali zavřenou školku, chůvu v době nemoci dětí, hlídačku, když potřebujeme k doktoru a podobně.
Když některý prarodič má svůj život, svoje plány, svoje aktivity - neznamená to, že je špatný. Ne každý prarodič vidí smysl života v tom, že bude fungovat tak jak si představují jeho děti. Nechme rodiče žít jejich životy.

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (caira1) ID 62071, mimibazar.cz/caira1 (6.8.2015, 15:12)
Jarko, a kde jste trávila prázdniny Vy? Já teda celé léto u babičky a ráda. Mně mrzí, že moje děti vstávají celé léto v 6,30 hod, abychom je stihli odvézt na příměstský tábor (syn na ně chodí od 4. let) a nemůžou si prázdniny užít tak jako kdysi já. Moje matka už asi zapomněla, že měla prázdniny bez starosti a nezajímá ji, jak si to zařídím já (N)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (7.8.2015, 20:14)
Mně prarodiče taky nehlídali, byli staří. Prostě mě rodiče šoupli na tábor.
Já to taky řeším příměstskými tábory, myslím, že si dcera užije prázdnin podstatně víc, než je trávit s prarodiči. Dcera je spokojená, já taky.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 451010 (6.8.2015, 16:20)
No, vidíte a já jako dítě k babičce jezdila opravdu nerada. Dávali mě k té, se kterou nemám dobré vztahy do teď. Připadala jsem si, že mě máma odkládá a to dost často. Jo a mé dítě vstává v 6:30 každý den. Chodí z organizačních důvodů do školky u mé práce, která je hodinu cesty přes celé město. Jak píše Jarka a spol. vynutit si to prostě nelze. Vaše děti jsou vaše starost. To je jako když jdete k šéfovi a řeknete si o přidání s tím, že máte vysokou hypotéku. To ho také upřímně zajímat nemusí.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 16:19)
No rozhodně jsem nebyla hozena na krk babičce. Měla jsem tábory, byla jsem u "tety" která měla stejně starou dceru jako jsem byla já a naši si nás střídavě prohazovali. Babička byla ta klasická pohádková babička, která nám četla pohádky, vyprávěla příběhy. Ale měla svůj věk.
V době kdy jsem sama měla děti malé, měla moje maminka 13 vnoučat - neumím si představit, že bysme jí je všichni cpali, aby si dětičky užili babičku a obráceně (H) Hanba by mě fackovala.
Moje maminka vychovala nás a v důchodu měla nárok na to, aby měla klid a naší podporu. Vnoučata si brala podle toho jak chtěla ona a nikoho z nás nenapadlo, domáhat se nějakého pořadníku nebo nárokovat si maminy čas pro naše děti.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.8.2015, 20:09)
krásně napsáno, jen by si to "mladí" měli brát k srdci a ne prarodičům zazlívat, že např. jedou na dovču a mladí nemají hlídání-to jsem taky už slyšela

ODPOVĚDĚT
Olga N. (Oluska113) ID 237828 (6.8.2015, 15:32)
My jezdily se ségrou na 3 týdny na tábor a každý rok, jeden rok se stalo, že jsme byly 2x po sobě. Babičku jsme už žádnou neměly ani z jedné strany :-( 8o|

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (caira1) ID 62071, mimibazar.cz/caira1 (6.8.2015, 15:38)
3 týdny jsou fajn, ale co těch dalších 5? Já mám novou práci, zkušební doba, takže si nemůžu vzít žádnou dovolenou....

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 16:04)
A co mají s Vaší novou prací společného prarodiče? To jako je jejich povinnost hlídat Vám děti?? A když řeknou, že nechtějí tak co? Budou špatní?

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (caira1) ID 62071, mimibazar.cz/caira1 (7.8.2015, 12:20)
Mám už jen matku, je v důchodu, mohla by si děti občas vzít. Mně její nezájem mrzí. Sama měla klídek, o prázdninách jsme trávili s rodiči týden pod stanem, jinak vždy hlídala babička. A ráda.... Jinak já jí děti rozhodně nenutím, nikdy jsme se jí na hlídání nezeptala, když jí samotnou to nenapadne. Ale mrzí mně to, toť vše.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Silvie S. (sieta) ID 247864, mimibazar.cz/sieta (6.8.2015, 18:28)
Teda Jarko, Vy svá vnoučata taky asi moc nemusíte, co? :-S Moje máma moje děti miluje a jezdí za nima 250km. A přitom má i bohatý svůj život, má spoustu koníčků, ale i vnoučata jsou její koníček a je s nimi velmi ráda.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (6.8.2015, 15:21)
Ja jezdila na tabory. Jedna babka byla 350 km od nas a nestala o nas a druha byla moc stara na to, aby nas hlidala. A slo to. Tchyne mi nehlidala nikdy a moje mamina tehdy chodila do prace. A slo to.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.8.2015, 14:48)
(L) (L) (L) -úplně úžasně napsáno

