Problém s učením u 5 letého dítěte.... pamětí
Maminky začala jsem s učením u syna jednoduchých otázek, jako pravá levá strana nad, pod, malý velký, to by mu šlo. Ale otázkou třeba kolik má roků neustále přemýšlí musí si to spočítat nedokáže si vzpomenout na slovo pět už jsem se mu snažila říct,
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 21 komentářů
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (upraveno 7.9.2015, 18:12)
Kupte mu knížky pro předškoláky, kde jsou tvary, barvy, počty s různými úkoly. Třeba vybarvěte zeleně všechny trojúhelníky. Udělejte to zábavnou formou, ne "teď se budeme učit".
Zkuste třeba pexeso tvary:
http://www.pexeso.net/tvary-a-telesa/007D2
Třeba barvy jsem se s dcerou učila od mala, podávala mi kolíčky na prádlo podle barev, když jsem věšela a vždycky jsem strašně chválila.
Ale je mi divné, že syn v 5 letech neví kolik mu je, na tuhle otázku totiž děti obvykle umí odpovědět už od té doby, co umí mluvit. Mluvíte o tom s ním?

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (7.9.2015, 14:07)
Jednu knížku už doma máme ale je to opravdu až bude ve škole na procvičování počítání a psaní no koupila jsem špatně musím zajít do knihy a koupit nějakou vhodnější. Už včera jsem přišla, že je opravdu hloupost sednout a vzít kostky a ukazovat protože mu to nic neříkalo tak jsem šla do pokojíku a tam se to učil pomocí hraček co má a celkem to šlo. Ano Zuzi neustále se synem mluvíme o všem a tohle mi začal dělat až ted když dovršel 5 let. On mi to ukáže na prstech ale přijde mi že si nemůže vzpomenout hned slovy pět proto to neustále počítá na prstíkách a až dojde k pětce řekne pět. Nevím už jsem mu řekla že ted bude mít pořád 5 let do dalších narozenin.

ODPOVĚDĚT
Lucie H. (xstol04) ID 420709, mimibazar.cz/xstol04 (6.9.2015, 17:52)
Zkuste k tomu přidat i nenásilnou formu např. pomocí DVD pohádek - doporučuji Mickeyho klubík, moje (X) se podle něj naučila barvy, tvary, písmena i čísla, nad, pod, vedle atd., maly X velký a to během několika týdnů a velmi velmi brzo... (hello)

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (6.9.2015, 15:23)
Uvidíte, že to časem "naskočí", hlavně to chce zůstat v klidu (Y).Mozek prostě dozrává u každého jinak...Syna jsem strany naučila tak, že měl hodinky na levé ruce (to ho jako kluka velmi zaujalo)...Na druhou stranu jsem ho nenaučila správně držet příbor a doteď si prohazuje nůž a vidličku :-D A dcera? Ta je doopravdy hrozně šikovná, ale ještě pár let zpátky (13-14) jí dělal problém čas na ručičkov. hodinkách :-o... Prostě nejsme podle šablony, každý je jiný (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (petula.s) ID 31907, mimibazar.cz/hnizdecko (6.9.2015, 13:05)
Poradila bych se ve školce, tam učitelky dovedou posoudit, co je ještě v normě a co už je problém.
A hlavně mějte na paměti, že u takhle malých dětí je vše o MOTIVACI! kdyby k Vám někdo přišel, ukázal Vám deset druhů kapradin a řekla Vám jejich názvy latinsky, taky si to nebudete pamatovat. Protože to k ničemu nepotřebujete.
Prcek taky neví, k čemu mu je rozlišit obdélník od čtverce. Zkuste ho učit na něčem, co ho zajímá, co ho baví. Třeba miluje auta, tak si ukazujte značky a mimochodem mu říkejte, jaký je to tvar. Nebo má rád zvířátka, tak počítejte, kolik mají nohou, rovnejte je podle velikosti apod.
Málokteré pětileté dítě je schopné se naučit tvary "jako ve škole", že mu je pojmenujete a ono by si to pamatovalo.

