Jednoduchá dámská háčkovaná krátká sukně



Sukně je háčkovaná z bavlněné pletací příze Simplicity, návin 125 m - 50 g. Není problém použít jakoukoli jinou nejlépe bavlněnou přízi s podobným návinem - např. Nelu, Camillu, Caty, Camillu natural, Catanii... Háček 3.

Sukně je háčkovaná dlouhými sloupky s mírným rozšiřováním pravidelně na čtyřech místech. Spodní lem je háčkován vzorečkem.

Počet dlouhých sloupků v obvodu sukně musí být dělitelný 4 - kvůli vzorečku. Sukně je poměrně pružná, takže pokud netrefíte přesnou velikost, nic se neděje.

Nejprve si nejlépe větším háčkem (3,5 - 4) uháčkujeme řetízek s počtem ok dělitelným 4 - řetízek uháčkujeme o něco větší než je námi zvolený obvod. Místo řetízku můžeme háčkovat rovnou krátké, polodlouhé nebo dlouhé sloupky do řetízku, doporučuji začít polodlouhými - návod najdete zde: http://img.janforman.com/Zacatekzhackovanychok5s1r.jpg. Pokud začínáte rovnou háčkovat sloupky, háčkujte rovnou vámi zvolený obvod.

Háčkujeme dokola 9 řad dlouhých sloupků.

Cca v 10-té řadě začneme přidávat: vyznačíme si čtyři místa na sukni, kde budeme přidávat, zhruba stejně daleko od sebe - dvě vpředu a dvě vzadu. Šev sukně bude na levém boku, položte si sukni před sebe se švem na levém boku a odpočítejte si dlouhé sloupky tak, abyste měli ta dvě přidávací místa stejně daleko od kraje. Do vyznačených míst vháčkujeme dva dlouhé sloupky.

V dalších řadách budeme háčkovat dva dlouhé sloupky vždy do toho předchozího sloupku ze dvou, který je blíže k boku sukně - viz nákres na vzorku. Přidáváme 9 řad.

Poté uháčkujeme ještě deset řad dlouhých sloupků bez přidávání. Pokud chcete sukni kratší nebo delší, upravte podle toho počet háčkovaných kruhových řad.

Vzoreček:

Na vzoreček si vezmeme větší háček - 3,5 - 4.

První řadu vzorečku háčkujeme následovně: do jednoho oka uháčkujeme jeden dlouhý sloupek, uháčkujeme řetízkové oko a do vedlejšího oka vháčkujeme tři dlouhé sloupky, vynecháme dvě oka a háčkujeme stejným způsobem do konce řady. Ve druhé a dalších řadách háčkujeme celý vzoreček do mezery mezi sloupky tvořené řetízkovým okem, tj. háčkujeme vzoreček: jeden dlouhý sloupek - řetízkové oko - tři dlouhé sloupky - viz schéma. Na obrázku jsou dvěma tečkami nad sebou vyznačeny sloupky, kam háčkujeme první řadu vzorečku.

Poslední řada sukně tvoří vějířek bez řetízkového oka, tj. do každé mezery vháčkujeme pět dlouhých sloupků.

Pas: pro pevnější pas uháčkujeme od základního řetízku směrem nahoru dvě řady polodlouhých sloupků a poté řadu pro protažení zavazovací šňůrky. Tu háčkujeme tak, že uháčkujeme ob jedno oko vždy dva polodlouhé sloupky, tj. 2 polodlouhé sloupky - vynechat oko - dva polodlouhé sloupky - vynechat - opakujeme do konce řady. Celé obháčkujeme krátkými sloupky. Šnůrku pak protáhneme vždy ob dva vzorečky.



Přidávání


Vzoreček


Pas