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 14:20)
Jarko,ale zrovna o tom níže píšu,já prarodiče obecněě nevnímám jako lacinou hlídací službu,ač jsem s dětmi sama,hlídání si zajistím jinak,ale podstatný je přeci to,aby i prarodiče s vnoučaty trávili svůj čas,myslím si,že to je přínosem pro obě strany,pak se obecně vzdychá nad tím,jak nemají mladí celkově vztah ke stáří apod,ano protože i mmj.prostě spousta dnešních dětí ten čas s prarodiči netráví téměř žádný.

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (7.8.2015, 8:25)
A proč s nimi netráví čas? Protože je to odrazem vztahu rodičů a prarodičů těch dětí. Kdyby totiž ti rodiče nevnímali babičky jako hlídací službu, ale zajímali se o ně, pomáhali jim a trávili s nimi společný čas, tak i vnoučata si vytvoří vztah s babičkou a dědou. Tak to prostě je.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (7.8.2015, 8:42)
Prosím vás Veroniko,než mi budete zase odpovídat na mé komenty,přečtěte si vše,co jsem psala....

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (7.8.2015, 9:28)
Nebo taky zkuste nepředpokládat, že s vámi vedu spor a nehádám se s vámi a jen navazuju na to, co jste řekla ,-)

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (7.8.2015, 9:22)
Jako proč?

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (7.8.2015, 9:24)
Jako proto..páč kdybyste četla to,co jsem psala já,pak byste na můj koment neodpoěděla to,co jste odpověděla,to je asi tak vše.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Markéta D. (modřenec) ID 276136, mimibazar.cz/modrenec2 (6.8.2015, 15:21)
Přesně.
To přeci není o hlídání, ale o tom, že mrzí, že prarodiče nemají chuť vnoučata vidět, nezajímá je, jak jsou krásné, milé, šikovné, atd, že to nechtějí s námi sdílet, že čas s nimi strávený, není pro ně potěšením.
Že nechtějí být babičkou a dědou a nebudují si vztah s vnoučaty, a tohle je na nich, to ze ně my ani vnoučata neuděláme

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 14:28)
Leni, je jen věcí prarodiče, jestli touží po kontaktu s vnoučaty, nebo ne. Pokud zájem je a funguje to, opravdu to může být přínosem pro všechny.
Tam kde zájem není, ale není důvod na prarodiče zahlížet a vnímat to jako děsnou újmu. A je úplně jedno co k nezájmu toho prarodiče vede. Prarodič má prostě právo na vlastní život a hotovo. Je jedno jestli babča lítá po památkách, chodí na kávičku do cukrárny nebo si prostě válí šunky u televize. A jestli mladý mají děti a nemají pro ně školku, nechtějí je tahat k doktorům, na úřady a podobně, to je prostě věc mladých, ne prarodičů.

ODPOVĚDĚT
Dana H. (hodanka59) ID 487166, mimibazar.cz/hodanka59 (6.8.2015, 17:16)
Jarko, plně s Vámi souhlasím a to ve všem co jsem stačila přečíst. (Y)

ODPOVĚDĚT
Stanislava P. (Stasenka) ID 252470 (6.8.2015, 21:54)
jo já taky (Y) (Y) (Y) (L)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 14:34)
jj určitě má právo prarodič žít si svůj život,pochopitelně..a jestli je jen jeho věcí,jestli touží po kontaktu s vnoučaty?Zase na druhou stranu,kde jsou ohledy na dítě,které touží po prarodiči,dítě na výběr jaksi nemá a docela špatně se dítěti vysvětluje,proč se nevídá s babi nebo dědou..o tom píši,ne o hlídačence,to je zcela něco jiného.A jak jsem psala,čím dál víc je vidět tato absence vztahů celkově v rodině,vídám to v práci denně,až je člověu z toho mnohdy ouzko.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 16:11)
Dole došlo vlákno.
Leni, nejde jen o hlídání. Jde o celkový postoj. Nelze nutit prarodiče ke kontaktu s vnoučaty. Prostě nelze. A vynucovat si něco jako zájem někoho, mi přijde na hlavu. Samozřejmě, že je super, když rodina celkově funguje a vztahy tam jsou takové jaké vyhovují všem. Ale nelze to paušalizovat.
A jestliže některá babička prostě netouží po tom věnovat svůj čas a energii dětem svých dětí, je to jen a jen její rozhodnutí. Někdo babičku nemá - a přežije to. Jiný má babičku xxx kilometrů daleko a vídá ji 1x ročně - taky to přežije.
A vůbec nejde o válčení dospěláků. Jde jen a jen o postoj jedince.

