Domácí zázvorová šťáva



Ingredience: 1 litr vody, 2 ks citróny, 400 g čerstvý zázvor, 800 g cukr

Dejte vařit vodu a důkladně v ní rozmíchejte cukr. Pro zdravější variantu využijte cukr třtinový či med. Přidejte vymačkané citróny (chemicky neošetřené i s kůrou). Vařte a míchejte tak dlouho, než voda postupně zhoustne v sirupovou konzistenci. Přidejte oloupaný a nastrouhaný či nakrájený zázvor a vařte dále cca 20 minut. Sirup přeceďte a můžete plnit do flašek. V ledničce vydrží takto připravená šťáva až 2 měsíce. Pokud ji zamrazíte, vydrží neomezeně, je skutečně velice osvěžující s vyváženou chutí.

Zázvorová šťáva je velice chutná, jednoduchá na přípravu a navíc obsahuje účinné léčivé látky ze zázvoru. Ty pomáhají posílit imunitu přes zimní období a můžeme se tak snadno vyvarovat chřipek a nachlazení.