| Monika P. (BRAVO) ID 113874, mimibazar.cz/bravo (29.5.2016, 19:38) | Jestli rýžovar, tak už zainvestovat a koupit pořádný kvalitní... jeden člen mé rodiny žil několik let s vietnamcem a ti mají rýži denně na talíři, jedí jen tu jejich jasmínovou a je pravda, že u nich jsem jedla nejlépe udělanou rýži (čistou bez cibulky atd) ale dělali ji v kvalitním velkém a hlavně pořádně uzavíratelném rýžovaru, něco jako tento http://ryzovary.heureka.cz/steba-rk-2/ Já si aktivně taky koupila rýžovar, ale jen obyčejný takový http://ryzovary.heureka.cz/sencor-srm-0600wh/ a je opravdu k ničemu, rýže je z něj hnusná, takže opět dělám v troubě nebo mikru (a je mi jedno, co si kdo myslí o její škodlivosti) a nejlepší je opravdu dělaná na cibulce a pak dušená
ODPOVĚDĚT |
| | Alena S. (Alisek730) ID 430789, mimibazar.cz/alisek730 (29.5.2016, 19:44) |
Děkuji za odpověď. Já právě doma moc rýži nevařím, spíš jen sporadicky. Děláte jí stejně jako paní Lucie viz níže?
ODPOVĚDĚT |
| | | Monika P. (BRAVO) ID 113874, mimibazar.cz/bravo (29.5.2016, 20:14) |
já na cibulce osmahnu propláchnutou rýži, osolím a zaliji vodou (tak 1cm nad rýži, nedávám na hrnky dělám od oka) a dám buď do trouby nebo do mt, nebo když ji chci dietní bez oleje tak jen propláchnu, posolím, dám doprostřed půlku cibule s napíchanými hřebíčky a opět zalít a dát dělat, trvá to cca 20minut a je takto fakt nejlepší... chce to zkoušet, zachvíli si jistě najdete, jak nejlépe to vyhovuje Vám
ODPOVĚDĚT |
|
| Ilona Č. (asadka) ID 86656 (28.5.2016, 23:50) | Předem se omlouvám některým ženám....ale rýžovar mi přijde další krám do kuchyně. Dělám rýži v mikrovlnce ve skleněném pekáči https://www.eva.cz/zbozi/DOP04416/pekac-simax-s-vikem-kulaty-3-7l-2-5l-1-2l/ Nejen že se dá pekáč použít i v troubě ( i tam by se dala udělat rýže), ale je to nezávadný materiál a je fajn na údržbu
ODPOVĚDĚT |
| | Nada B. (Nadys) ID 192716 (29.5.2016, 16:19) |
tak pro mě je krám č1 mikrovlnka , a výhodou je pro ty co neumí vařit plus naprosto nevhodná úprava jakékoliv potraviny pomocí mikrovln. ale tak chápu ze to každý neřeší. rýžovar jde použít taky samostatně, je to vyjímatelná nádoba , rýze zůstává dlouho teplá , drzí teplo , lze vařit i jiné druhy kuskus , bulgur , atd , to vše lze samozřejmě dělat i v troubě , sporáku , ale rýžovar má své výhody.
ODPOVĚDĚT |
| | | Ilona Č. (asadka) ID 86656 (29.5.2016, 18:12) |
Rýžovar je další krám, já si za svým názorem stojím. Nikoho nenutím, aby jako já používal mikrovlnku, když zrovna nechce zapínat troubu Škodí podle mě vše a je třeba najít vždy určitou rovnováhu. To máte jak s mobilem. http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/elektromagneticke-pole Taky víte, že vám škodí a máte ho přitom neustále u sebe. A co záření z TV, PC...co vzduch, který dýcháte (vč.leteckého smogu a kdo ví co ještě)...co voda, kterou pijete (vč. mikrozbytků léků a chemikálií)...co geneticky upravované potraviny (např. obilniny, ale už i maso) či jinak šizené potraviny (barviva, ochucovadla či dokonce palmáč..).
