jak číst SCHÉMA :))



protože vkládám odkazy případně vzory, kde jsou uvedené jen schémata a mnozí si "stěžují", že z nich neumí číst, tak jsem se rozhodla pro malý rychlokurz.
snad nic nepopletu, a k něčemu to vůbec bude. prosím o upozornění, pokud najdete chybu. děkuji


ve schématech se orientujeme:
v řadách- u vzorků, které se opakují
nebo v kruzích (či v nějakých okruzích- může jít i o čtverce nebo jiné tvary), spravidla je poznáme podle začátku, který je ve středu. může jít o čepice, koberce, dečky, ozdoby, aplikace a pod.

přechody mezi řadami poznáte podle začátečních řadových ok, kt. slouží k tomu, aby jste se dostali do potřebné výšky (například pře dlouhým sloupkem většinou 3, u krátkého 1 u polodlouhého 2...)


vkládám seznam základních znaků a ukázkové schémata s vysvětlivkami

VŠEM DOPORUČUJI PODÍVAT SE NA FOTOPOSTUPY HÁČKOVÁNÍ od paní Henrieta B. (henushka) ID 362806 - odkaz zde: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=9859 - má to ve dvou návodech, na dvě části. tam naleznete uplně všechny možné (i nemožné :D ) značky, na které si jen vzpomenete. je to včetně obrázků, jak na to. mrkněte...


NÁVOD BUDU PODLE ČASU ROZŠIŘOVAT... připomínky uvítám :)



znaky, které se používají mezinárodně. sem tam se najde odchylka, ale myslím, že povětšinou je najdete v takovéto formě...- nejsou všechny, je to spíš rychlý přehled. například u pecičky, čím více tam bude obloučků, tím víc tam bude těch sloupků, stejně jako u toho sháčkování, pokud to bude obrácené- tzn. "V" , tak to naopak znamená rozšíření, tedy 2 sloupky do jednoho oka, nahoře vám tím pádem vzniknou ŘO dva.... a pod.


ukázka schématu, který se čte po řádcích- tedy je to vzorek. začínáme spravidla dole v levo (řetízkem) a jdeme do prava, nakonci řádku vidíme, ŘO jako náhradu........... teď jdeme v poačném směru, nakonci řádku opět vidíme ŘO, tam přecházíme opět do dalšího řádku. u těch řadových ok pochopitelně práci otáčíme. takže v reálu háčkujeme stále z prava do leva, ale na papíře to vidíme jako "hada"- ze strany na stranu...


tady ukázka schématu k vějířkové čepičce. fotka od paní marcela m. (háčkovaná móda) ID 159465.... začínáme od středu, buď určitým počtem řadových ok, kt. spojíme pevným okem, nebo pružným kroužkem (najdete tady v návodech na MMB) začátek a konec řady najdete podle ŘO a navíc pevného oka, které se dělá vždy do posledního ŘO z náhrady (černá tečka- spojuje nám začátek a konec řady do kruhu) směr bývá proti směru hodinových ručiček- viz nákres (prosím omluvte kvalitu :D)


ukázka postupu- uděláme řetízek, přecházíme do řady- takže jedno ŘO, protože budeme začínat krátkým sloupkem. a počítáme 3 krátké sloupky do třech ŘO z první řady, všechny za sebou..... teď následují 3 řadové oka, které budou v " luftu" :) a dole vidím, že musím 3 řadové oka vynechat.... a zase se to opakuje..... přecházím do druhé řady (řetízek se počítá s první řadou dohromady...) jedno ŘO, a následují 2 krátké sloupky, které píchám do 2 řadových ok, normálně za sebe.... nahodím so na dlouhý sloupek, ale pozor! píchám až do třetího oka (2 mám tedy volné, vynechané), a další 4 dlouhé sloupky píchnu tatamž. pak dělám 1 krátký, ketrý píchnu zase až do třetího oka...


zde vidíte žlutě vyznačenou část. to je nejmenší část, na které lze vysledovat pravidelné opakování