šperkovnice na zeď



O šperkovnici jsem doma mluvila už dlouho, ale pořád ne a ne narazit na tu, která by se mi hodila. Když už jsem si jí namalovala, tak můj vrchní truhlář (rozuměj taťka) měl plno práce se skříní, kterou jsem si vymyslela o týden dříve. Asi mě už znáte, když se pro něco nadchnu, tak to potřebuju hned, teď ... včera bylo pozdě.

Takže jsem v neděli ráno vyrazila do hobymarketu a v neděli večer mi visela na zdi. Protože jsem si do konce nebyla jistá, jak to dopadne, nejsou fotky z postupu, ale až konečné dílko, snad bude postup pochopitelný :).

Na výrobu toho není potřeba mnoho, trošku prkýnek, nářadí a občas se hodí ještě jedny ruce. Já si to chtěla co nejvíce ulehčit, a tak jsem si nechala materiál nařezat přímo na míru, což chce trošku počtů, aby vše sedělo.

Moje šperkovnice má rozměr 33x57 cm a tlouška latěk, z kterých je tvořená je 1,5cm, to aby se to dobře počítalo :

Takže na tu samou šperkovnici je potřeba

2x sololitová deska 57x33 cm
jen ilustrativní obrázek, ale najdete tam vše co je třeba
2x laťka 57x5cm ( tlouška 1,5cm)
2x laťka 30x5 cm ( tlouška 1,5cm)
2xlaťka 57x3 cm ( tlouška 1,5cm)
2xlaťka 30x3 cm ( tlouška 1,5cm)

3x kulatina průměr 1cm délka 31 cm
2 metry latičky 1x1cm (4x35 cm a 4x 28cm)
perlinka (nebo nějaká jiná síťka, ale jde to i bez ní)
dva dveřní panty, které nejsou širší než 1,5 cm
nějaké to zavírání (háček, magnet, ...)
malé vruty do dřeva délka cca 2,5 cm
hřebíčky délka 1cm
šroubovák, kladívko, lepidlo, balakryl,štětec, vrtačka + vrták do dřeva



Nejprve jsem si v latičkách (57x5cm) vyvrtala díry,kampozději přijde kulatina, moje jsou cca 5 cm od horního okraje a další cca 30 cm pod nimi, díry nejsou provrtané skrz na skrz, ale jen jakási prohlubeň (cca 0,5 cm) kam se později vloží kulatina. To samé jsem provedla i na laťkách (57x3cm), jen s tím rozdílem, že jsem je vyvrtala cca 15 cm od spodního okraje. Prohlubně musí být proti sobě, doporučuji raději dvakrát měřit.


Pak jsem vytvořila rámeček vždy ze stejně širokých latěk, trošku jsem to kontrolovala pomocí sololitových desek, aby pak seděla záda, tohle odpadne, pokud si dřevo řežete doma. Na širší rámeček jsem použila všude po dvou vrutech, na užší jen jeden. U sestavování rámečku, se hodí jedny ruce navíc, který vám to přidrží, pokud nejsou, tak se mi osvědčilo si dírky předvrtat a na jednu kratší lať rovou nabouchat sololitovou desku, aby mi držela. . PŘED KOMLETNÍM SESTAVENÍM RÁMEČKU, JE NUTNÉ VLOŽIT KULATINU DO PROHLUBENIN.


Takže máme dva rámečky, a na každý z nich pomocí hřebíčku přibouchneme záda, hřebíčky jsem dávala cca po 15cm, aby to pořádě drželo. Teď je potřeba natřít všechno Vámi zvolenou barvou a nechat uschnou, já dovnitř rámečku nalepila tabetu, která mi zbyla, ale klidně můžete natírat, nebo jinak "zdobit" Do rámečku, který je užší (3 cm) nalepíme laťky (1x1 cm) tak by opět tvořili rámeček (natřeme), přilepíme perlinku a opět vložíme laťky, které nám jí budou držet (tady jsem se celkem vztekala, ale jde to :o)) a natřeme. A jsme skoro u konce. Teď už jen přišroubovat panty (ideálně si položit oba rámečky dlouhou stranou na zem záda směřují ven, srovnat a šroubovat) a nějaký to zavírání. Nakonec jsem si dvířka ozdobila pomocí decupage a šup na zeď


Netvrdím, že skříňka je dokonalá, ale celá výroba mi trvala jedno odpoledne a cena materiálu byla cca 200 Kč (zbytek perlinky a balakryl jsem měla doma). Skříňku si můžete uvnitř vybavit tak jak potřebujete, mě vyhovuje tohle uspořádání, ale možná máte představu o jiném, doporučuji si nejprve nakreslit a rozměřit :) Tvoření zdar! Návod najdete i u mne na webu: czechdiy.blogspot.cz