Háčkovaná volánková sukýnka



Pletací příze Kateřina (110 m - 50 g), háček 4,5 (háčkujeme volně) nebo 5, volánková příze. Velikost 1,5 - 4 roky.

Sedlo:
Kruhové řady polodlouhých sloupků háčkovaných střídavě v rubu a lícu. Základní řetízek je háčkován rovnou s krátkým sloupkem, celkem 60 ok. Následuje 7 řad bez přidávání,
v 8. řadě zdvojujeme každý 9. pds,
v 9. řadě zdvojujeme každý 10. pds,
v 10. řadě zdvojujeme každý 11 pds.
11. řada je bez přidávání
Ve 12. řadě zdvojujeme každý 12. pds.
13. řada bez přidávání.
Nyní uháčkujeme poloviční řadu - pouze přes polovinu sukénky - to bude zadní část - aby přes zadek byla sukýnka trochu delší. Háčkujeme tak, že uháčkujeme 2 řo, vynecháme oko, uháčkujeme dva krátké sloupky vedle sebe a pak už háčkujeme hormálně pds, na konci uháčkujeme opět dva ks vedle sebe, pak uháčkujeme jedno řo, vynecháme oko a ukončíme pevným okem.
Uháčkujeme ještě dvě řady, které můžeme háčkovat klasicky do kruhu, budou schované pod volánkem.

Volánek:
První řadu volánku háčkujeme volánkovou přízí na konec 13 řady vpředu a poloviční řady vzadu. Háčkujeme pevnými oky střídavě jedno a dvě oka volánkové příze. Jakmile máme řadu hotovou, přeháčkujeme se pevnými oky na konec sukénky (ob dvě řady sedla na konec) a háčkujeme stejně po obvodu pevnými oky střídavě jedno a dvě oka volánkové příze. Ukončíme tak, že uháčkujeme dvě pevná oka na volánkové přízi (protáhneme následující oko na přízi právě chyceným okem na háčku), tu pak odstřihneme, protáhneme některým horním okem volánkové příze na přechodu mezi řadami a uděláme pevný uzel. Zbytek příze odstřihneme.

Pásek:
Vytvoříme úchytky na pásek a sice tak, že uháčkujeme řetízek ze 6 řo, z rubu sukýnky protáhneme sedlem na určeném místě a spojíme do kruhu pevným okem, odstřihneme přízi a oba volné konce pevně svážeme. Uděláme čtyři úchytky, na přední i zadní straně dvě. Pak protáhneme volánkovou přízi jak je, odstřihneme do požadované délky a na obou koncích uděláme pevný uzlík.

Sukýnka padne velikostně malým batolatům i větším slečnám, určitě jako minisukýnka i čtyřleté štíhlé slečně. Pro větší velikost a v případě háčkování jinou přízí: změříme si obvod a uháčkujeme tak dlouhý řetízek, jaký potřebujeme a dále pokračujeme podle návodu. V řadách, ve kterých se přidává, nemusí nutně přidávání vycházet přesně, tj. na konci kruhové řady nám zbydou např. 4 oka k dalšímu zdvojování, toto neřešíme, na výsledné dílo nemá vliv.



Varianta v modrém


Přední díl sedla - 13 řad - v této začneme přiháčkovávat první řadu volánkovou přízí


Zadní díl sedla - 14. poloviční řada


Navázání 14. poloviční zadní řady


Kompletní sedlo - nafoceno ze strany, aby bylo vidět rozšíření zadní řady. Nyní začínáme háčkovat volánky.


Volánek začínáme háčkovat tak, že vpíchneme háčkem pod nitky sloupku, nahodíme první dvě oka volánkové příze, protáhneme, vpíchneme háčkem pod nitky vedlejšího pds, nahodíme jedno oko volánkové příze, protáhneme a uháčkujeme pevné oko. Takto pokračujeme dál, střídáme nahazování jednoho a dvou ok volánkové příze.


Nahozená dvě oka volánkové příze.


Přechod pevnými oky na konci první řady do druhé řady volánku.


Po dokončení druhé řady volánku uháčkujeme dvě pevná oka na přízi, odstřihneme a protáhneme okem.


Konec příze svážeme s některým z horních ok volánku na přechodu mezi první a druhou řadou, prostě tak, aby uzlík nebyl vidět a vše bylo dobře zamaskováno.


Sukýnku je možno jakkoli nazdobit nebo nechat jak je příp. protáhnout v pase gumu.


Sukýnka na modelce - necelé dva roky.


S pletenou vestičkou je to dokonalý komplet :-)


Ještě jednou komplet s pletenou vestičkou.


Sukýnka na čtyřletém synovi :-)


Ještě jednou na našem modelovi :-)


Naposledy náš model.


Chceme-li k sukýnce přidat pásek, přiháčkujeme na každou stranu dvě úchytky, ty uháčkujeme takto: 6 řetízkových ok, konec řetízku protáhneme z rubu sukýnkou a spojíme pevným okem do kruhu - na rubu máme spoj, odstřihneme přízi a oba konce pevně svážeme.