Šitá čepice - bekovka - kšiltovka pro začátečníky



Ahojda, doufám, že se bude někomu líbit a hodit, střih nemám vše je od oka a měřené podle hlavinky. Je to můj první návod, tak se omlouvám za případné nejasnosti. Pokud budu moct pomoc, pomůžu tak piště.

1. Nejdřív jsem si změřila obvod hlavičky, dcerka má 50cm, takže jsem si ustřihla pásek dlouhý 51cm (něco na zašití) a široký 4,5cm
2. Vršek čepice je kruh, průměr kruhu jsem si změřila tak, že jsem změřila vršek hlavy od vršku ucha k druhému vršku ucha. Ještě musíte připočítat ten proužek, takže nakonec bude čepice trochu přes uši. Na látku jsem si nakreslila kříž s naměřenou velikostí, přehnula na dvakrát a od oka jsem nakreslila čtvrtkruh a vystřihla, menší nedokonalost nevadí.
3. Kšilt je taktéž od oka, udělejte si ho podle sebe, jak chcete veliký. Vnitřek kšiltu (to co se bude přišívat k čepici jsem přiložila k vystřižené látce od vršku čepice a nemusela jsem nijak měřit to zaoblení. Látku na kšilt jsem vystřihla dvakrát + vlizelín na zpevnění. Přišito líc na líc, otočit tam kde se bude přišívat k čepce, vepředu jsem ještě prošila.

Kruh jsem si sešpendlila s páskem a přišila. Nejdřív jsem si zašila pásek (spojila) a potom si na čtyřech protilehlých stranách sešpendlila a postupně pokračovala v přehybech, dokud nebylo hotovo po celém obvodu a na pevno přišila.

Kšilt jsem našila jako poslední, nejdřív přiložila líc na líc a nastehovala a na stroji ušila společně s přeloženým okrajem pásku (prostě aby se to začistilo).

Nakonec nějakou hezkou ozdobu a můžeme vyrazit do světa ;-)



Kruh - vršek čepice, vpravo je vidět pásek a vlevo kšilt z dvojité látky


Našpendleno - vršek s páskem


Přišitý pásek


Nevím jestli to bude poznat, alespoň z nákresu, jak jsem střihla kšilt. Přeložila jsem ho nakonec ještě napůl a dostřihla, aby byl souměrný.


Další bekovka od Sylvia S. (Zbetik) Povedla se ;-)