bambulková šála - rady pro začátečníky



Protože sama jsem úplný začátečník jak v háčkování, tak v pletení a vždy na začátku se vším docela zápasím a nevím si rady (naštěstí holky z diskuze vždy dobře poradí), tak se pokusím shrnout ostatním začátečníkům pár postřehů při pletení této šály. Zároveň musím moc poděkovat Lucii K. (klarka07) za velkou inspiraci a rady a taky Blance Z. (dolik76) a Janě R. (Janny) za rady. Berte tento návod prosím s rezervou, jsem opravdu amatér, ale pokud bude někdo tápat stejně jako já na začátku, tak mu to třeba pomůže.

Šálu jsem pletla z příze Maxi Teddy od Vlniky (jsou to ty obr bambule), na jehlicích č.8, dělala jsem jedno oko mezi bambulkama a šíře šály na 6ok. Spotřeba jedno 200g klubko a ještě něco málo zbylo. Zkoušela jsem pléct i na jehlicích č.4 se dvěma oky mezi bambulkama, ale na mě je to už moc tlusté a nepoddajné, ale někomu to bude určitě vyhovovat. Potom je tento vzor vidět hned na první fotce v postupu (ta hustější část, takto je to z obou stran stejné). Ale tento postup (dvě oka mezi bambulkama) je určitě lepší u těch menších bambulek (Teddy, Alfa nebo ty z Kik) - zkoušela jsem a na těch jehlicích 8 a jedním okem mezi je to u těch malých bambulek hodně děrované. V jednotlivých krocích jsou mé postřehy, tak snad někomu pomůžou a nebude muset zkoušet.

Pokud bude mít někdo další postřehy a rady, tak ráda doplním a předem moc za ně děkuji.



Nahazování ok na jehlici. Já s tím opravdu zápasila a nevěděla jak nahodit první řadu, holky z diskuze mi poradily, že se dá buď příze pouze obtočit kolem jehlice nebo upléct háčkem řetízek a pak ho navléct na jehlici, ale ani jeden způsob jsem nějak nezvládala (obtočení mi pořád sjíždělo a ten řetízek byl zase hodně napevno), takže jsem koumala, až jsem si našla pro mě přijatelný způsob. Uchopím přízi mezi bambulkama a otočím dokola (udělám oko)


Otočím opravdu až dokola (jakoby tu smyčku přetočím).


A navleču na jehlici. Krásně to drží a není to utáhlé.


Tady je vidět rozdíl mezi pletením na jehlicích č.8 s jedním okem mezi bambulkama (to řidší) a pletením na jehlicích č.4 se dvěma okama mezi bambulkama (to hustější). Spotřeba toho řidšího pletení na cca 10cm byla 3,5m příze , na to hustější 5,8m - je to samozřejmě orientační. Pokud pletete obě strany hladce, jsou bambulky na obou stranách a z obou stran to vypadá stejně jako na hlavní fotce (mě se tento způsob líbí nejvíce, přijde mi krásně nadýchaný a není tak mohutný). Pokud budete pléct jednu stranu hladce druhou obratce, budou bambulky jen na jedné straně (viz. další 2 fota).


Pleteno z jedné strany hladce, druhé obratce. Bambulky jsou pouze na této straně. Je to pletené pořád na jehlicích č.8 s jedním okem mezi bambulkama. Tato strana je krásně hustá (oproti pletení obou stran hladce), ale druhá strana je taková nijaká, alespoň pro mě (viz další foto)


druhá strana pletení hladce obratce, třeba se bude někomu líbit


pletení obě strany hladce.


ukázka šály pletené z bambulkové příze z Kik na jehlicích č.8 a s jedním okem mezi bambulkama. Za ukázku krásné šály moc děkuji Věrce H. (cervenka) ID 53190


ukázka šály pletené z bambulkové příze z Kik pletená na jehlicích č.4 se dvěma oky mezi bambulkama, za ukázku krásné šály děkuji Pavle V. (krasajda) ID 59152


ukázka pletení z velkých bambulek (Maxi Teddy) na jehlicích č.8 s jedním okem mezi bambulkama a pleteno stylem - jedno oko hladce, druhé obratce a v další řadě stejně, na oko, které bylo upletené hladce, tak zase hladce a to, které bylo upletené obratce, tak zase obratce (myslím, že se tento styl pletení jmenuje hráškový vzor)