Návod na háčkovanou deku nebo dečku



Potřebujeme:
Výběr materiálu záleží jenom na Vás, já jsem použila přízi Merino, bílou Glorii-dvojitě a šedo-stříbrnou bavlněnou přízi – spotřeba opravdu záleží na velikosti dečky a na barevných kombinacích. Osobně bych doporučovala Glorii, dvojitě. Bezvadně se s ní háčkuje, koupíte ji ve spoustě barev, je heboučká a není drahá. Háčkovala jsem háčkem číslo 4mm. ale můžete I 5mm. Dále budete potřebovat velkou jehlu.

Poznámky ke vzoru:
Pracuje se bezešvou kruhovou háčkovací metodou, začíná se ve středu kolečka. Ukončíme pev. na konci každého kolečka (řady) a začneme další kolečko (řadu) řo. Neotáčejte, pracujte stále stejným směrem dokola.\r\nKolečka lze zvětšit či zmenšit dle Vašich požadavků, nejen výběrem materiálu a háčku, ale I přidáním řady navíc.

Použité zkratky:
(zač.) počáteční (řo)
řetízkové oko (ds)
dlouhý sloupek
(dds) dvakrát nahozený dlouhý sloupek
(ok.) okno, smyčka
(opak.) opakování
(hds) poloviční dlouhý sloupek
(pev.) pevné oko
(uk.) ukončit
(násl.) následující

Začneme barevným kolečkem na 4 řo, uzavřeme pev. do kroužku
Řada 1: 3 řo (nahrazující 1 ds), 11 ds uzavřeme pev. do kruhu (12 ds).
Řada 2: 3 řo, ds do základny třech řo, 2 ds do zbylých 11 ds z první řady, uzavřeme pev. do kruhu (24 ds). Řada 3: 3 řo, ds do základny třech řo, ds do násl. ds, *2 ds do násl. ds, ds do násl. ds, opak. od *, uzavřeme pev. do kruhu (36 ds).
Změníme barvu, já jsem používala bílou, začít můžete kdekoli. Já jsem háčkovala jen do zadního oka, aby kolečko vypadalo více plasticky, ale není to podmínka.
Řada 4: 3 řo/ 2ds do nasl. ds. řady3/ 2dds do násl. ds/2řo/2dds do násl. ds/2ds do nasl. ds./ds do nasl. ds./hds do nasl. 3 ds./ds do nasl. ds/2ds do nasl. ds./2dds do násl. ds/2řo/2dds do násl. ds/2ds do nasl. ds./ds do nasl. ds./hds do nasl. 3 ds./ ds do nasl. ds/2ds do nasl. ds/2dds do násl. ds/2řo/2dds do násl. ds/2ds do nasl. ds./ ds do nasl. ds./hds do nasl. 3 ds./ds do nasl. ds/2ds do nasl. ds./2dds do násl. ds/2řo/ 2dds do násl. ds/2ds do nasl. ds./ds do nasl. ds./hds do nasl. 3 ds./uk. pev. do 3 řo. prvních 3 řo.
Tak a teď byste měli mít ve 36 ds. ze třetí řady dohromady 52 sloupků + 8 řo:16 dds - 24 ds - 12 hds.
Kolečko máme hotovo. Teď zaháčkovat nebo zapošít konce. Mě se osvědčilo mít všechny čtverečky, které chci použít pěkně začištěné, než je začnu dávat dohromady.\r\nJednotlivé čtverečky deky jsem v tomto případě sháčkovala krátkým sloupkem. Vždy oko do oka. Vrožcích (kde máme 2řo) jsem háčkovala ks, řo mezi čtverečky a ks do dvou řo dalších dvou čtverečků. Při nejlepší vůli to slovně vysvětlit lépe neumím, ale přiložené fotogragie jsou hodně detailní.\r\nNejlépe je háčkovat vždy stejným směrem. Já jsem začínala dečku dávat dohromady na výšku. Hned jsem si začišťovala konce, protože s dekou se při dávání dohromady dost manipuluje, aby se nezačala párat a neměla jste zbytečně práci navíc.Ze začátku je to trošku pracnější, ale na délku, kdy už jsou čtverečky sháčkovány jedním směrem, už to jde fajn. Začistíme všechny konce. Okraj jsem dělala jenom krátkým sloupkem, v rožcích 3ks. Použila jsem stejnou barvu příze, jako na zháčkování – jednoduché a hodně efektní. Kreativitě se ale meze nekladou a dečku si můžete ozdobit jakkoli.
Spoustu dalších návodů zdarma můžete najít na: www.emmhouse21.blogspot.com
Stránka je psaná anglicky. Vlevo nahoře je překladač