vzoreček CIK-CAK



Jednoduchý vzorek z krátkých sloupků. Lze jím přímo začínat nebo jím pokračovat za rovným vzorem (sloužícím např. jako lem, základní placka čepičky,...).

Na fotce je použit na sukýnce pro 120 cm vysokou holčičku, háčkem č. 5 z bambusové příze Hawai (ale pro tuto vícenitkovou přízi je lepší vzít menší velikost háčku). Začínala jsem 136 ŘO (pro 60 cm v pase bylo volné, musela jsem dát gumu a zvenčí zamaskovat protažením pásku z jedné řady dlouhých sloupků).

V několika řadách jsem přidávala celý 9sloupkový vzorek (nepamatuji si, kolikrát, ale dle potřeby a rovmoměrně) a řad bylo celkem 60 (délka sukénky je 30 cm).

Sukénka díky KS neprosvítá, tj. nepotřebuje podšívku. Díky chladivému bambusu ji lze nosit i v létě, nebo doplněnou o legíny i v zimě. Váží 200 g (spotřeba 4 klubíček, od každé barvy 2 ks).



Návod na vzorek: začínáme vždy řetízkem o počtu řetízkových ok (ŘO) rovnajícím se násobku devíti, plus jedním navíc jako začátek další řady (tj. v případě sukýnky to bylo 135 + 1). V dalších řadách začínáme 2 KS do prvního očka a pak až do konce řady pokračujeme tímto opakujícím se vzorkem: 3x1 KS (směr dolů), 2 očka vynechat (dolní špička), 3x 1 KS (směr nahoru) a 3 KS do jednoho očka (horní špička). Řadu končíme v horní špičce, ale pouhými 2 KS v jednom očku a pevným okem spojíme se začátkem řady (pokud jedeme vzor dokola). Barvy střídáme vždy po 2 řadách.