Vzor vhodný na ozdobné okraje, na čepičky, ale třeba i na šály



Vzorek je pleten na 6-ti očkách. Při výpočtu oček je potřeba brát násobky 6-ti a k tomu připočíst 2 očka krajová. Vzorek je upleten na jehlicích č. 3,5 přízí s návinem 50g/175 m.



Nahozeno 20 oček. 1. řada líc ... hladce 2. řada rub...hladce 3. řada líc.....hladce 4. řada rub...hladce 5. řada líc.....krajové oko + 2x nahodit, * hladce, + 2x nahodit * - vzor mezi hvězdičkami opakujeme do konce 6. řada rub...budeme postupně vypouštět nahození a ponecháme na pravé jehlice jen očka upletená v předchozí řadě hladce (včetně krajových).


Když máme takto povytažených oček kromě krajového ještě 6, špičkou levé jehlice nadzvedneme 3 očka vpravo a přetáhneme je přes 3 očka ležící vlevo. Jako bychom chtěli udělat ujímku s přetažením, jenže tady není 1 a 1 očko, ale 3 a 3.


Protažená očka nespouštíme z levé jehlice, jak je tomu u ujímání s protažením, ale necháme je na jehlici, na kterou nabereme i zbylá 3 očka z pravé jehlice a všech 6 oček upleteme hladce. Potom jdeme na druhou šestici oček, kde postupujeme stejně.


Takto postupujeme až do konce řady. 7. řadu pleteme jako řadu 1. 1. - 6. řadu opakujeme do potřebné délky.


Na zkušebním vzorku jsem vyzkoušela počet nahození. Více dole jsou 2 nahození mezi očkami, u horního 3 nahození mezi očkami. Pokud návod využijete, přeji příjemné a úspěšné dokončení díla. Pokud budou nějaké nejasnosti, dotazy zodpovím.