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Any M.) ID 509338, mimibazar.cz/anym (6.9.2015, 12:37)
Chápu že Vás to trápí zas na druhou stranu pokud pozná rozdíl mezi levou a pravou je to obrovský úspěch, děti dozrávají postupně a zcela individuálně a rozhodně není hanba se poradit s profesionálem o tom jak pomoci svému dítěti - některá maminka níž Vám to už psala

ODPOVĚDĚT
Jitka W. (bubble) ID 16652, mimibazar.cz/bubble (6.9.2015, 11:56)
Martino, hlavně z toho nebude nestastna a nervózní. ....syn pak bude akorát vystresovany z toho, že nemůže mamince vyhovět. ....netlacte na něj. ... někdy prostě nejde vse tak, jak by si člověk představoval. .... proste se k některým vecem vracejte, trpelive. .... zkoušejte hry na paměť jak radi paní níže. .....někdy se stává, že něco dlouho nejde a najednou cvak....je to tam...

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (3boys) ID 49148 (6.9.2015, 11:52)
Zkuste se poradit i ve školce, tam má učitelka stejně staré děti a zná jejich vývoj. Nestyďte se navštívit i PPP, poradí Vám co a jak a pokud je problém, dá se to řešit.
Syn je s inteligenci v pásmu vyššího nadprůměru, ale má dysgrafii a pomalé tempo a VPU - vývojová porucha učení. Inteligencí to dohání, má samé jedničky, ale problém to je. Ve škole dostává vyšší čas, něj´které věci jej mají zkoušet raději ústně. první stupeň byl OK, teď na druhém uvidíme. Takže nevěšte hlavu, začněte konat. Třeba to bude všechno OK.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (6.9.2015, 11:45)
Zkuste hru na krátkodobou paměť - seberte pár hraček, na začátku třeba 5. Společně i je prohlédněte, pojmenujte a pak přehoďte utěrkou. Když bude umět vyjmenovat všechny, zkoušejte přidávat a měnit hračky. Vždy jenom chviličku.
Taky zkuste, zdali slyší první a poslední písmenko ve slově. My začínali peS, leS, kůŇ, tůŇ, pilA, zimA atd... nejdřív jim šlo to poslední a až pak první.
A nebojte, děti zrají skokem, takže to, co teď neumí, za půl roku může naskočit. Nedrťte ho, zkuste něco nového a vraťte se k tomu třeba za 2 měsíce (Y)
Jenom chci říct, že u zápisu i když to děti neumí, tak je vezmou, takže odklad řešte opravdu až za rok, až mu bude 6 a zkonzultujte to s uč. ve školce. Oni ty odchylky od normálu znají.

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (6.9.2015, 15:24)
Jani děkuji za názor ano syn na krátk. pamět umí tohle zkoušíme dlouho a to zvládá krásně, počty také jako že dokáže spočítat na obrázku, udělala jsme i př. jako máme 6 jablíček a on musí vymalovat kolečka kolik je ks. jablíček a koleček je např 10 tohle všechno umí, ale něco mu prostě trvá déle. kupodivu jsem si myslela že neumí ani ty dny v týdnu a on mi říká mami to umím a řekl mi to pěkně nemohl si teda vzpomenout na pátek ale jinak to řekl pěkně tak možná to moc hrotím ale ty tvary jsem byla přesvědčená že umí a ejhle nejde mu to a ani mu to nic neříká

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (6.9.2015, 15:49)
:-$Klíííd - on ten rozjezd ve škole je taky pomalý. V podstatě do vánoc jedou to, co znají ze školky, plus počítat v řádu do desíti, plus pár písmenek... To zvládne! A ty tvary fakt uzrají. Málokterý rodič toto doma trénuje a ani neví, a všechny děti to zvládly (F)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (6.9.2015, 11:26)
Myslím (po zkušenostech se dvěma odlišnými dětmi ,-) ), že problém to bude.
Může mít zkříženou lateralitu, nebo cokoliv jiného.
Až půjdete k zápisu, uvidíte sama, co řeknou ve škole, ale ve školce by měli doporučit návštěvu PPP, není to žádná ostuda, jsou to profíci a řeknou Vám co a jak. Nikdo Vás také nebude nutit jejich zprávu kamkoliv předávat, když nebudete chtít (F)

