Zimní čepice pletená na Dopletě



Pro ty kdo milují pletení na Dopletě jako já.

Velikost čepice je na 9 – 10 let. Je dvojitá a je pletená vcelku
Spotřeba příze 50 g, příze Ája a zbytky na vyplétaný vzor (finanční náklad do 30,- Kč)

Čepici začínáme na 130 ok na jednolůžkové části. Upleteme 80 řad zelenou přízí a začneme vypracovávat ouška (klapky na uši).

Musíme si 130 ok rozdělit takto:

1. Na pravé straně úpletu necháme v pracovní poloze celkem 46 jehel. Z těch budeme vyplétat ouško. Dalších 94 ok vysuneme mimo pracovní polohu – 48 ok na čelo, 36 na další ouško a 10 na zadní část čepice určené na krk..
2. Připravíme si úplet na vyplétání ouška – upleteme 46 ok tzn., že přejeme z pravé strany na levou. Na „pravé straně“ vysuneme 10 jehel mimo pracovní polohu (jsou určeny na zadní část čepice tj. na krk).
3. Zůstane 36 jehel – z těch budeme vyplétat ouško. Je to velice jednoduché, protože jen postupně vysouváme jehly mimo pracovní polohu a to na každé straně 10x1 jehlu a 2x2 jehly. Nakonec zůstane k pletení jen 8 ok (jsme na dolní části ouška).
4. Nyní začínáme plést tak, že přidáváme stejným způsobem oka zpět do pracovní polohy 10x1 a 2x2 až pleteme zase 36 ok.
5. Následně dáme všechny jehly na pletacím stroji do pracovní polohy. Upleteme celou řadu, čímž vlastně přejedeme na druhou stranu úpletu a stejným způsobem vypleteme ouško i tam.

Pokud chcete vyplétat nějaký vzor, popř. proužky, je nutné uplést 20 řad na okraj čepice (u mě zelená barva) a pak teprve vyplétat vzor. Za oušky je potřeba uplést celkem 80 řad. Pak úplet přeložíme, oka z první řady navlékneme na jehly a opatrně spleteme dohromady (dutý lem), nakonec jsem připletla ještě 20 řad.
Kdo nemá dvoulůžkový stroj, plete do počtu 180 řad a ukončí úplet. Já jsem přiložila oka na druhé lůžko, každé třetí a čtvrté očko jsem přesunula na protilehlé jehly (vzor 2 hl. a 2 obr.) a upletla jsem zbylé řady. Čepici sešijeme. Můžeme udělat bambuli a paráda je hotová.



upravená čepice


dutý lem


Při pletení jsem použila tento návod, jen jsem si ho otočila. Každou řadu jsem pletla 2x (např. příze žlutá jedna jehla vysunutá, příze 7 jehel mimo pracovní polohu - upleteno 2x, další řada příze zelená 7 jehel v pracovní poloze a jedna mimo pracovní polohu - upleteno 2x). Důvod je ten, že pokud pleteme vše po jedné řadě, je vzorek malý - prostě není to moc hezké.


takto si vysuneme jehly mimo povoz (Dopleta 191)


Takto si vypleteme ouško - je to vyplétaný váček


Další verze čepičky - je to pro malé dítko - počet ok 110. Příze Baby od Red Heard. Z jednobarevné se plete velmi dobře. Melírovaná se mi zdá taková tužší, ale možná to po vyprání povolí.


Takto vypadá čepice zevnitř.


Pánská čepice se vzorem - 70 g příze Glorie a zbytky na vzor. Začala jsem na 135 ok. Jinak postup stejný jako u dětských čepic.


Čepičku podle mého návodu vyrobila moje konzultantka Marcelka ze Zlína. Je to šikulka