Popis schematických značek k háčkování



Na četné žádosti vkládám "vysvětlivky" ke schématům háčkování. Zatím jsem vypíchla značky u háčkovaného kloboučku v mých návodech, další si nevybavuji, ale jakmile nanějakou narazím (nebo pokud Vy najdete nějakou, která tu není, napište mi), přidám :-) Většinou se používají stejné značky a u schémat bývá i popis značek, takže pokud najdete jiné značení, najdete ho tu pod názvem.
Pokud bude něco nejasné, klidně se ptejte :-)

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.



ŘETÍZKOVÉ OKO Pouze nahodíme přízi a protáhneme očkem, které máme na háčku.


KRÁTKÝ SLOUPEK Vpíchneme háček do následujícího očka, nahodíme přízi a protáhneme napíchnutým okem (na háčku nyní máme 2 oka), opět nahodíme přízi a protáhneme oběma očky, které máme na háčku. Někdy se značí také jako +.


DLOUHÝ SLOUPEK - Nahodíme přízi, vpíchneme do oka a protáhneme - na háčku máme 3 oka. Opět nahodíme přízi, protáhnemě prvními dvěma oky (na háčku teď máme 2 oka), zase nahodíme přízi a protáhneme zbývajícími dvěma oky.


DVAKRÁT NAHOZENÝ DLOUHÝ SLOUPEK - Háčkujeme stejně jako dlouhý sloupek, pouze na začátku při prvním nahození příze nahodíme 2x, tzn. na háčku nemáme 3 jako u DS, ale 4 oka - a pak už je to stejné, vždy nahodíme a protáhneme dvěma oky na háčku, dokud nám na něm nezbyde jen jedno.


TŘIKRÁT NAHOZENÝ DLOUHÝ SLOUPEK - Stejně jako 2x nahozený, pouze při prvním nahazování příze nahodíme 3x - na háčku tedy vpíchnutí do oka a po prvním protažením máme 5 ok - dále už je to stejné, opět nahazujeme a protahujeme vždy dvěma oky na háčku, dokud nám na něm nezůstane jen jedno.


ROZHÁČKOVÁNÍ JEDNO SLOUPKU VE VÍCERO (v tomto případě ve dva nebo ve tři - může jich být i víc) - Jde o klasické dlouhé sloupky, pouze jich určitý počet (dle značky) háčkujeme do jednoho oka.


SHÁČKOVÁNÍ NĚKOLIKA DLOUHÝCH SLOUPKŮ (v tomto případě dvou až tří - opět dle značky) - Daný počet dlouhých sloupků háčkujeme vždy do předposledního protažení, tzn. dlouhé sloupky háčkujeme jen jakoby napůl, a poslední protažení děláme najednou. Tzn. máme-li sháčkovat 3 dlouhé sloupky, háčkujeme následovně: Nahodíme přízi, vpíchneme do oka, nehodíme přízi a protáhneme okem (na háčku mámy 3 oka), nahodíme přízi a protáhneme prvními dvěma oky na háčku (na háčku jsou 2 oka - máme sloupek uháčkovaný jakoby napůl). Nahodíme přízi, vpíchneme do následujícího oka, nahodíme přízi a protáhneme (na háčku máme celkem 4 oka - dvě původní z minulého sloupku a 2 nová), nahodíme přízi a protáhneme prvními dvěma oky na háčku - nyní jsme uháčkovali 2 sloupky "napůl" a na háčku máme 3 oka. Uháčkujeme si třetí sloupek, opět napůl - nahodíme přízi, vpíchneme do dalšího oka, opět nahodíme a protáhneme (na háčku máme celkem 5 ok), znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma oky - na háčku teď máme 4 oka. Nyní máme 3 dlouhé sloupky uháčkované napůl, na háčku 4 oka. Teď už jenom nahodíme přízi a protáhneme všemi 4 oky najednou > sháčkovali jsme 3 dlouhé sloupky.


NOPKA (někdy se píše NOPEK - netuším, jak je to správně :-)) - Jde vlastně o kombinaci rozháčkování a opětovné sháčkování daného počtu dlouhých sloupků - ten zjistíme zase ze značky. V tomto případě máme uháčkovat nopku ze 3 dlouhých sloupků. To znamená, že rozháčkování provedeme zase napůl, abychom mohli všechny potom sháčkovat. Nahodíme tedy přízi, vpíchneme do oka a protáhneme (na háčku jsou 3 oka), znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma oky (na háčku jsou 2 oka). Zase nahodíme přízi a vpíchneme do stejného oka jako prve, protáhneme, znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma oky na háčku - máme dva dlouhé sloupky "napůl" a 3 oka na háčku. Zase nahodíme přízi, vpíchneme potřetí do stejného oka, protáhneme, znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma oky - nyní máme všechny 3 dlouhé sloupky napůl hotové a už stačí nahodit přízi a protáhnout všemi 4 oky na háčku najednou.


PIKOTKA - Uháčkujeme krátký sloupek do místa, kde máme značku pikotky, poté uděláme 3 řetízková oka a opět krátký sloupek (nebo pevné očko, jak komu vyhovuje) do pův. krátkého sloupku.


PEVNÉ OKO - Zpravidla bývá na konci řady jako "spojka" začátku a konce řady - vpíchneme do oka, nahodíme a protáhneme najednou i pův. okem, tzn. začátek jako krátký sloupek, a když máme na háčku 2 oka, protáhneme bez nahození příze horní očko spodním.