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (6.9.2015, 11:42)
Děkuji za názor (F)

ODPOVĚDĚT
Hana J. (HanaJa5) ID 478127 (6.9.2015, 11:26)
možná jste měla začít dřív ..... *-) *-) *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Nada B. (Nadys) ID 192716 (6.9.2015, 11:58)
pardon , ale názor naprosto mimo.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (6.9.2015, 14:59)
Nemyslím, že by byla mimo. Děti se učí stále a nejlíp za pochodu, samovolně, postupně a přirozeně, při hře a běžných činnostech. A sednout si a shrnout mu do hlavy vše naráz, protože jemu 5 je pro některé děti moc, potrebuji svoje tempo. Barvy tvary atd se dají učit pro hře s legem (lidem mimodrou, tu VEDLE červené, nad zelenou, větší než žlutou kostku...) aa SDA se s tím začít už dřív. Tak nějak to paní myslela a ja souhlasim, dobře to popsala paní Hanka Bohmova.

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (6.9.2015, 11:43)
Děkuji za názor (F)

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (6.9.2015, 11:19)
že 5 bude mít celý rok do dalších narozenin, že prostě se nemůže stát že by měl za hodinu třeba 6 roků ale i tak nám to trvá než to z něj dostanu :-( kámen úrazu jsou učení tvarů (obdelník, čtverec, trojúhelník, válec) prostě krásně jsem se mu to snažila vysvětlit on to zopakuje ale za půl minuty když mu ukážu tvar tak neví brečí u toho a tak už nevím jakou metodu použít ptám se ho když si ten tvar veme do ruky na co si nemůže vzpomenout zda vůbec na to slovo jako je např. obdelník nedokáže mi říct. Učení barev bylo také na dlouhou trať nakonec se teda nučil ale bojím se jak to učení bude dále, vím že ve školce tohle uměl už loni a letos prostě nic jsme z toho špatná já i syn nevím zda to těm dětem naskočí to učení nebo to bude problém u nás. Chci začít dny v týdnu, roční období to zná. Když chci aby mi řekl básničku či zazpíval nemůže si na nic vzpomenout. Dělám něco špatně. Děkuji z

ODPOVĚDĚT
Jaroslava Š. (svecina) ID 339697, mimibazar.cz/svecina (6.9.2015, 12:08)
To je uplně stejné jako by jste psala o mém synovi ted má 7 let řešit jsme to začali ve 4 letech když začal hodně zadrhávat v řeči 3 roky chodíme na logopedii a hlavně tam řešíme jeho pamět vubec si kolikrát nemuže vzpomenout na uplně bežná slova například jahoda a nebo k snídani si nemohl vzpomenout na slovo chleba a nebo mi něco povídá a vzápětí mi řekne a co jsem ted říkal na všechno musí mít delší dobu není schopen se naučit básničku slovo od slova vždycky něco přehodí ted nastoupil do 1 třídy měl odklad v poradně jsme byli do MŠ chodil od 3 let je to naše 3 dítě a vidím že má problém ale všichni mi tvrdí že se to poddá *-)vubec nevím co s tím :-(

ODPOVĚDĚT
Zdeňka M. (zmimi70) ID 382255 (6.9.2015, 11:26)
asi není dostatečně zralý, nestresuje ho, on se to naučí potřebuje vic času. . Dcera měla před pár dny 5 let. Stále neumí kreslit , dny v týdnu sice zná ,ale ve správném pořadí nevyjmenuje. Dejte ho do školy o rok později ono se to srovná.

ODPOVĚDĚT
Martina M. (vasinkam) ID 304810, mimibazar.cz/vasinkam (6.9.2015, 11:43)
Děkuji za názor (F)

ODPOVĚDĚT