Bezešvý svetr pletený od krku.



Bezešvý svetr pletený od krku. Návod vkládám na požádání mých kamarádek i maminek z MMB. Berte to jako inspiraci. Nebudu za Vás řešit počet ok při Vaší velikosti, nemám na to čas ani zkušenosti.

Na tento svetr je potřeba trojích jehlic, ale protože jsem je všechny doma měla tak mi to nevadilo. Kulaté jehlice čepicové 40 cm č. 5
Kulaté jehlice 80 cm č. 5
Ponožkové jehlice (sada 5 jehlic 20 cm) ty jsem měla jen 4,5 ale potřebují se jen na lemy u rukávů a tak mi to nevadilo.

Návod jsem spojila z více různých návodů a zbytek jsem si udělala podle sebe, tak snad mě nikdo neobviní z kopírování.
Začínala jsem nahozením 100 oček (pletla jsem z vlny Evryday 250m/100g). Očka jsem nahodila na čepicovou kulatou jehlici. Spojíme očka do kruhu. Budeme plést stále dokola.
Těchto 100 oček je zapotřebí rozdělit na 4 díly rukáv, zadní díl, rukáv, přední díl. Mezi tyto díly jsem dávala raglánovou linii která se mi skládala ze 4 oček, obratce, 2xhladce a opět obratce ( u dalšího svetru to pletu jinak jen 2 očka obratce). Díky toho že se plete dokola tak se jinak plete stále jen hladce.
100 oček – 4x4 = 84 rukáv 13 oček, záda 28 oček, rukáv 13 oček, přední díl 30 oček

Za začátek jsem si zvolila přechod z předního dílu na rameno, takže začínám očkem obratce pak dvakrát hladce a zase obratce – to je ta raglánová linie. Pak už pletu 13 oček rukávu hladce s tím že to první rozpletu na dvě a to třinácté taky rozpletu na dvě a pak opět raglánová linie z obratce 2x hladce a obratce a pokračuji zády 28 oček hladce s tím že to první rozpletu na dvě a to 28 taky rozpletu na dvě a pak opět raglánová linie z obratce 2x hladce a obratce a pokračuji rukávem 13 oček hladce s tím že to první rozpletu na dvě a to třinácté taky rozpletu na dvě a pak opět raglánová linie z obratce 2x hladce a obratce a pokračuji již předním dílem na ten mi zbylo 30 oček první rozpletu na dvě a to 30 taky rozpletu na dvě.
Další řadu pak jen přepleteme.
Další řada bude opět přidávací takže v očku před raglánovou linií a očku za raglánovou linií budeme přidávat po jednom očku (prostě ho rozpleteme). Další řadu pak vždy jen přepleteme. Takže střídáme rozplétací a přepétací řady.
Takto jsem na sebe pletla tak dlouho až byla raglánová linie dlouhá mnou požadovaných 22 cm (tolik potřebuji od klíční kosti ke středu podpaží). Když už se mi očka nevlezou na jehlici použiji dlouhou jehlici.
Upletla jsem jen dvě očka raglánové linie a pak očka na rukáv odhodila na 5 zicherek a upletla jen opět 2 očka raglánové linie a přepletla zadní díl a opět jsem upletla jen dvě očka raglánové linie a pak očka na rukáv odhodila na 5 zicherek a upletla jen opět 2 očka za další raglánové linie a upletla přední díl. Následuje pletení těla svetru do délky pro mě od podpaží 43 cm + 5 cm pružného žerzeje 3hladce a 1 obratce (můžete udělat klasiku 2 a 2). Svetr si můžete zkusit 
Pak si očka se zicherek přesunu na čepicovou jehlici a pletu rukáv. Přibližně v každé 4 řadě spletu dvě očka aby se mi rukáv zužoval ( opět se dá zkoušet ) a lem už se mi dělal na kulatých jehlicích špatně takže jsem se přesunula na jehlice ponožkové opět s žerzejem 3hladce a 1 obratce . Vyšlo mi to na 48 oček ten lem.
Pak stejným způsobem i druhý rukáv.
Výstřih si opět nahodím na čepicové jehlice a žerzejem se zakončí já volila větší rozevřený límec. U dalšího námořnického svetru budu volit jednoduchý 4 cm vysoký žerzej.

A svetr je hotov, jeho výhodou je jednoduchost a to že se dá i průběžně za pomocí nějaké pomocné jehlice zkoušet. Nemá žádný šev a tak je pohodový na nošení.
Mám co dělat abych ho nenosila pořád . Proto si pletu i jiný pruhovaný námořnický, ale došla mi vlna tentokrát Comfort a tak čekám až mi příjde další modrá.

Už jsem pletla tímto způsobem i rozepínací svetr, je tam trošku rozdíl, že se neplete dokola. Plést se začíná uprostřed výstřihu.



Svetr v detailu


foto raglánové linie


Rozpletený námořnický svetr z Comfortu - došla mi modrá


Výstřih není ještě obpletený a jde zde vidět jak je předtím čtvercový.


raglánová linie tentokrát jednoduchá jen z 2x obratce