Jak natírat nábytek jako profesionál - aneb ať to vypadá a drží :-) (malování nábytku, natírání, nátěr, recyklace)



Co budete potřebovat:
- nějaký klidně starý kus nábytku (dřevo, dýha, ale i lamino - všechno jde),
- teplou vodu s kapkou jaru + hadr,
- jemný brusný papír (já používám např. na dřevo P240 nebo na kov, ten je odolnější),
- tmel, pokud jsou v nábytku nějaké výraznější rýhy, díry, nedostatky,
- podložku (může být fólie, velký karton od něčeho nebo staré povlečení - to se dá používat opakovaně),
- rukavice,
- štětce vhodné velikosti (na to se mne neptejte, případně se poraďte v prodejně),
- základovou barvu (vodou ředitelnou),
- hlavní barvu - vodou ředitelnou (např. Balakryl, Denas, Eternit),
- tónovací barvy, pokud neseženete vysněný odstín :)
- bezbarvý vrchní lak (např. Polyurex)

POSTUP:
1) Nábytek omyjeme teplou jarovou vodou. Nechte uschnout.
2) Přebruste jemně všechny plochy. Nebojte se toho, ale nevěnujte tomu příliš velkou pozornost, stačí pár minut. Teď je případně čas tmelit a zase brousit, ale s tím si poradíte dle návodu. Dávejte tmel po slabších vrstvách. Já tmelím jen v nejnutnějším případě.
3) Znovu umyjte jarovou vodou, ať se smyje prach. Nechte uschnout.
4) Natřete základovou barvou. Může být klidně bílá, i když budete mít jako finální barvu jiný pastelový odstín. Obzvláště u původně tmavého nábytku to pak lépe kryje. Používá se hlavně kvůli přilnavosti. Doporučuji tenhle krok nepřeskakovat. Pokud chcete "ušetřit" plechovku barvy, můžete použít i třeba i Balakryl lehce naředěný vodou, ale to jsem neřekla :-) Já používám poctivě základovku a vyplatilo se. Nechte uschnout.
5) Natřete hlavní barvou. Podle potřeby 2-3 nátěry. Pokud je moc hustá, nařeďte vodou. Mezi vrstvami nechte uschnout, ale jestli natíráte velký kus, než dojedete na konec, dáte kávu, tak už je to celé suché :)
6) NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KROK: Přetřete celou plochu vrchním bezbarvým lakem. Já používám (podle svého uvážení) POLYUREX určený na podlahy. Z logiky věci mi to vyplynulo a vyplatilo se. Pozor na zatékání barvy, klidně si ji trochu nařeďte, ať nemáte žluté čmouhy (je trošku nažloutlá).

RATAN:
U košíků a podobných ratanových výrobků je proces natírání mnohem jednodušší. Danou věc jen omyju horkou sprchou a kartáčkem (občas z toho tečou neskutečné věci, co se drží v záhybech), nechám řádně uschnout a přetřu pouze 2x balakrylem. Hotovo.

Nebojte se toho a napište mi do komentů odkazy na Vaše natřené výtvory. Jakákoli zpětná vazba je vítána.
Recyklaci zdar!



Barvy, které používám. Minule jsem zkusila DENAS (na ty knihovny) a velká spokojenost, myslím, že ještě lépe a rychleji schne.


Tónovací barvy - používám cokoli, co je po ruce. Jsou to barvy na míchání s vodou ředitelným základem, takže to funguje výborně. Míchejte opatrně (přidávat po kapkách), pokud máte malý kus nábytku, tak lépe v malém kelímku.


Tady jeden z případů před - malý botníček


Natřené - kuchyňka


Skla pokud nejdou vyndat, musí se řádně oblepit malířskou páskou


A tady už hotovka


Ukázka natírání ratanu. A drží to. V koupelně mám takto natřený koš na prádlo 4 roky :)


Neuniknou mi ani staré rámy od obrazů :) Tady ještě provizorní výplň.


Tak jedna patina... snad nikoho nenaštvu :) Ale na starou otlučenou poličku se hodila.


A další starý rám. Původně zlatý. Nechala jsem u sklenáře říznout zrcadlo a něco výraznějšího do předsíně je na světě :)


Ještě tahle kuchyňská - natřená před 4 lety. Původně ležela na chalupě léta bez užitku, chudinka dřevěná.


A poslední ukázka je mini toaletní stoleček pro děti v koupelně (podkroví - zkosené). Zrcadlo je zhruba nad dospělými koleny. Určeno pro naše trpaslíčky.


Box na kapesníčky (dřevěný z chráněných dílen) natřený zbytkem barvy od knihoven, aby se mu v obýváku líbilo. Ten svícen byl tmavě hnědý ze starého bytu, tak dostal stříbrný kabátek. Lampička je původní :-)


Tady je naše koupelna. Skříňka byla z dýhy, náš truhlář trochu sejčkoval, když mě viděl to natírat, ale dopadlo to dobře. Ta chtěla hodně vrstev, jak byla tmavá. Drží 4 roky, jen občas trochu patina, ale ta mí nevadí. Až budu chtít novou, zbrousím ji a přetřu. VĚŠÁK vlastní výroby! A box na kapesníčky... ty mám všude bílé, jen v obýváku šedý.


Koupelnová skříňka po 4 letech od nátěru v detailu.