Domácí ekologická samotvrdnoucí hmota



Nejprve bych chtěla poděkovat Lidunce (lidunkavr ID 144916) která návod objevila na zahraničním webu a nebyla lakomá a podělila se se mnou. Potřebujeme pouze vodu, jedlou sodu a kukuřičný škrob v poměru 2 díly sody na 1 díl škrobu a 1 díl vody. Pozor,jedná se o objem, tedy odměřujeme např. hrníčky, v žádném případě ne o hmotnost, proto nevážit!!! Kdo si chce hmotu obarvit, tak ještě potravinářské barvivo, příp. akrylové barvy na barvení po zaschnutí. Ozdoby na titulní fotce jsou barvené červenou akrylovou barvou, puntíky dělám špejlí namáčenou v husté bílé akrylovce.

Na vaše četné dotazy doplňuji: škrob MUSÍ být kukuřičný!!! S bramborovým má hmota úplně jinou konzistenci a výsledek není dobrý!!!



Pouze toto potřebujeme...a vodu.


Vše dáme do hrnce...nejlépe nějakého nepřilnavého.


Ohříváme...hmota nejdříve zřídne, ale hned úplně zhoustne...


Takto vypadá už po cca minutě od chvíle, kdy přišla k varu...a už je to hotové.


Z hmoty uděláme kouli...jde to skoro hned, moc to nepálí...já jsem si část obarvila potravinářskými barvami...doporučuji hned zabalit do sáčku nebo potr.fólie, jinak hned okorá...ale jde to napravit-prohníst s trochou teplé vody nebo mokrýma rukama...


Tyto barvy jsem použila, ale doporučuji si je rozmíchat v trošce vody, jinak budou v hmotě dělat tečky.


...a už můžeme vykrajovat libovolné tvary...s hmotou se výborně pracuje, vůbec nelepí, konzistencí je jako marcipán...doporučuji nedělat úplně tenké, jinak se při sušení kroutí a po usušení lámou. Já jsem měla plát silný cca 4 mm.


Pokud potřebujeme, uděláme dírku na provázek...


...


...a teď už jen nechat schnout na rovné podložce-při pokojové teplotě cca 2 dny. Pokud se Vám bude zdát, že se okraje zvedají, otočte. Lepší je to na savé podložce-třeba kartonu, než na tom plechu. Množství, které je na této fotce, je z 2 hrnků sody, 1 hrnku škrobu a 1 hrnku vody.


...vločka je dělaná pístovou vypichovačkou...


Po důkladném zaschnutí lze hmotu krásně brousit pilníkem, natírat akrylovými barvami nebo jakkoliv jinak zdobit...můžou se vyřádit i děti...fantazii se meze nekladou...přeji příjemné tvoření!


Na tato velká srdce jsem použila strukturovací fólii...šlo to krásně, ale modrá barva se mi z nějakého důvodu lepila k podložce a nešla ven...tip: použijte impregnaci na boty :-) stačí jednou stříknout na fólii, pak už to jde celou dobu jak po másle...


Tady už hotové zápichy, nalakované, dozdobené, špejle jsem lepila vzadu tavkou, drží to dobře.


:-)