Jak fotit děti

Přepněte fotoaparát do režimu priority clony. To se dělá nejčastěji otočným kolečkem, nebo v menu. Toto nastavení umožní kreativně kontrolovat hloubku ostrosti. V praxi to znamená, že můžete ovlivnit, nakolik bude rozmazané pozadí za dítětem. U portrétní fotografie to je základní dovednost.
Pokud fotoaparát nemá možnost nastavení priority clony, nastavte v menu “mód portrét”, nejčastěji označovaný malou hlavičkou. Díky tomu dostanete do fotografie tolik žádané rozmazané pozadí

Nastavte clonu – Než začnete fotit, nastavte clonu na f5.6. Běheme fotografování můžete clonové číslo měnit ale hodnota f5.6 je dobrý základ. Umožní Vám dosáhnout mírně rozostřeného pozadí – tedy pokud ratolest nestojí přímo u zdi (pozadí musí být cca dva metry vzdálené). Pokud pracujete s hlobkou ostrosti, vždy se ujistěte, že fotoaparát ostří na oči dítěte, nikoli na pozadí.

ISO – Hodnota ISO závisí na okolním osvětlení. Nejlepší nastavení je na hodnotu 100, tedy minimum. Této hodnoty se ale daří dosáhnout většinou jen za jasného dne. Pokud je zamračeno, nebo fotíte v místnosti, musíte nastavit ISO vyšší. Pamatujte si, že fotoaparát začíná kolem ISO 800 zanechávat na snímku barevný šum, který není hezký.

Mějte objektiv v úrovni očí dítěte
Pokud fotíte malé děti, jste přibližně o celou jejich velikost vyšší než ony. Pokud je budete snímat jen ze “své výšky” dostanete průměrné fotky. Klekněte si, abyste měli foťák přesně v úrovni jejich očí nebo dokonce mírně pod touto úrovní. Získáte mnohem intimnější záběry.

Ostřete na oči
Věnujte speciální pozornost očím dítěte. Pokud jste nastavili zónu ostření do jednoho místa, vždy ji zaměřte na oči. Ostatní rysy obličeje mohou být mírně rozmazené, divák ale vždy musí být vidět dobře zaostřené oči. Tato rada platí stejně i u klasického portétu.

Je toho ale mnohem víc. Mrkněte na www.tipyjakfotit.cz/jak-fotit-deti/