ODPOVĚDĚT
Ivana B. (kymama) ID 374185, mimibazar.cz/kymama (6.8.2015, 15:18)
Přesně tak Leni, plně souhlasím s Vaším názorem. Moc pěkně jste to popsala. Pro moji maminku byli vnoučata vše, bohužel brzo zemřela a s druhým se minuly jen o pár týdnů a strašně se na něj těšila. Měla rakovinu a my se o ní s láskou starali a nás tehdy tříletý syn s radostí svoji milované babičce pomáhal,, přinesl vodu, polštář, sedák k ní na postel a hodiny si povídali. Naopak tchyně o ně zájem nikdy zvlášť neměla a nás to strašně mrzelo. Bereme si ji na vánoce k nám, aby nebyla sama a většinou vše zkazí svým postojem. Nyní je po kolapsu v nemocnici a děti nemají zájem za ní jít a nutit je nebudeme. Teď potřebuje pomoc od nás, ale jak to vysvětlit dětem *-)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.8.2015, 14:49)
Leni, dítě si nemůže "vynutit" pozornost proradiče. Prostě to nejde. Takže musí vzít na vědomí, že prostě nebude mít babičku jako má Boženka a nebo dědu jako má Pepina. Prostě to tak je. Nelze počítat s někým, kdo o společné "počty" nestojí.
Když vidím jaké nároky dnešní rodiče mají na prarodiče, kopla bych je do zádele taky (H) Ségry kamarádka je nepříčetná právě proto, že její tchýně nemá o vnoučata zájem. Její tchýně spoustu let pečovala o manžela po těžké mrtvici a když zemřel, plní si sny. Chodí do tanečních, jezdí na výlety, pořádá "babince" s kamarádkama - na vnoučata nemá čas. Ségry kámoška jí nemůže přijít na jméno a když jsem se jí ptala, proč někdy nehlídala ona tchána, aby mohla tchýně někam jet, tak čumí jak mimozemšťan a nechápe proč by to jako měla dělat. (H)

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (7.8.2015, 8:28)
,-) (H) To je trefa do černýho (clamp) Děti by k ní chtěla odkládat, ale sama k ní nemá pěknej vztah, tak co čeká? Jestlipak jí navštěvují, zajímají se o ní, pomáhají?

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Stanislava P. (Stasenka) ID 252470 (6.8.2015, 21:56)
(Y) :-D

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Dana H. (hodanka59) ID 487166, mimibazar.cz/hodanka59 (6.8.2015, 19:33)
Asi bych to líp nenapsala. (Y) (Y) (Y)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Lenka P. (Lenaap) ID 370811 (6.8.2015, 15:01)
(Y) (Y) (Y)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 14:58)
Já nevidím důvod proč by si dítě mělo vynucovat,prosit se o pozornost,lásku od své rodiny,mmj prarodičů,přijde mi to jaksi přirozené,automatické,že tam vztah nějaký je,být musí,vy tu furt zminujete hlídání-nehlídání,o tom jsem já nepsala ani slovo,píši celou dobu o tom,že je velmi podcenován vztah vnoučat a prarodičů,to že se mezi sebou nedomluví dospělí a válčí mezi sebou,nemají pro sebe pochopení ,to už je věc jiná a jak jsem psala,jsou na tom bitý jen ty děti.Já jsem z generace,kdy jsme my děti trávily s prarodiči velký kus dětství,když se ohlédnu,vidím na tom jen pozitiva a jsem za to vděčná.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.8.2015, 14:11)
čekám, kdy se to zvrtne v diskusi, tak jako na jiném serveru, kde se mamky pohoršovaly nad tím, jak prarodiče nechtějí vnoučata, aby si rodiče mohli jet na dovču nebo víkend bez dětí - to tenkrát byla taky "plodná" diskuse. Přidám ještě jeden postřeh-kolem mám "mladé" babičky, ještě pracující, které po celém týdnu, jsou rády, že jsou rády a až budou v penzi, tak vnoučata budou odrostlé. Moje mamka je zas ten případ, co neumí říct své mladší dceři (moji sestře) důrazné NE. Mamka bude mít 70 a neustále hlídá 5.letou vnučku, ač mamka nemůže pořádně chodit, malá je hyperaktivní, živá, neposedná-moji sestře to nevadí.

