Jarní vějířková čepice



Použila jsem přízi Kateřina, háček č. 4. Velikost cca 50 cm.

Začátek je klasická základní placka průměr cca 14,5 cm (U podobných přízí se mi osvědčilo dělat placku menší než vychází dle výpočtu)
Plackaa je dělaná PDS, náhradní sloupek je tvořen dvěma řetízkovými oky, ukončuji pevným okem do druhého řetízkového oka
Do magického oka 12 sloupků, rozšiřovat podle toho jak je potřeba, mně vycházelo v první řadě zdvojit všechny sloupky, v další každý druhý, atd. V 7. rozšiřovací řadě jsem si spočítala sloupky a v 8. poslední rozšiřovací řadě jsem přidávala rovnoměrně na celkový počet 72 sloupků včetně náhradního sloupku (počet musí být dělitelný šesti, aby vzorek vycházel)
Pak už tvoříme vějířky podle následujícího popisu. Vějířků je 12 v jedné řadě.

Celá čepička je pak zakončena lemem z PDS.



Schéma vzorku


2 ŘO jako náhrada za jeden sloupek z vějířku, do prvního očka hned 3 DS, 2 očka vynechat a do dalšího 1 KS


Vynechat další dvě očka a do dalšího 5 DS, dvě vynechat, KS, dvě vynechat 5 DS a stále dokola až do konce


Na konci, když máme vějířek a KS a zbývají dvě oka, která přeskočíme, píchneme poslední 1 DS tam, kde jsme začínali, abychom dokončili první vějířek. Nyní budeme měnit barvu příze do pevného oka, viz dále v návodu


Píchneme do druhého oka náhradního řetízku a protáhneme jinak barevnou přízi a protáhneme očkem očkem na háčku = ukončení řady pevným okem


Uděláme 1 PO do následujícího oka, abychom začínali jakoby uprostřed vějířku. Pak 1 ŘO jako náhrada za krátký sloupek, do dalšího oka 1 PDS, do posledního oka vějířku 1 DS. Následující DS píchneme pod krátký sloupek z minulé řady. Tím vytvoříme jakoby předěl. Tento dlouhý sloupek musíme trochu povytáhnout, aby výškově dorovnal ostatní sloupky (můžete dělat i dvakrát nahozený DS, ale mně se to nelíbilo). Dále háčkujeme 1 DS, 1 PDS, 1 KS, 1 PDS, 1 DS a 1 protažený DS pod předešlý ks. A stále dokola. Končíme ........ DS, PDS a PO do prvního ŘO na začátku. Nezapomeňte, že opět měníme barvu při ukončení řady PO.


Detail povytaženého dlouhého sloupku píchaného pod krátký sloupek z minulé řady.


Následuje opět řada s vějířky, ale protože chceme, aby byly vějířky v této řadě v mezerách mezi vějířky z minulé řady, musíme začít uprostřed mezi nimi "krátkým sloupkem"... Posuneme se tam pevným okem (na obrázku mám chybku, ukončila jsem předchozí řadu o sloupek později, proto mi tam to PO světlou modrou chybí) a uděláme 1 ŘO (jako náhradu za KS), vynecháme dvě očka a pak už děláme vějířek z 5 DS. Na konci pak ukončujeme PO se změnou příze do prvního řetízkového oka.


V následující tmavě modré řadě se posuneme jedním PO na správné místo a začneme 2 ŘO a hned následuje 1povytažený DS pod krátký sloupek z minulé řady. Pak už pokračujeme, jak je uvedeno výše. Na obrázku detail, kudy vede lem, není moc vidět, což je vlastně dobře :-)