ODPOVĚDĚT |
| | | | Nada B. (Nadys) ID 192716 (29.5.2016, 18:28) |
jsou věci co sama neovlivním , a věci co můžu , a právě proto ze je okolo dost těch negativních , tak si nemusím snižovat kvalitu potraviny ještě vařením v mikrovlnce.a to ještě klasické rýže no nic ,to jen můj názor k dotazu. stojíte si za tím protože jste sama nezkusila v něm vařit, a nevadí vám mikrovlnka , to je celé.
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Ilona Č. (asadka) ID 86656 (29.5.2016, 19:22) |
Jídlo...Podle mě, pokud si max. 2x za měsíc týdně udělám rýži a 1x týdně ohřeju talíř polévky, nejsem na tom ještě tak zle.... Poctivě i vy, ano? Jděte teď hned do svých zásob a prohlédněte si, co máte nakoupeno. Prohlédněte trvanlivé - sušenky, čokolády, polotovary... i netrvanlivé - máslo, jogurty, sýry, pomazánky... A pak mi poctivě napište, co vše obsahují... Jestli nenajdete palmový tuk, chem. barviva, konzervanty apod...tak potom budu věřit, že se snažíte více jak já
ODPOVĚDĚT |
| | | | | | Nada B. (Nadys) ID 192716 (29.5.2016, 22:09) |
myslím ze to je zbytečné krom toho se ani nepřetahuji ,kdo má co zdravější, pouze jak jsem psala , co můžu ovlivnit , to udělám či se pokusím, a mikrovlnka patří u mě k negativnímu a tomu zbytečnému výčtu , to radši opravdu koupím rýžovar nebo vařím klasicky.Toť vše,nehodlám porovnávat seznam potravin
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
| Jana S. (českolipačka) ID 559236 (29.5.2016, 8:36) |
naprosto souhlasím, také používám přes 25 let skleněné nádobí od Simaxu a jsou jak pekáče, misky i koláčové formy stále jako nové. Používám v plynové troubě i v MW
ODPOVĚDĚT |
| Lucie Č. (kracmerka) ID 1453 (29.5.2016, 8:33) |
a mohla byste prosím napsat jak to děláte, jako klasicky na sporáku?poměr rýže voda? a výkon a čas prosím...nikdy jsem nezkoušela díky moc
ODPOVĚDĚT |
| | | Ilona Č. (asadka) ID 86656 (29.5.2016, 12:53) |
Na sporáku rýži nevařím a jen na dovolené jsem zkusila rýži v sáčku a knedlík z pytlíku a ani se mě neptejte jak to dopadlo Rýži milujeme a v mikrovlnce jí umí uvařit i náš nejmladší (12letý syn) Já vařím - 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody (může být i teplá, urychlíte var), sůl a cmrndnu olej. Do rýže lze přidat i hřebíček a nasekanou cibuli. Já umím přidávat to ,co mám po ruce - mořské řasy, nať z cibule, sušené houby či nakrájené žampiony, zamrazený hrášek...Vařím všechny druhy rýže. A jak dlouho? Dávám na maximální výkon (mám stařičkou mikrovlnku ECG) a nechávám 23 minut. Pokud se mi rýže nezdá(nedovařená na chuť), tak podkud je třeba přidám trošičku teplé vody, promíchám a přidám minutku Chce to vyzkoušet, ale bát se nemusíte, na netu je spoustu návodů http://www.labuznik.cz/recept/ryze-v-mikrovlnce/
ODPOVĚDĚT |
| | Jana S. (českolipačka) ID 559236 (29.5.2016, 11:06) |
nedělám jí na sporáku ale v troubě- plynové. Troubu předehřeju na 180, smíchám si jasmínovou nepropláchnutou rýži s osolenou vodou v poměru 500ml rýže, rovná lžička soli a 750ml vody a dám do vyhřáté trouby. Po deseti minutách teplotu snížím na 120 a dopeču. Pak promíchám dlouhou vidličkou, aby se načechrala. Mamina vaří rýži zase výhradně v papiňáku, stejný poměr jako já, jen dá vařit vodu se solí a do varu vsype suchou rýži, zavře papiňák a od začátku syčení vaří zvolna 9 minut, poté nechá 15 minut v zavřeném papiňáku odpočinout, otevře, načechrá a servíruje.
ODPOVĚDĚT |
|