LATKOVÁNÍ - JEDNODUCHÝ POPIS



MOŽNÉ VARIANTY LÁTKOVÝCH PLEN:

1) zavazovačky
a) HempHour konopné
b) Disana-úpletove (značek je více, doporučuji Disana)

2) čtvercové pleny
a) klasické čtvercové pleny (novorozenecký sklad-pro mimča) čím vyšší gramáž tím lepší!
b) moderní vice-vrstvé čtvercové pleny (více plen sešito dohromady-silnější gramáž) jsou ve 2 velikostech (1 a 2) a také dostupné bělené, přírodní, nebo barevné.

3) látkové plenky šité jako kalhotky (stráááášně druhů, materiálů, a značek) nejdůležitější rozdíl je v zapínání a ve velikosti (více-velikostní=po celé plenkové období, a jedno-velikostní=podle váhy dítěte)
a) zapínání na sucháč (jenom sucháč=jedno-velikostní, nebo sucháč a patentky na zvětšení/zmenšení=více-velikostní)
b) patentky (vše na patentky=více-velikostní)
c) zapínání na Snappi sponku (více i jedno velikostní varianty)...zn. Pastelka

4) AIO - all in one, plenky takzvaně vše v jednom (NEJDRAŽŠÍ!).

Dále: Ke všem látkovým plenám také potřebujete:
1) svrchní kalhotky (aby vše nešlo durch)
a) svrchní kalhotky - možné opět zakoupit více-velikostní (doporučuji), nebo jedno-velikostní (podle váhy)
b) svrchní kalhotky - vlněné "vlňáčky" ... super na léto ale provlhnou, když je hodně načůráno tak je to skrz...u mě se tedy moc neosvědčili!
c) svrchní kalhotky - flísové, neco jako vlňáčky, stejný princip-nic moc...možná tak v létě na zahradu ale na výlet či do města to neníi!

2) separační pleny/vložky (opět mnoho značek a druhů...zase zjednodušuji a uvádím nejpodstatnější)...je strašným pomocníkem při odstraňování kakaní!
a) celulózové (pro mimča, jsou sylnější...ale na kašovité kakání super)
b) viskózní (tenčí, už pro větší děti-až už mají tuháče :))
c) flísové (tyhle se dávají ještě pod a) nebo b) nebo můžete použít jen c), ale já používala s variantou a) i b)...aby díte necítilo vlhkost když je počůrané-taky odvádí vlhkost. Jsou cca. 15x30cm...já si koupila v metráži mikroflís a nastříhala-je to to stejné.

3) vkládací vložky (mnoho druhů, a materiálů, délek, a tvarů). dává se do všech plínek pro extra savost (některé plenky již jednu mají)

4) nepromokavý pytel na špinavé plínky

5) také je dobré mít jednu či dvě snappi sponky na uchycení (místo sichrhajcky) klasických plen, čtvercových plen a Pastelek

6) není nutné ale super (bez chemií) ...nemohu najít jméno, ale existuje koncentrát na olejové bázi pro intimní hygienu miminek (místo vlhčených ubrousků)...naředíte, a pak jen osprejujete díteti intimní partie a setřete (třeba toaleťákem). Také dobré na cesty třeba na špinavé ruce-pusu :)

7) další super pomocník od Manymonths-extendor-ke-kojeneckemu-body...šikovná maminka si v klidu za pár korun ušije taky

Separačky a) a b) jsou rozpustitelné-takže se splachují rovnou do záchodu...ale jsou i pratelné, když to není katastrofa tak jsem vždy prala a vydrží i 10 praní (další úspora).

Skladujete na sucho v kýblu, či na mokro (dejte do obojí trochu octu proti puchu)....max 4 dny. Vše plínky se perou na max 60 stupňů...NEŽEHLÍ SE! :))) Svrchní kalhotky perte bez aviváže jinak zničíte nepromokavost-jako u sportovního oblečení. Vlňáčky perte v ruce a občas ošetřete lanolínem.

Takže toť veškerá věda.

Látkové pleny jsou zdravější např. plodnost (můžete i Vy používat látkové vložky jak do podprsenky tak i na měsíčky), levnější (než jednorázovky), a hlavně bez chemií! Zní to vše složitě ale je to v pohodě...jen si musíte najít styl a rytmus...každému vyhovuje něco jiného.

Také mám zkušenost že tím jak děti mají větší objem, a cítí vlhkost tak jsou dříve na nočníku (kluci obzvlášť..syn byl bez plínek v roce a půl). Já bych už do jednorázovek nešla...pro pokročilé či odvážnější doporučuji ale jako úplnou bombu ... bezplenkování!