RYCHLOVKA - Kostým pro čarodějnici za pár minut



Dcera přišla v pátek s tím, že v úterý 29.4. mají mít ve škole čarodějnický kostým. Hledala jsem inspiraci na webu, ale nechtělo se mi celý víkend prosedět u šicího stroje. Nakonec jsem počítač vypla a zapojila fantazii :-)

Kostým byl hotový možná za 45 minut a nevzala jsem jehlu do ruky. Až na konci na přilátání záplat :-)

Našla jsem si kusy a zbytky látek, vzala nůžky, připravila ruce a začala:

1. Vrchní část - obdélník látky, naměřte na dítěti, jak je zapotřebí dlouhý a široký. Na délku jsem něco málo přidala, počítala jsem, že půjde přes sukni a bude přepásaný a podkasaný.
Přeložila jsem obdélník napůl, prostřihla díru na hlavu, ne moc velkou protože jsem ještě ten výstřih natrhala. To samé na spodní části a kolem "rukávů".

2. Sukně - prádlovou gumu si naměříte na pas dítěte a připravíte si zbytky látek, případně z nějakých zbytků natrháte pruhy. Různě široké i dlouhé a začnete přivazovat na prádlovou gumu těsně vedle sebe, střídat barvy jak se vám bude chtít. Pokud byl nějaký pruh moc dlouhý, tak jsem ho nezkracovala, prostě jsem uzlík udělala dál a nechala viset delší konec. Pokud byly nějaké kusy naopak moc krátké, tak jsem buď nechala nebo jsem je i navazovala k sobě.
Cáry látek se přiváží po celé délce gumy. Pořádně utahujte, já po tom, co dcera vyzkoušela a několik mi jich spadlo utáhla co to šlo a už drží a to už to asi 5x zkoušela :-)

3. Záplaty, pásek - vrchní část jsem dala přes sukni, aby šla přepásat v pase a nechala jsem si 4 nejužší pruhy látek, které jsem 2 a 2 svázala a použila jako pásek.
Záplaty jsou zase kousky látek, zbytky na vyhození, které jsem "okrasně přilátala" vlnou, aby to bylo vidět.

4. Účes - už jsme také zkoušely, ale není vyfoceno. Nastřihala jsem si černý a červený chemlon, aby když půjde nahoře přes hlavu byl delší než skutečné vlasy. Vyčesala jsem vrchní půlku vlasů na palmičku. Do culíku jsem zandala i ty chemlonové vlasy. Natupírovala a vytvořila rozcuch, jedna radost :-)
Také spodní vlasy jsem tupírovala a rozcuchávala a chemlonové vlasy rozprostřela po celé hlavě.

5. Frňáček - z obalů na vajíčka, ten papírový, jsem vystihla takový ten dlouhý kužel. Dotvarovala podle nosánku, obalila do papírového kapesníku, vzala lak na decoupage a vodovky. Odlila jsem si lak trošku stranou. Trochu jsem kápla vodu na béžovou barvu, promíchala štětcem s barvou a celý frňák natřela. Po zaschnutí jsem protáhla kloboukovou gumičku.

6. Pokud nechcete už nemáte čas, materiál, nechce se Vám šít atd., tak máte hotovo. Malá čarodějnice může být jen prostovlasá, nebo z kusu látky, dalších cárů udělat nějaký jako věnec, šátek atd.

7. Naše slečna si přála klobouk - ten zabral víc času než ty všechny předešlé body dohromady. Strávila jsem nad ním asi 2,5 - 3 hod. Ale zase pravdou je, že jsem si chtěla dát záležet, aby byl trvanlivý. Pokud bych ho dělala jen z papíru, byl by hotový hned.
Já šila a vyztužovala.
Na obrázku je vidět, jak se klobouk vystřihne - ať z papíru nebo látky, musíte přidat na spoje.

Jak šít s výztuhou:
7a) spodní část - změříte obvod hlavy, spočítáte si poloměr (už jsem si po letech nepamatovala, ale manžel mi poradil jak :-) - poloměr = obvod / 2 "pí" (tj. 2x3,14)
Nakreslíte si na látku kruh, stanovíte si, jak bude ta spodní část široká a podle toho uděláte ještě jeden kruh větší. To celé 2x + 1x na něčem, čím bude vyztužovat. Já měla nějaký zbytek slaboulinkého molitanu v slabounké látce, ani nevím, kde k tomu manžel přišel.
Kruhy sešijete k sobě po obvodu toho většího, otočíte, vložíte dovnitř výztuž a já ještě prošila v kraji (tzn. po vnějším, větším kruhu.

7b) Pak si připravíte druhou část - kužel. Zase na obrázku máte nakresleno, myslím srozumitelně jak se k němu dopracujete. Až vystřihnete 1x z látky a 1x z výztuže. Z výztuže jsem udělala kužel o něco menší, abych jen vložila a nemusela také sešívat. Pak sešijete kužel z látky, vložíte výztuž. Pak jsem spodní okraj kužele látku přehnula přes výztuž dovnitř a přišpendlila na spodní část. Od teď jsem už přišívala v ruce. Zvenku jsem kužel přišila maličkými, téměř neviditelnými stehy ke spodní části, pak jsem si přišpendlila šikmý proužek z druhé strany spodní části klobouku. Přišila jsem na stroji a pak zase ručně uvnitř ke kuželu.

Aby klobouk lépe držel na hlavě, přišila jsem k němu slabou černou prádlovou gumu.
Na ozdobu na klobouk pavouka.

Celé to završil můj manžel, který dceři udělal úžasné březové koště, které chtěl ještě k dokonalosti přivést nápisem Nimbus 2014 :-).

Pokud vás návod zaujme a budete tvořit, tak hodně zdaru, pokud se pustíte i do klobouku, tak pevné nervy :-)



vrchní část kostýmu


sukně


kostým


frňák


klobouk 1


klobouk 2


klobouk 3


klobouk - jak ho vytvořit