Pletená ušanka



Některé maminky si psaly o návod, tak jsem se rozhodla ho vložit. Snad se bude někomu hodit a doufám, že už tady něco takového není (nenašla jsem, ale pokud je, pisnete mi a ja klidne smazu).
Návod je na velikost cca 86 - 92, ale da se jednoduše přizpusobit i na větší či menší velikost.



Pleteme ze silnější vlny nebo slabší dvojitě na jehlicích číslo 5. Nahodíme 6 ok a upleteme jednu řadu hladce a jednu obratce. Od třetí řady přidáváme v každé lícové řadě 2 oka (na začátku a na konci). V rubových řadách nepřidáváme. Pleteme, dokud nemáme 22 ok.


"Trojúhelníček" necháme na jehlici a nahodíme dalších 6 ok. Stejným způsobem jako první, pleteme druhou a třetí část vrchu čepičky. Nakonec máme na jehlici 3 trojúhelníky, které další řadou spleteme dohromady.


Pleteme rovně až do požadované výšky od čela. V mém případě je to 15 - 16 cm (40 řad). V průběhu pletení můžeme ještě přidat nějaké očko, pokud potřebujeme čepičku širší. Já jsem přidala ještě 2 x 2 oka. celkem máme tedy 70 ok a 40 řad. Začneme tvarovat klapky na uši. Rozdělíme si počet ok na 4 části - jedna na čelo, jedna na zadní část a dvě na klapky na uši. V mém případě 2 x 18 ok na přední a zadní výkus a 2x 17 ok na klapky na uši. Upleteme ještě jednu řadu hladce a v rubové řadě uzavřeme vprostředku 18 ok. Na krajích nám zbyde 17 + 9 ok (polovina zadní části, bo to budeme sešívat) = 26 ok na každé straně


Tak a teď pleteme každou čast zvlášť. Nebo můžete i najednou, ale potřebujete dvě klubíčka a mě se to moc motá :-) V první řadě hladce ujmeme 1 oko u výkusu na čelo. V 3. řadě dtto V 7. řadě ujmeme z druhého kraje výkus vzadu, tzn 9 ok (18 /2) a na druhé straně zase jedno oko. V 9. řadě na každé straně jedno oko Pak pleteme bez ubírání a od 15. řady ujímáme v každé lícové řadě 2 oka až nám nezbyde nic:-)) Máme jednu klapku hotovou. Tohle je jen příklad, jak můžete klapku tvarovat. Pokud jí chcete delší, budete ujímat pomaleji a pod. Podle citu to určítě zvladnete :-)


Stejným zbůsobem upleteme i druhou klapku a vznikne nám takový divný patvar :-)


Sešijeme. Nejdříve vzadu, pak ty výkusy nahoře, vršek se stáhne k sobě. Pak můžeme obhačkovat nějakou jinou barvou, ať se začistí kraj a dle libosti ozdobit aplikací, bambulkama a pod.


Ještě jeden fígl, který dělám - pokud máte čepičku hotovou a nevyšla vám velikost, resp je moc úzka, dá se uplést ještě pruh stejně dlouhý jako zadní část a všít ho dozadu. Už se mi to parkrát povedlo. A to "ozdobné" prošití používám, pokud je šev moc vidět. Vypadá to myslím dobře:-) Taaaak, snad je to alespoň trochu srozumitelné. Snažila jsem se :-) Budu moc ráda, pokud mi písnete připomínky nebo dotazy. A ještě raději uvítám Vaše dílka. hodně zdaru !


tak dalsi dodelana pro inspiraci. Navod na pejska od Dana Š. (danuschka) ID 57467. dekuji za nej :-)


jeste pridavam postup, jak pridavat ocka, aby byl kraj hezky bez velkych der. Maminky se ptaly, tak se treba bude hodit i dalsim :-) Takze kdyz pridavam, tak upletu krajove oko, pak jedno hladce a pridavam: naberu pravou nitku oka z predesle rady. Na konci rady predposledni oko (tzn krajove + dve hladce) nejdrive upletu a pak naberu levou nitku oka z predesle rady a pridam, pak jedno oko a krajove oko. Vice snad je patrne z prilozenych obrazku. Tak snad jsem to vysvetlila alespon trochu jasne. Kdyby ne, pisnete :-)


.....