ODPOVĚDĚT
Petra B. (bouchalíček) ID 64947, mimibazar.cz/bouchalicek (6.8.2015, 13:59)
Tchýně bydlí pod námi v rodinném domě a malou nevozila v kočáru ani jí nikam nevzala, natož aby jí někdy něco koupila +o(, moje mamka bydlí 20 minut od nás a ten zájem je téměř nulový, takže děti tahám také všude (úřady, doktoři, banky), někdy mě to štve (nechci psát neslušně), ale nemusím být nikomu vděčná, jen jak je tu již zmíněno, spíš je mi to líto, jak si ostatní maminky užívají dny volna jen s manželem, protože děti jsou u babiček a nebo by se babičky přetrhly, jak se těší na vnoučata 8o| Což naděláme, hlavně zdraví (L)
Jo a to jsou obě babičky už několik let doma, do práce nechodí a koníčky nemají žádné.

ODPOVĚDĚT
Jitka S. (desty) ID 54, mimibazar.cz/jitkas (6.8.2015, 13:37)
Jani, já to mám stejně - a upřímně - ani nezkouším zda by nepohlídali. Prostě si to musíme s mužem nějak zařídit. Vždy si opakuju, že děti jsou naše ne jejich a prarodiče nemají žádnou povinnost, je to jejich dobrá vůle. Děti tahám všude s sebou, jinak to ani nejde. Sice mě mrzí, když vidím jiné babičky a dědy v okolí jak mají vnoučata každé odpoledne, ale co nadělám - nic. Beru to tak jak to je. (F)

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (6.8.2015, 13:33)
Je to těžký - tchýně bydlí ve stejném městě,5 minut od nás a když nepřijdeme my na kafe a nebo popřát k narozkám atd. tak ona sama se nikdy nestaví. Holky (21 a 13) nehlídala přes noc snad nikdy, vlastně hlídala na 2 hodiny jen 1x ale beru ji prostě takovou jaká je - hold to není muchlovací a hlídací babička. Na svátky, narozky a Vánoce nikdy nezapomene, ale je prostě jiná. Holky tam občas samy skočej se na ní podívat a popovídat si. Naši bydlí 100 km od nás a holky si vždycky od malička brali na týden o letních prázdninách i když si tím "camrali" svoji vlastní odpracovanou dovču. Nevím, jaká já budu jednou hlídací babi - teoreticky bych už být mohla ,-) ale asi nebudu ta klasická babi, která se na vnoučátka celá klepe a chce je hlídat stůj co stůj co nejčastěji [A] Uvidíme, možná jednou....

ODPOVĚDĚT
Dagmar H. (asa63) ID 436963 (6.8.2015, 16:34)
Taky nejsem asi zrovna hlídací babička, pohlídám a ráda, ale určitě ne každý den, chodím do práce a mám i jiné zájmy. A jak někdo píše,že se babička nestaví na návštěvu - já taky k mladým nechodím bez pozvání. *-)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.8.2015, 13:57)
(Y) (Y) (Y) moje slova

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (6.8.2015, 13:27)
Mám otdce vedle v baráku a dceru ještě nevzal ani na zmrzku. Tý už to je jedno, bude ji 12 +o(. ale jako malá to mockrát obulela. Bráchovi děti tahá někam furt. Tchýně mi nikdy nehlídala, ona chtěla vnučku a my bohužel měli kluky, nikdy ji nezajímali. +o(

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 15:01)
vid,tohle prostě se těm dětem blbě vysvětluje... (F)

ODPOVĚDĚT
Martina P. (M.*) ID 315528 (6.8.2015, 14:45)
Tak jsem se v tom ztratila *-) Máte dceru nebo ne ??? Píšete, že váš otec dceru nevzal ani na zmrzku, a že ji to mrzelo a tchýně, že vám nehlídá, protože jste měli jen kluky a ona chtěla vnučku... *-) Asi mám z tepla zavařený mozek ,-)

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (6.8.2015, 15:15)
Kluky 26, 22 a holky ( 11 ) se baba nedozila

ODPOVĚDĚT
Martina P. (M.*) ID 315528 (6.8.2015, 21:21)
Děkuji za vysvětlení (F)Hezký zbytek ( i když parného a dusného) večera (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 30149 (6.8.2015, 15:00)
Brůs má velké,dospělé syny a dcerku taky.

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (Lenaap) ID 370811 (6.8.2015, 13:48)
tak toto je smutný...dělat takový rozdíly mezi dětmi... +o(

ODPOVĚDĚT
Celkem: 38 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>